На виконання вимог Європейської Комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського Союзу, членами Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин зареєстровано проект Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» (реєстр.№8224).

Метою прийняття проекту Закону, згідно з Пояснювальною запискою, «є вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот), та правових засад державної політики у сфері захисту та забезпечення прав національних меншин (спільнот) України, зокрема, права на самоідентифікацію, використання мов національних меншин (спільнот), на освіту, на участь у політичному, економічному, суспільному та культурному житті тощо.

Крім того, вперше на законодавчому рівні закріплюються повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики в сфері захисту прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот)».

У документі також зазначається, що «Україна є державою-учасницею Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин та Європейської хартії регіональних мов або мов меншин. На шляху інтеграції до європейського співтовариства Україна зобов’язалася забезпечити європейські стандарти захисту прав національних спільнот, зокрема, шляхом створення належних механізмів для їх реалізації».

Напередодні реєстрації законопроекту, у Комітеті відбулося  його громадське обговорення за участі Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка, представників національних менших в Україні та експертів Ради Європи. У ході активного діалогу учасники обговорили основні новації та дискусійні положення законопроекту.

Зокрема, Перший віцеспікер Українського Парламенту Олександр Корнієнко під час консультацій акцентував, що кандидатство в ЄС — це спільне надбання та спільна відповідальність усіх українців.

 «Тому Український парламент продовжує сумлінно виконувати євроінтеграційний трек. І навіть попри війну та короткі дедлайни, ми дотримуємось принципів демократії, обговорюємо дискутивні моменти з громадським суспільством та партнерами. Ми маємо зробити все, аби необхідне законодавство було прийнято максимально у тій формі, яка б задовольнила всі зацікавлені сторони», — наголосив Олександр Корнієнко.

Своєю чергою Перший заступник Голови Комітету Максим Ткаченко зауважив, що тематика законопроекту є чутливою, оскільки мова йде про забезпечення в Україні розвитку мовної, культурної, етнічної, релігійної самобутності наших громадян.

«Створення належних умов для реалізації і захисту прав усіх осіб, які належать до національних меншин, є обов’язком кожної демократичної держави. Недарма, вимога щодо реформування законодавства про національні меншини є однією з умов, яку Європейський Союз ставить перед Україною на шляху до повноправного членства», — підкреслив Перший заступник Голови Комітету під час обговорення документу.

Законопроект було доопрацьовано на основі висновку Ради Європи та в тісній співпраці з її експертами. Також участь у комплексній роботі над проектом законодавчого акту взяли представники Уповноваженого Верховної Ради України та Кабінету Міністрів, зокрема Офісу віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.  

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45