За результатами засідання Комітету з питань цифрової трансформації 03 серпня 2022 року, народні депутати, члени Комітету розглянули проект Закону України № 5628 про захист персональних даних, підготовлений Комітетом до повторного першого читання.

Законопроект розроблено для того, щоб чинне законодавство України в сфері захисту персональних даних привести у відповідність до міжнародних стандартів у цій сфері, які передбачені Конвенцією 108 та GDPR. Крім того, документ врегульовує правові відносини, пов'язані з обробкою персональних даних і підвищує рівень захисту конституційного права на повагу до приватного життя.

Зокрема, проект Закону передбачає:
•    приведення термінології у відповідність до нових міжнародних стандартів;
•    деталізацію та більш зрозуміле формулювання принципів обробки персональних даних;
•    чітке формулювання підстав обробки персональних даних;
•    прозорі вимоги до згоди на обробку персональних даних, які дозволять уникнути зловживань та маніпуляцій; 
•    розширення прав суб’єктів персональних даних і механізм їх реалізації;
•    визначення обов’язків контролера й оператора персональних даних; 
•    порядок повідомлення про витік персональних даних;
•    інститут відповідальної особи з питань захисту персональних даних;
•    відповідальність та санкції за порушення права на захист персональних даних.

Члени Комітету рекомендують Верховній Раді України розглянути у повторному першому читанні нову редакцію даного законопроекту, підготовлену Комітетом. За результатами її розгляду, прийняти проект Закону за основу.

Також народними депутатами розглянуто законопроект № 7486 про внесення змін до деяких законів України щодо покращення управління у сфері електронних комунікацій, підготовлений до другого читання.

Проект Закону було доопрацьовано з урахуванням пропозицій і зауважень, що надійшли, та підготовлено порівняльну таблицю законопроекту, яка містить 40 пропозицій і поправок.

У результаті обговорення члени Комітету рекомендують Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому як закон з необхідними техніко-юридичними правками.

Нагадаємо, що ключовими завданнями законопроекту є:
- забезпечення сталого функціонування електронної комунікаційної мережі держави;
- внесення змін до деяких законів України для приведення норм у відповідність;
- покращення управління у сфері електронних комунікацій у мирний та воєнний часи.

Крім того, на засіданні було розглянуто проект Закону № 7487 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов для розвитку та відновлення електронних комунікаційних мереж, підготовлений до другого читання.
Законопроект було доопрацьовано з урахуванням пропозицій і зауважень, що надійшли, та підготовлено порівняльну таблицю законопроекту, яка містить 28 пропозицій і поправок.

Після обговорення члени Комітету рекомендують Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому як закон з необхідними техніко-юридичними правками.

Даний проект Закону забезпечує умови для розвитку і відновлення зв’язку під час дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та у післявоєнний час. Члени Комітету вважають, що унормування прав й обов’язків сторін з питань доступу до інфраструктури зараз актуальне і буде актуальним після завершення війни, оскільки на окремих територіях країни буде потреба у продовженні активного відновлення зв’язку.

Водночас у ході засідання Комітету народні депутати розглянули проект Постанови № 7590 про необхідність застосування обмежувальних заходів (санкцій) до постачальників послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів, які співпрацюють із банками Російської Федерації та Республіки Білорусь і рекомендують прийняти її.

Члени Комітету зазначили, що прийняття Постанови сприятиме зменшенню реальних і потенційних загроз національним інтересам, інформаційній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності України, а також запобіганню ухиленню від раніше введених санкцій. Виявлені та заблоковані (на виконання цієї Постанови) активи можуть бути використані для відновлення України.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45