Про це повідомив народний депутат України, член парламентської делегації Верховної Ради України у ПАРЄ, автор проекту подання на ухвалення Резолюції - Дмитро Наталуха.

За його словами для розгляду ПАРЄ було зареєстроване подання на розгляд Резолюції щодо незаконності перебування росії в ООН і зловживання нею правами держави у Раді Безпеки ООН.

У проекті подання йдеться про те, що росія з початку повномасштабного вторгнення в Україну далі перебуває у Раді Безпеки ООН та продовжує зловживати правом вето. Тим самим, блокуючи будь-яку негативну реакцію ООН на війну, яку веде сама ж росія.

Автор проекту подання також наголошує, що росія не має жодних правових підстав перебувати в ООН.

З огляду на зазначене у поданні і проекті Резолюції пропонується, щоб росія або подала заявку на членство в ООН, як усі країни, або ж негайно була виключена з Ради Безпеки ООН.

Нагадаємо, на всесвітньому некормеційному сайті петицій, бажаючі мають можливість підписати петицію про виключення рф з ООН та Ради Безпеки ООН: https://tinyurl.com/UNrussia

Повний текст проекту подання на ухвалення Резолюції:

Подання на ухвалення резолюції

Запобігання зловживанням правом вето в Раді Безпеки: перспектива 46 європейських країн Парламентської асамблеї Ради Європи

З початку повномасштабного, неспровокованого та невиправданого вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року, невід’ємною частиною російської війни є послідовне зловживання правами та привілеями в органах ООН. Постійне використання ними права вето в Раді Безпеки, фактично блокуючи будь-яку можливу реакцію ООН на війну, розв’язану самою росією, підірвало довіру до Організації та її зусилля з підтримки міжнародного миру та безпеки. Росія навіть наклала вето на резолюцію відповідно до глави VI Статуту ООН, яка є резолюцією, де сторона конфлікту повинна утриматися від голосування відповідно до ст. 27(3) Хартії.

Крім того, саме членство Російської Федерації в ООН не має жодних правових підстав. Росія претендує на правонаступницю членства СРСР, хоча останній офіційно припинив своє існування. Справжня попередниця Росії, Російська Радянська Федеративна Соціалістична Республіка, не була членом РБ ООН.

Ці факти (відсутність правових підстав для членства в РБ ООН і фактичне ігнорування «Цілей і принципів ООН») вимагають жорсткої та рішучої реакції з боку міжнародного співтовариства.

Росія має бути зобов’язана подати заявку на членство в ООН відповідно до звичайної процедури, передбаченої Статутом, або принаймні бути негайно виключеною з Ради Безпеки за її ворожі дії, що підривають глобальний мир і безпеку.

Консенсус щодо необхідності змін для запобігання таким зловживанням був чітко сформований і продемонстрований заявами лідерів під час дебатів високого рівня ГА ООН 20-26 вересня 2022 р. Парламентська Асамблея Ради Європи вирішує сприяти формуванню сильної спільний голос Ради Європи в процесі реформування ООН та її Ради Безпеки.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13