У Страсбурзі (Франція) триває засідання весняної сесії Парламентської асамблеї Ради Європи.

Сьогодні у стінах ПАРЄ відбувся «український день», під час якого парламентарії розглянули важливу Резолюцію щодо підтримки відбудови України. Участь у засіданні, окрім української парламентської делегації, взяв Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, який виступив із потужною промовою перед парламентаріями.

Парламентська асамблея Ради Європи підтримала вищезазначену Резолюцію
134-ма голосами.


У Резолюції Асамблея закликає, зокрема, до створення міжнародного компенсаційного механізму під егідою Ради Європи для всебічного відшкодування збитків, завданих фізичним та юридичним особам, в тому числі Українській державі, внаслідок агресії рф; активної співпраці держав у якнайшвидшій передачі наявних активів рф до створеного міжнародного механізму компенсації, зокрема, для використання їх для відбудови України; створення міжнародного трастового фонду, куди будуть передані на зберігання всі російські державні активи; створення неупередженої та ефективної міжнародної комісії для розгляду позовів, поданих Україною та постраждалими суб'єктами, а також фізичними та юридичними особами, які вимагають відшкодування збитків, завданих агресією рф.

Окрім того, повідомляє народна депутатка Євгенія Кравчук, сьогодні вдалося прийняти важливі правки, серед яких: заклик до держав-членів Ради Європи та держав, що не є членами Ради Європи, приєднатися до Реєстру збитків; пропозиція державам-членам включити до сфери дії майбутнього міжнародного механізму компенсації наслідки, заподіяні рф, ще до повномасштабного вторгнення,  починаючи з 2014 року.

Також Асамблея визнає, що російські політики, пропагандисти, олігархи та інші колаборанти війни накопичили значні статки завдяки своїм тісним зв'язкам з режимом путіна. Для забезпечення персональної відповідальності таких осіб
їхні активи мають бути заморожені, конфісковані та спрямовані на відбудову України. Державам-членам рекомендується розробити законодавство та правові механізми для конфіскації цих активів.

Асамблея відзначає, що ряд держав заморозили близько 300 мільярдів доларів США російських державних активів, тож ці держави повинні співпрацювати та передати їх міжнародному компенсаційному механізму.

«Важливо, що такі кроки є абсолютно легітимними. Згідно з міжнародним правом, держави мають право вживати контрзаходи проти держави, яка серйозно порушила міжнародне право. Настав час для Ради Європи перейти від санкцій до контрзаходів проти російського агресора.

Дякую колегам-парламентарям за цю без перебільшення історичну резолюцію! Мала честь виступити на її підтримку», — зазначила Євгенія Кравчук.

Окрім важливого голосування, народні депутати — члени делегації також взяли участь у засіданнях різних комітетів. У Комітеті з питань культури, науки, освіти та ЗМІ доповідав народний депутат України Павло Сушко на тему: «Якісна освіта для дітей з особливими освітніми потребами: виклики пандемії, війни та цифровізації».

Він детально зупинився на викликах, із якими зіштовхнулись країни під час пандемії COVID-19 та Україна під час війни, коли діти з особливими освітніми потребами пішли на дистанційне навчання і на деякий час залишались просто без освіти. Окрім того, були порушені питання необхідності  створення спеціальних шкіл для дітей зі спецпотребами та перегляду навчальних програм і оцінювання навчання, щоб зосередити увагу на здібностях та інтересах дітей з особливими освітніми потребами.

Парламентарка Євгенія Кравчук взяла участь у засіданні Комітету ПАРЄ з питань рівності і недискримінації, де був присутній новий Комісар Ради Європи з прав людини Майкл ОʼФлаерті. Він, зокрема, повідомив, що вже наступного тижня матиме візит в новому статусі до України.


За словами Євгенії Кравчук, Комісар ОʼФлаерті ще раз запевнив присутніх, що у пріоритетах своєї роботи матиме наслідки агресії рф проти України, зокрема, повернення наших дітей, депортованих росією, та підкреслив, що, на жаль, тема викрадення українських дітей майже зникла з порядку денного. Тому він рішуче налаштований цю тенденцію виправити.

Голова Комітету ПАРЄ з питань міграції, біженців та переміщених осіб, народний депутат Олексій Гончаренко під час засідання Комітету закликав звернути увагу на українських біженців та ті жахливі проблеми, з якими вони стикаються.  

Також сьогодні українська делегація відкрила у стінах Асамблеї виставку картин української художниці Марії Приймаченко «Мрії Марії: Подорож крізь українську ідентичність». На виставці представлені 20 картин майстрині, які надали її прямі нащадки та Фонд родини Примаченко. Участь у відкритті взяли Спікер Українського Парламенту Руслан Стефанчук, Президент ПАРЄ Теодорус Русопулос, Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, Голова парламентської делегації Марія Мезенцева, члени делегації, європарламентарії.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17