Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у Київському безпековому форумі. Дискусія була присвячена тому, як вибори до Європарламенту у 2024 році вплинуть на підтримку України та майбутнє Європи.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що в Європі наближається серйозний ухил суспільних настроїв праворуч. Це, на її думку, відбувається з кількох причин. Перша - історична спіральність. Після тривалої «лівизни» суспільства повертається до правого, національного підходу. Друга причина - бунт проти істеблішменту політичних еліт Заходу, проти їхньої замкненості, неготовності відповідати на потреби людей. І третя причина - війна росії проти України та вільного світу. І все це відбувається на тлі суспільств, для яких добробут має більше значення, ніж цінності. «На тлі суспільств, які не готові захищати ці цінності. І це говорить соціологія, коли ми чуємо про те, що навіть у тій же Польщі тільки 30% населення готові брати зброю в руки для того, щоб захищати ті цінності, які їм дають можливості розвиватися. Очевидно, що всі ці речі суттєво ускладнюють те, що ми можемо очікувати в перспективі», - сказала голова Комітету.

Водночас, вона сподівається, що попри збільшення кількості праворадикальних і ліворадикальних представників у майбутньому Європарламенті, він таки зможе зберегти свою спроможність продукувати рішення, базовані на цінностях. «Хоча він, напевно, буде більш скептичним з точки зору цих рішень. Напевно, він далі буде ухвалювати такі рішення, але, швидше за все, значно меншою кількістю голосів. І це виклик. І, напевно, він буде менш готовий приділяти увагу таким питанням, як міграція, як протидія авторитарним режимам, як Green Deal, як права і свободи. І це той виклик для всіх парламентарів, які будуть обрані до наступного Європейського Парламенту, з яким треба буде справлятися», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Але ключову роль, на її думку, для майбутнього Європи буде відігравати війна. І від того, який буде результат цієї війни, залежатиме майбутнє Європи. «Він може бути як негативний, так і позитивний. І це в наших силах забезпечити, щоби він був позитивний. Щоби Європейський Союз продовжував грати набагато важливішу роль геополітичну. Щоби він дійсно приділяв серйозну увагу своїй військовій потузі і перетворився з військового хробака на реальну військову силу й зміг замістити, у випадку правого повного розвороту у Сполучених Штатах, собою США, і щоби не був залежний від Сполучених Штатів», - сказала голова Комітету. Але, на її думку, важливо, щоби ЄС також зберіг свою відкритість до того розширення, яке він задекларував. І щоби майбутні нові члени ЄС не стали заручниками внутрішніх дискусій всередині Європейського Союзу, а також необхідності перегляду політик всередині ЄС. Щоби процес розширення не став заручником того, коли саме завершиться процес політичних реформ в Європейському Союзі. Майбутнє ЄС, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, залежить також від того наскільки сприйняття реальності і дії в цій реальності будуть скоординовані у майбутніх європарламентаріїв. Вона також наголосила на важливості лідерства, бо від цього залежать наступні покоління і їхні засадничі цінності.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17