Сьогодні у Страсбурзі (Франція) розпочала свою роботу чергова весняна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. Участь у роботі Асамблеї бере українська парламентська делегація.

Засідання депутати розпочали з хвилини мовчання на вшанування пам`яті жертв російської агресії проти України. Також сьогодні парламентарії затвердили порядок денний роботи на тиждень, а завтра – відповідальний для України день із голосуванням за резолюцію «Підтримка відбудови України», що містить дуже важливі рекомендації з використання заморожених російських активів.

Відкриваючи весняну сесію, діючий Президент ПАРЄ Теодорос Русополос заявив:

«Україна потребує нашої підтримки, а не лише слів – їй зараз потрібні життєво важливі боєприпаси, які дозволять продовжувати захищати себе, захищати всіх нас і захищати найважливіше з усіх прав, викладених у Європейській конвенції з прав людини – право людей на життя».

У вівторок Асамблея за участю Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука обговорить підтримку відновлення України, включно з пропозицією використовувати для цього заморожені російські державні активи.

«Ми не повинні вагатися в цей критичний момент підтримати Україну. Я закликаю всі європейські країни подвоїти і потроїти свої зусилля, щоб дозволити Україні дати відсіч загарбнику, відновити контроль над своїми незаконно окупованими територіями та відновити мир на основі справедливості на всій своїй землі», — наголосив у своїй доповіді Президент ПАРЄ.

У середу пройдуть великі дебати про те, як протистояти тоталітарному режиму путіна. Зокрема, будуть резолюції щодо смерті Навального та посилення санкцій на росію через незаконне затримання Володимира Кара-Мурзи. Членкиня української делегації Євгенія Кравчук, зокрема, наголосила, що «українській делегації важливо донести думку, що ключовою і першочерговою є перемога України».

Також сьогодні парламентарії поспілкувалися з трьома кандидатами на посаду Генерального секретаря Ради Європи, вибори якого відбудуться під час літньої сесії ПАРЄ 24 – 28 червня цього року.

«Це Ален Берсе, колишній президент Швейцарської Конфедерації, з яким зустрічалися в лютому в Києві; колишній міністр культури Естонії, член естонської делегації в ПАРЄ Індрек Саар. А також Дідьє Рейндерс, нинішній комісар ЄС з питань юстиції з Бельгії, якого незабаром очікуємо з візитом в Україну.

Кожен із кандидатів представив свою програму та пріоритети. Важливо, що у кожного питання України, створення міжнародного трибуналу і Реєстру збитків – у топі», — повідомила народна депутатка Євгенія Кравчук.

Вона також додала, що представниці української делегації поставили запитання усім кандидатам. зокрема, акцентували увагу на питанні використання заморожених активів рф та перетворення Реєстру збитків на всеохоплюючий компенсаційний механізм.

Окрім того, під час сесії планується проведення важливого заходу «Жертви насильницьких зникнень: як рф захоплює українських цивільних та порушує міжнародне право» та відкриється виставка картин Марії Примаченко.

«Ця виставка має намір показати як російський окупант намагається стерти нашу ідентичність та культуру, що є темою Резолюції, яку ПАРЄ голосуватиме в червні!», — зазначила Голова української делегації у ПАРЄ Марія Мезенцева.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17