У Страсбурзі завершилася зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. Під час засідання тема України порушувалася декілька разів. Головною подією стало ухвалення резолюція, у якій міститься заклик до країн-членів ПАРЄ визнати геноцидом депортацію росією українських дітей і докласти всіх зусиль для повернення їх на батьківщину.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця Голови Комітету з питань інтеграції України з ЄС, Голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева.

«Центральною темою сесії був файл із назвою «Становище дітей України». Уже вдруге ми дебатуємо цю тему за участі Першої леді України Олени Зеленської. Ми не просто говоримо про масові воєнні злочини росії, а й наголошуємо, що вони мають природу геноциду. Вкотре ми попросили національні парламенти держав світу це визнати. Це вже зробила Ісландія, Латвія, а зараз чекаємо на аналогічні рішення інших держав», - зазначила політикиня.

Вона додала, що в ухваленому документі також підкреслюється, що українські діти, переміщені за кордон через розв’язану рф війну, – це не біженці, не мігранти, вони мають статус тимчасового захисту.

«Ми просимо продовжити цей захист із наданням діткам з України всіх елементів нормального життя й перебування: соціалізації, вивчення рідної мови паралельно з мовою держави перебування, збереження культури. Адже геноцид – це стирання ідентичності, і саме цим займається росія», - сказала народна депутатка.

За її словами, у ПАРЄ обговорювали й інші питання, що стосуються України та розв’язаної рф війни.

«У резолюції, що стосувалася жорстокого поводження в тюрмах у Європі, ми порушили питання про ситуацію з цивільними та військовими полоненими, які перебувають на тимчасово окупованих територіях України. Наша делегація наголошувала на знущаннях росії над цими людьми. Не забули і про такі важливі теми, як відновлення України через заморожені російські активи. Крім того, на сесії ПАРЄ були задіяні інструменти культурної дипломатії – у Страсбурзі організували величезну виставку щоденників депортованих росією українських дітей, яких повернули додому», - розповіла парламентарій.

Вона підкреслила, що робоча група в рамках Спеціального комітету ПАРЄ зі становища українських дітей продовжить працювати й розширить свою діяльність. Зокрема, запланована поїздка до Женеви для роботи з Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Українська сторона наполягає, що ця організація може робити більше в межах свого мандата.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17