У заході «Взаємодія Верховної Ради України та Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим задля реалізації політики деокупації та реінтеграції Криму» взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, голови парламентських комітетів, народні депутати - члени міжфракційного депутатського об'єднання «Кримська платформа» та керівники депутатських груп з міжпарламентських зв’язків із зарубіжними країнами.

«Тема Криму стала надзвичайно важливою для України, Парламенту, міжнародної безпеки. Саме тому маємо говорити і про конкретику, яка нас чекає після деокупації, звільнення нашої території», - зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, відкриваючи захід.

Він, зокрема, підкреслив, що питання готовності влади, гуманітарної системи до деокупації Криму дуже важливі і над ними потрібно розмірковувати вже сьогодні та готувати політичну і законодавчу базу.

«Це і законопроекти, ініціативи, підзаконні акти, підґрунтя та засади для того, щоби ми могли створити якісний кадровий резерв для подальших процесів. Дуже багато питань у суміжних галузях - екологія, водокористування, демілітаризація, геополітичні питання. Адже усі розуміють, що безпека і Середземномор’я, наприклад, багато в чому залежить від безпеки Чорного моря», - наголосив політик.

За словами Олександра Корнієнка, Парламент уже зробив вагомі кроки, зокрема, прийняв законодавство про корінні народи, про національні спільноти і це «теж частина нашої стратегії із деокупації та реінтеграції Кримського півострова».

Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева розповіла присутнім про вже напрацьований комплекс першочергових кроків української влади після деокупації Криму.

«Над комплексом працювала робоча група, яка зосередилася на таких напрямах: відновлення роботи органів публічної адміністрації та кадрового забезпечення, притягнення до відповідальності за міжнародні злочини та злочини проти національної безпеки, питання амністії та люстрації, верифікації документів та рішень окупаційних судів, питання права власності й гуманітарної політики, а також демілітаризації освітньої та культурної сфер», - озвучила перелік напрацювань Таміла Ташева.

Окремий блок питань, над яким уже зараз ведеться активна робота спільно з Комітетом правоохоронної діяльності, стосується відповідальності за здійснення злочинів щодо основ національної безпеки або колабораційної діяльності. Голова Комітету Сергій Іонушас повідомив, що в Комітеті створено робочу групу, як працює над цими питаннями.

«Нам треба напрацювати певні зміни, які передусім стосуватимуться не процедури амністії, яка відповідно до нашого законодавства застосовується автоматично після прийняття Верховною Радою, - зауважив народний депутат. - Але думаємо й про звільнення від кримінальної відповідальності, тому що воно відбувається через судові процедури і стосується невеликої тяжкості злочинів».

Заступник Голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Руслан Горбенко зупинився на певних питаннях статусу автономності Криму, оплати праці посадовців, умов перехідного періоду для освітнього процесу, певних змін до законодавства, необхідних для відновлення життя за українськими законами на деокупованій території.

«Ця проблематика сьогодні на часі й нам вже потрібно зустрічатися не раз на рік, а маємо хоча б що два місяці проводити подібні зустрічі. На тимчасово окупованих територіях від нас очікують дуже багато відповідей щодо таких питань, як законодавство про колаборацію, амністію та люстрацію…., щодо відповідальності навіть тих самих вчителів історії чи російської мови тощо», - зауважив Руслан Горбенко.

Заступниця очільника Комітету гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук закликала тих, хто працює над заходами необхідними для реінтеграції Криму, не забувати про частину, яка стосується культурної спадщини в контексті знищення національної ідентичності.

«У ПАРЄ я готую резолюцію про знищення культурної ідентичності й готова взяти всі приклади з Криму в цей документ. Маємо показати, що там відбувається з 2014 року. Бо зараз акцентуються на подіях, які почалися в 2022 році», - наголосила парламентарка.

 

Довідково: Стратегію, представлену під час заходу, напрацьовано спільними зусиллями Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, парламентаріями, урядовцями та представниками експертної спільноти за дорученням Глави держави.

Вона включає детальний огляд пропозицій, які стосуються ключових кроків держави на шляху реалізації безпечної реінтеграції деокупованої території АР Крим та міста Севастополя.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17