14 липня у Комітеті з питань цифрової трансформації відбувся круглий стіл на тему «Реалізація функцій наглядового органу у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг». Захід було організовано Комітетом за підтримки ГО «ВАІБІТ», CSPA та PKI FORUM UA.

У круглому столі взяли участь органи державної влади, що здійснюють державне регулювання у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг; народні депутати України; учасники робочої групи, що доопрацьовують проект закону; фахівці кіберзахисту і розробники засобів електронної ідентифікації та електронного цифрового підпису; оператори мобільного зв’язку, а також банківські установи та суб’єкти надання платіжних послуг; суб’єкти стандартизації та інші.

Від країн-членів ЄС були присутні представники Естонії та Литовської Республіки, які виконують наглядові функції у сфері електронних довірчих послуг.

Круглий стіл відбувся в рамках роботи над законопроектом №6173 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та ЄС про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства ЄС у сфері електронної ідентифікації і підготовки його до другого читання.

Даний законопроект покликаний пришвидшити інтеграцію України до Єдиного цифрового ринку ЄС, а також максимально наблизити положення національного законодавства до європейських вимог у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг. Це створить безліч переваг як для бізнесу, так і для українців. Ми зможемо однаково вільно отримувати публічні послуги онлайн, укладати контракти в електронній формі з іноземними контрагентами чи отримувати міжнародні електронні рахунки.

У ході підготовки проекту закону до другого читання виникли ряд окремих питань щодо імплементації певних норм. Тож під час заходу обговорювались питання щодо реалізації функцій наглядового органу у сферах електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

Зі свого боку, міжнародні експерти поділились своїм досвідом щодо наглядових функцій та запросили Україну стати асоційованим членом в організації європейських наглядових органів для надавачів довірчих послуг. 

Ми вдячні учасникам заходу й особливо міжнародним експертам за активну участь і змістовні доповіді. Зазначимо, що сфера електронних комунікацій є основою для розвитку цифрових послуг. Україна вже багато зробила, щоб стати частиною Єдиного цифрового ринку ЄС. Для цього було прийнято низку важливих законів. Наразі триває робота над проектом Закону про електронні довірчі послуги і ми маємо взяти найкращі практики з досвіду країн ЄС щодо їх законодавчого регулювання.

Цифровізація триває!

Рухаємось до цифрового ринку ЄС!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17