19 липня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність», реєстр. №5371.

Реалізація відповідного Закону України сприятиме зменшенню адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність в Україні та забезпечить виконання принципів свободи праці та трудового договору.

Новим законом запроваджується договірний режим регулювання трудових відносин з можливістю на розсуд роботодавця та працівника за взаємною згодою включати до письмового трудового договору положення стосовно виникнення і припинення трудових відносин, системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку, тривалості щотижневого відпочинку та інших прав і гарантій, які визначені Кодексом законів про працю України. Водночас положення даного закону передбачають збереження основних загальновизнаних трудових прав і гарантій найманих працівників.

Відтепер особливий режим регулювання трудових відносин можна запроваджувати між працівником та роботодавцем, який є суб’єктом малого або середнього підприємництва з кількістю працівників не більше 250 осіб, або між роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого становить на місяць понад вісім розмірів мінімальних заробітних плат.

Таким чином, вперше за всю історію незалежної України у трудовому законодавстві запроваджена можливість працівникам, які володіють тими чи іншими компетенціями, впливати на умови своєї праці, відповідно до власних інтересів та потреб. «Працюючи в економічній системі, яка існує на принципах вільного підприємництва та в умовах, коли основним регулятором економічних відносин є ринок, громадянин України зможе нарешті завдяки так званому «вільному договору» вигідно реалізувати свої вміння та навички, обміняти їх на високу винагороду у вигляді заробітної плати», - зазначила Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діє протягом дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», і втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану.

Нагадаємо, що законопроект за реєстр. №5371 доопрацьовувався у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів до розгляду Верховної Ради України у другому читанні.

7 червня 2022 року Комітет схвалив текст порівняльної таблиці до проекту Закону і рекомендував парламенту ухвалити законопроект у другому читанні та в цілому.

Проект Закону за реєстр. №5371 було розроблено на виконання рішення Національної Ради Реформ при Президентові України від 19 березня 2021 року громадською організацією «Офіс простих рішень та результатів» спільно з народними депутатами, бізнес-асоціаціями «Українська Рада Бізнесу» та «Спілка Українських Підприємців» та за технічної підтримки експертів Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12