Метою України є повна ізоляція Російської Федерації. Наші партнери розуміють необхідність цього, але ще треба зробити багато кроків, щоби повністю ізолювати Росію – і в економічному, і в політичному, і в дипломатичному сенсі.

Про це заявив голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

«Уже вдалося виключити Росію з деяких важливих органів ООН і міжнародних організацій, зокрема з Ради Європи. Зараз ми боремося за те, щоб усунути Росію з Радбезу Організації Об'єднаних Націй. Розуміння необхідності такого кроку вже є. Ми бачимо це на прикладі останньої 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Багато лідерів різних країн висловлюються або за обмеження права вето, або взагалі за реформу ООН. Але тут треба мати на увазі, що Росія зайняла місце СРСР у Раді безпеки ООН усупереч статуту Організації. Жодних правових підстав для цього Росія не має», – сказав голова Комітету.

Позиція України однозначна: держава-терорист, держава, яка вчиняє геноцид проти цілого народу, не може бути постійним членом Ради безпеки ООН.

За словами Олександра Мережка, ще одним важливим напрямком роботи є притягнення до відповідальності вищого військово-політичного керівництва Росії за злочини в Україні. Зокрема, для цього у Верховній Раді було створене міжфракційне депутатське об’єднання «Трибунал для російських агресорів».

«Наша мета – переконати партнерів й усі інші країни, які входять до ООН, підтримати проєкт створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Є декілька моделей створення такого трибуналу. Одна з них полягає в тому, щоби створити його на підставі резолюції Генеральної асамблеї ООН, тобто на підставі міжнародного договору й за підтримки ООН», – поінформував народний депутат.

Він наголосив, що воєнні злочини, скоєні агресором в Україні, – це не лише злочини проти України, а й проти всієї світової спільноти. На підставі вироку міжнародного трибуналу можна буде намагатися притягнути до відповідальності осіб, які вчинили ці злочини.

Робота в цьому напрямку ведеться й Україна вже домоглася ухвалення декількох важливих резолюцій авторитетних міжнародних організацій.

«Є дві резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи, у яких зазначається необхідність і міститься заклик про створення й підтримку такого міжнародного трибуналу (щодо злочину агресії проти України – ред.). Є резолюції Парламентської асамблеї НАТО, ОБСЄ», - нагадав політик.

Він також додав, що і члени Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, і члени МФО «Трибунал для російських агресорів» ведуть активну роботу з парламентаріями різних держав, щоб заручитися їхньою підтримкою, переконати їх у необхідності спільно протистояти державі-агресору.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51