29 квітня 2022 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розпочав масштабну та кропітку роботу щодо напрацювання проекту Соціального кодексу України. Під час засідання народні депутати України-члени Комітету прийняли рішення створити відповідну робочу групу на базі Комітету.

Для забезпечення відповідності положень кодексу до стандартів Ради Європи та Європейського Союзу, а також передової практики європейських держав до роботи над розробкою стратегічного документу держави в соціальній сфері долучився проект Ради Європи «Подальша підтримка розвитку соціальних прав людини в Україні».

Головою робочої групи щодо напрацювання проекту Соціального кодексу України Комітет визначив Голову Комітету Галину Третьякову, координаторкою робочої групи - керівницю проекту Ради Європи Сюзанну Мнацаканян.

Очікується, що Соціальний кодекс України міститиме алгоритм реалізації передбачених Конституцією України соціальних прав і гарантій людини і громадянина, зокрема на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, а також механізм соціального захисту громадян, які потрапили у складні життєві обставини. Під час роботи над документом, серед іншого, будуть ґрунтовно вивчатися міжнародні та європейські соціальні стандарти, у тому числі стандарти права на гідний рівень життя, стандарти соціального та пенсійного забезпечення.

Нагадаємо, що ще на початку 2020 року Голова Комітету Галина Третьякова анонсувала плани щодо розробки нового кодексу законів України, який регулюватиме сферу соціального захисту громадян, аналогічний Соціальному кодексу в Європейському Союзі.

Уже не один рік в Україні дискутується питання об’єктивної обмеженості державного бюджету для виконання історично та політично створених норм законодавства щодо соціального забезпечення тієї чи іншої категорії громадян. Водночас законотворча практика цивілізованих країн свідчить, що соціальна політика держав має розроблятися з урахуванням їх фінансової спроможності та згоди суспільств фінансувати окремі категорії населення відповідно до обставин, що виникають.

У Комітеті погоджуються із необхідністю нової систематизації соціального законодавства України, яке наразі, за словами Сюзанни Мнацаканян, є множинним та застарілим. «Потрібно зробити те, що Європейський Комітет соціальних прав називає повною зміною політико-соціальної платформи у державі. Має бути повністю змінене розуміння системи соціального забезпечення, необхідно змістити акцент з соціальних виплат на соціальні послуги. Наразі в українському законодавстві закріплено безліч соціальних виплат, які насправді не виконуються, що породжує лише проблеми у державі. Допомога має надаватися адресно особам, які знаходяться у складних життєвих обставинах, а не в залежності від категорії, яку людина отримала. І основна сума такої допомоги має збільшуватися, щоб її обсяг забезпечував нормальний рівень життя людини», - зазначила Сюзанна Мнацаканян.

Створення Соціального кодексу України також допоможе державі здійснити заходи загального характеру, передбачені рішеннями Європейського суду з прав людини, зокрема, у справах «Бурмич та інші проти України», «Іванов проти Україна» та «Жовнер проти України». «Переформатуванням моделі соціальної політики держави ми історично зможемо зупинити той вал судових рішень, який надходить і від ЄСПЛ, і від національних судів, зобов’язання по яким знову ж таки не виконуються, а обсяг сум, що підлягають виплаті з державного бюджету, лише нарощується. Соціальна політика має бути відповідальною та зваженою, особливо в державі, яка отримала статус кандидата у члени Європейського Союзу», - підтвердила Голова Комітету Галина Третьякова.

Нагадаємо, що 16 вересня 2021 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було проведено слухання на тему: «Про стан виконання рішень міжнародних судів, Конституційного Суду України та інших судів України щодо соціальних виплат громадянам України». Захід відбувся відповідно до плану роботи на період шостої сесії парламенту дев'ятого скликання, з метою вивчення проблемних питань, пов’язаних з виконанням рішень міжнародних судів, Конституційного Суду України та інших судів України та вишукання шляхів подолання кризової ситуації. Відеозапис слухань у Комітеті можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=IY0Ftysgtw8

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13