5 жовтня 2023 року Освітній центр Верховної Ради України за сприяння Програми USAID «РАДА: наступне покоління» провів унікальний захід до Міжнародного Дня вчителя спільно з Освітнім центром Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Вперше освітні центри українського та британського парламентів зустрілися у відкритому форматі для того, аби обмінятися досвідом впровадження громадянської освіти із представниками закладів загальної середньої освіти в Україні та мережі осередків громадянської просвіти Агенції розвитку освітньої політики.

До обговорення специфіки реалізації проєктів з громадянської освіти в умовах воєнного стану та перспектив її розвитку після нашої Великої Перемоги долучилися і народні депутати Верховної Ради України.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин зазначив, що присутність вчителя є постійною в житті кожного з нас, і підкреслив принципову важливість освіти як у воєнні часи, так і після Перемоги: «Низький уклін тим людям, які змінили місце біля дошки на автомат, аби боронити нашу країну та незалежність. Певен, що настане той час, коли ми великою освітянською родиною вітатимемо одне одного з цим святом. Освіта буде зшивати країну після того, як наші героїчні Збройні Сили зроблять свою героїчну роботу зі здобуття нашої Перемоги».

Його слова підтримала і Секретариня Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа: «Парламентська освіта крок за кроком наближає нас до справжньої омріяної демократичної держави, але ціна за демократію і майбутнє верховенство права - дуже висока».

Під час свого вітального слова Директор Офісу Демократії та Врядування Місії USAID в Україні Марк Елінгстад підкреслив, що працювати в Україні наразі - честь для нього і зазначив, що робота вчителів - величезна частина формування нації: «Освіта має ключове значення, особливо у часи війни, коли Україна бореться за своє майбутнє. Молодь формує майбутнє покоління і має продовжити свої студії, розвивати навички і отримувати знання, які необхідні в цьому житті».

У заході взяла участь і керівниця Освітнього центру Парламенту Великої Британії Френсіс Джинс, яка спільно із очільницею ОЦ Парламенту України Оленою Костинюк представила звіт про співпрацю освітніх центрів Британії та України, а також відповіла на питання освітян щодо усіх аспектів розвитку цієї співпраці.

Саме таке відкрите і пряме спілкування про досвід обміну знаннями з британськими колегами зробило проведений ОЦ захід дійсно унікальним, принагідно увиразнивши важливість перспектив розвитку громадянської освіти в Україні та готовність наших закордонних партнерів підтримувати нашу країну на шляху до розбудови справжнього демократичного суспільства.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51
09 травня 2024 17:47