Програма «РАДА: Наступне покоління» презентувала результати чергового дослідження роботи Українського Парламенту під час воєнного стану «Парламент в умовах війни: приклад України (10-а сесія Верховної Ради України IX скликання)».

Участь у заході взяли народні депутати України, представники Апарату Верховної Ради України, комітетів Парламенту, громадських організацій, проєктів міжнародної технічної допомоги та дипломатичних установ, міжнародні експерти.

Завершився другий рік функціонування Парламенту в умовах повномасштабної вторгнення російської федерації. Попри виклики воєнного часу, Верховна Рада України продовжує виконувати всі свої конституційні повноваження, залишаючись форумом, де обговорюються і ухвалюються ключові для держави рішення.

Заступник Керівника Апарату — керівник Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України Михайло Теплюк у вступному слові зауважив, що ніхто і ніколи не міг подумати, що Український Парламент буде працювати в таких умовах.


«Водночас Парламент виконує настанови Конституції і законів України щодо безперервності своєї діяльності і, починаючи з лютого 2022 року, виконує ті завдання, які виникають в умовах війни», — підкреслив Михайло Теплюк, додавши, що «принципово важливо досліджувати стан функціонування Парламенту України й безцінний досвід розуміння того, як має діяти Парламент в умовах війни. Висновки, які будуть зроблені, мають бути в полі зору й знайти своє відображення в різних нормативних документах».

Зі свого боку, Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко закцентував на важливості того, що Парламент не припинив роботу під час війни і проходить усі потрібні етапи законодавчої діяльності.

«Для мене головним є те, що Парламент пройшов етап ще однієї воєнної сесії. Ми, на жаль, уже чотири сесії працюємо в цих складних умовах. Звичайно, будуть зауваження до роботи народних депутатів і вони досить об’єктивно й чесно відображені в цьому дослідженні. Будуть речі, які зазнають дискусії, але в дослідженні є висновки, що сприяють його об’єктивності», — зазначив Сергій Кальченко.

Директор відділу демократії та врядування Агентства США з міжнародного розвитку в Україні Марк Еллінстад наголосив на тому, що жоден парламент у світі не стикався з тими викликами, що постали перед Верховною Радою України під час жахливої повномасштабної війни: «Результати цього дослідження допоможуть поділитися цим безцінним досвідом із парламентами інших країн. Важливо, що з нього можуть постати конкретні рекомендації як забезпечити послідовність і спадковість у роботі демократичних інститутів держави в надскладних умовах».

Директор Програми «РАДА: Наступне покоління» Ігор Когут, зокрема, відзначив, що в цьому дослідженні спостерігаються певні виклики, обгрунтовані безпековими аспектами.

«Це дослідження вже сьогодні має величезний попит у парламентах інших країн. Є запити на презентацію дослідження в Німеччині, Аналітичний центр США вивчає його, як цікаву методологічну базу для багатьох інших досліджень у сучасній історії світу.

Цей досвід дуже важливий для багатьох країн Європи у побудові подібних парламентських систем, щоби парламент залишався дієвим, попри обставини, які можуть скластися на війні. Такого досвіду немає. Він унікальний», - зазначив І.Когут.

Під час презентації також було представлено ключові тенденції роботи Верховної Радою України в умовах війни та їхні зміни від початку повномасштабного вторгнення й до сьогодні.

Окрім того, у межах заходу відбулася дискусія, під час якої учасники обговорили ключові результати дослідження, законодавчі процедури, питання парламентського контролю та комунікації в умовах війни.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17