Делегація Комітету Риксдагу Швеції у закордонних справах на чолі з Головою цього комітету Ароном Емільссоном, у рамках робочого візиту в Київ, відвідали передмістя столиці - Бородянку, Бучу та Ірпінь. Ці міста постраждали найбільше під час повномасштабного вторгнення в лютому-березні 2022 року.

Представники шведського парламенту на власні очі змогли побачити та оцінити масштаб руйнувань, яких завдала російська окупація.

«Я тільки зміцнів у своїх переконаннях і у своїх враженнях від того, що відбувається, - зауважив під час візиту Арон Емільссон. - Думаю, Швеція з Україною матиме тепер ще тіснішу єдність. Наша країна вже надає істотну допомогу і ми далі будемо підтримувати вашу країну - стільки, скільки буде треба - військовими, фінансовими та гуманітарними засобами. І, безперечно, ми візьмемо активну участь у відбудові тих міст, що ми сьогодні побачили».

У ніч напередодні візиту, столиця зазнала масованої ракетної атаки, яку довелося пережити і представникам шведської делегації. Її очільник назвав цей досвід «унікальним». «Тепер ми матимемо певну звістку для нашого уряду і маємо з чим виступити у власному парламенті, - зазначив він. - Ми розкажемо, як тут ідуть справи. Можна сказати, що ми рекомендуватимемо нові заходи і нові засоби для того, щоби якнайшвидше посилити озброєння України, а також для її відбудови».

Арон Емільссон зауважив, що вже має низку ідей, з якими звернеться до своїх колег у Швеції. І, з огляду на те, що 97 відсотків шведів підтримують Україну, можна бути певним, що запропоновані заходи дістануть підтримку загалу.

Окремо Голова Комітету Риксдагу Швеції у закордонних справах зупинився на європейських перспективах нашої країни. «Як надійний партнер ми всіляко підтримуємо майбутнє членство України в ЄС і докладаємо зусиль для того, щоби сприяти цьому процесові й пришвидшити його, - підкреслив він. - Торік Швеція пережила певні події і отримала певний досвід зближення із НАТО. Виступаємо за те, щоби Україна також була мала необхідні засоби для своєї безпеки. Україна має торувати дорогу в НАТО. Боротьба за демократію і за право на самовизначення - це боротьба за європейськість. Ми підтримуємо нашого європейського партнера - Україну в цій боротьбі».

Арон Емільссон висловив сподівання, що за головування Швеції в Раді ЄС, яке триватиме до кінця червня, може стартувати процес вступу України в Євросоюз. «Але, як би там не було, навіть після головування, ми будемо підтримувати Україну, - наголосив він. - Вашій країні треба буде уважно поставитися до виконання всіх умов, необхідних для вступу. І в цьому ми теж разом із вами - поділяємо українську рішучість виконати всі ці умови».

Голова з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко висловив вдячність Голові шведської делегації та всім її членам, з якими познайомився під час офіційної зустрічі у рамках візиту, а також ще раніше - спілкуючись в режимі он-лайн. «Хочу запевнити, що ми дуже вдячні за всю цю допомогу, яку надає Швеція зараз, - сказав народний депутат. - Це насамперед військово-технічна допомога. Водночас, ми розраховуємо на ще більшу підтримку. Йдеться про продовження і підсилення військово-технічної допомоги, що особливо актуально напередодні контрнаступу. А також про допомогу дипломатичну і політичну, пов’язану з нашим приєднанням до Європейського Союзу». Олександр Мережко зауважив: незабаром Швеція долучиться до країн-членів НАТО і ми будемо розраховувати на підтримку Швеції вже і з цієї позиції.

Під час поїздки на Київщину, українські та шведські парламентарії побували біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Бородянці й оглянули графіті британського вуличного художника Бенксі на руїнах житлових будинків. У Бучі побували в Храмі Святого Апостола Андрія Первозванного, біля стін якого під час окупації відбувалося масове захоронення мирних громадян. У Ірпені мали змогу побачити знищену АЗС, понівечені новобудови, «цвинтар» знищених автомобілів та залишки Романівського мосту через річку Ірпінь.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

23 липня 2024 16:12
23 липня 2024 16:10
23 липня 2024 16:08
18 липня 2024 16:23
18 липня 2024 16:15
18 липня 2024 15:58
18 липня 2024 14:59
18 липня 2024 14:55
18 липня 2024 14:51
18 липня 2024 14:49