Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС разом із колегами з Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва провели онлайн зустріч із Комітетами нижньої палати Парламенту Італії з питань ЄС та закордонних справ.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Італії за підтримку України та за чітку позицію, яку Італія займає у підтримці протидії російській агресії.

Вона зазначила, що, на жаль, ті серйозні зміни, які відбулися у політиках західних держав із початком повномасштабної війни росії проти України, сьогодні все ще потребують додаткових мобілізаційних зусиль. Україна, за її словами, — на фронтирі боротьби за цінності, на яких базується розвиток Європейського Союзу та європейська цивілізація. «Нашим найбільшим гріхом чи нашою найбільшою «виною» у цій війні було саме те, що український народ хотів визначити своє майбутнє самостійно, що українська держава вирішила, що в неї є засадничі цілі, а саме європейська та євроатлантична інтеграція. Це те, що не сприймає наш ворог, що російська імперія і кремль сьогодні не може сприйняти і тому вирішив атакувати нас. Але ми розуміємо, що їхні апетити, апетити російської федерації не закінчуються виключно територією України. Це означає, що ми усі разом, ті, хто вірить у демократію, у принципи свободи, права, життя, міжнародного права, ми всі повинні протистояти  абсолютно звірячій, варварській агресії і тим злочинам, які сьогодні чинить російська федерація на теренах України», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також нагадала, що звірства і вбивства в Україні — це відповідальність не лише персонально путіна, а всього російського народу: «Злочини в Україні роблять не лідери і керівники російської федерації, а конкретні люди, які прийшли на нашу територію незаконно з військовою агресією. На жаль, понад 75% російського населення, за соціологічними дослідженнями, підтримує ці дії російської федерації».

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що завдяки героїзму ЗСУ та єдності українського народу вдалося зупинити планований росією бліцкріґ із захоплення України та Києва: «Це те, де прорахувався кремлівський очільник путін. Там, де вони розраховували, що за 48 годин зможуть зайняти нашу столицю. Ми змогли це зупинити, але сьогодні, на жаль, росія мобілізувала свої максимальні військові спроможності і щодня має певні можливості не тільки атакувати, а й окуповувати частину наших територій. Сьогодні, на жаль, 20% України є під російською окупацією».

Ця війна, за словами голови Комітету, є для українців війною екзистенційною, за виживання: «Тому у нас немає поля для особливих компромісів, у нас немає поля для відступу і у нас немає можливості домовлятися з тими, хто не готовий взагалі домовлятися, і у кого не має таких цілей».

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що Україні вкрай потрібна допомога у вигляді важкої зброї, яка потрібна негайно і у великих кількостях. Також потрібна подальша допомога у тиску на російську федерацію, закрема, нарешті, повне ембарго на купівлю нафти і газу в російської федерації. Вона наголосила, що усі російські банки мають бути відключені від світової фінансової системи. Також Україна сподівається на економічну та фінансову підтримку країн вільного світу. Голова Комітету наголосила, що для українців зараз важливо отримати позитивне рішення щодо надання їй статусу кандидата на вступ до ЄС: «Ми, як українці, які боремося за своє право будувати країну за демократичними лекалами, найближчим часом хотіли би отримати чіткий позитивний сигнал від європейських колег про те, що Україна отримає статус країни-кандидата і буде заякорена, власне кажучи, у європейський світ, і буде мати можливість трансформуватись відповідно до найкращих практик Європейського Союзу з тим, щоби стати сильним і потужним гравцем всередині ЄС в майбутньому».

Щодо пропозиції президента Франції Емманюеля Макрона щодо створення альтернативної європейської спільноти для участі України — голова Комітету заявила, що українці таких пропозицій не сприймають: «Ми точно не зацікавлені в тому, щоби були запропоновані якісь замінники членству України в Європейському Союзі у вигляді такого політичного союзу. Тому, якщо це щось, що підтримує подальшу роботу всередині ширшої спільноти — то ми абсолютно не проти, але точно не як замінник кандидатства і потім наступного вступу і членства».
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17