З 25 до 27 вересня група міжпарламентських зв'язків Верховної Ради України з Литовською Республікою працювала у Вільнюсі. Зокрема, до делегації увійшли народні депутати — співголови групи Ігор Гузь та Юлія Овчинникова та члени групи Павло Сушко, Микола Княжицький, Лариса Білозір, Оксана Савчук, Микола Кучер, Іван Крулько.

Під час візиту делегація зустрілася з Головою Сеймасу Литви Вікторією Чмілітє-Нільсен, Президентом Литви Гітанасом Науседою та Першою леді Литви Діаною Науседене, Прем'єр-міністеркою Інґрідою Шимоніте, членами парламентської групи Сеймасу з міжпарламентських відносин з Україною та з членами Комітетів з національної безпеки та оборони та з питань закордонних справ.

Зокрема, українські парламентарії обговорили підтримку України у боротьбі проти російського агресора, яку Литва не припиняє від початку повномасштабного вторгнення, як-от політичну, військову та енергетичну допомогу.

Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа запевнив українських парламентаріїв, що Литва посилюватиме підтримку України. Також наголосив, що послідовно закликає своїх союзників збільшити та прискорити військову допомогу. Очільник Литви підкреслив, що Україна має зробити все, щоб до кінця 2023 року було ухвалене позитивне рішення про початок переговорів щодо вступу до ЄС.

Українські парламентарії, зі свого боку, звернулись до Президента та литовських колег щодо продовження постачання зброї для української армії, адже наші військові мають критичну потребу в засобах РЕБ, дронів та бронетехніки для підвозу зброї та рятування життів військових. Наразі Литовська Республіка анонсувала передання чергового пакету військової допомоги нашій країні.

Окрім того, під час зустрічей, українські делегати порушили питання щодо ефективного шляху України до вступу в ЄС та продовження адвокації України в Європі, нашого прагнення до членства в НАТО, а також двосторонню парламентську співпрацю в різних форматах.

«Литва - балтійський справжній друг України, впливовий адвокат України в НАТО та ЄС, надійний партнер у стримуванні московської орди. Вся Литва об’єдналася в підтримці України», - зазначила членкиня делегації, народна депутатка Лариса Білозір.

Серед ключових питань, які також обговорювали сторони, захист прав дітей. Українські парламентарії детальніше вивчили механізми захисту прав дітей у Литовській Республіці. Зокрема, як у країні функціонує Державна служба захисту дітей. Також депутати відвідали спеціальну школу для дітей з особливими освітніми потребами у Вільнюсі. Цей заклад - аналогія українських НРЦ, де навчаються діти з комплексними порушеннями розвитку.

Зустріч із Першою Леді Литви Діаною Науседене відбулася в Українському центрі у столиці. У закладі можуть отримати допомогу жінки і діти, які виїхали з України через російське вторгнення. Центр розпочав свою діяльність з надання психологічної підтримки. На сьогодні у ньому сформувалися мистецькі групи - дитячі та жіночі хори, танцювальні колективи. З'явилась можливість вивчати мови: англійську, литовську, українську.

«Війна не повинна стати перешкодою для освіти молодого покоління. Так само ми повинні зберегти українську ідентичність. Саме тому ми докладаємо всіх зусиль, бо розуміємо, що ці молоді, освічені й вільні українці повернуться на свою Батьківщину і почнуть її відбудовувати», - зазначила Перша леді Литви.

«Вражений промовою Першої Леді, яка, говорячи про Україну і українців, затамовувала подих у щирому захопленні і словах підтримки. Вдячні Діані Науседене за ініціативу створення і підтримку діяльності Українського центру. За всю неоціненну допомогу нашим громадянам!», - прокоментував зустріч народний депутат Павло Сушко.

Зі свого боку народний депутат Микола Княжицький розповів, що за участю Першої леді Діани Науседене в Українському центрі, разом із дітками, заспівали «Червону калину».

Підсумовуючи візит, народні депутати України подякували Литві за чудовий прийом та висловили сподівання на подальше посилення та розвиток двосторонніх звязків, міжпарламентських зокрема, та дружби між нашими народами та країнами.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51