Через збройну агресію Російської Федерації тисячі підприємств та підприємців припинили свою діяльність, а держава з приватним бізнесом зазнала збитків на сотні мільярдів гривень.

Перезапуск економіки та допомога підприємствам адаптуватися до функціонування у нових реаліях воєнного часу стало одним з найбільш пріоритетних завдань для Уряду і релокація бізнесу у більш безпечні регіони є одним із найдієвіших кроків для відновлення виробництва.

Як повідомляє Міністерство економіки України, наразі в рамках програми релокації міністерством опрацьовано більше тисячі заявок на розміщення потужностей бізнесу. Найчастіше прихисток дають Закарпатська, Львівська та Чернівецька області, також активно, але трохи рідше бізнес переміщується до Тернопільської та Івано-Франківської областей.

Безпечні регіони активно приймають до себе підприємства з тих областей, де сьогодні тривають бойові дії. Місцева влада активно задіяна в пошуку майданчиків для підприємств, розселенні працівників, налагодженні логістики.

Більше 400 підприємств вже переїхали, а 216 з них вже відновили свою роботу. Тобто вони зберегли свої потужності, перевезли трудові колективи, налагодили діяльність на новому місці розташування.

Ще для близько 500 підприємств вже підібрані майданчики, зараз вони знаходяться на різних стадіях транспортування “Укрзалізницею”, “Укрпоштою”, або власними ресурсами (з компенсацією).

В якості прикладів  успішно проведених заходів з релокації слід відмітити машинобудівну компанію Corum Group, яка одною з перших вирішила перенести виробництво на майданчики машинобудівних заводів у Хмельницькому та на Волині. Відбувся  переїзд на Закарпаття у м. Ужгород найбільшої ІТ-компанії країни EPAM Ukraine.

У рамках релокації переїжджають у Львівську область і два великі машинобудівні підприємства. Це, зокрема, ТОВ «Вітропарки України» групи компаній ПАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування», яке займається проектуванням, монтажем вітроустановок, генерує електроенергію. Також третина підприємства перевозить лідер на ринку виробництва пожежної, спеціалізованої та сільськогосподарської техніки компанія «Пожмашина», яка базується у Чернігівській області. Також релокацію виробництва з Дніпра у Львів здійснило ТОВ Матролюкс, яке займається виробництвом матраців та меблів для дому.

Слід зазначити, що Львівська область на сьогодні є лідером за кількістю підприємств, що переїхали з інших областей країни. За інформацією Фонду державного майна України, у область релокували 92 підприємства, з них 38 відновили роботу, а ще 50 незабаром мали завершити переїзд.

У Комітеті з питань економічного розвитку зазначають, що працюючий під час війни бізнес є рушієм економіки, складовою надійного тилу та  запорукою нашої перемоги. А тому у Комітеті пропонують підприємствам, які ще не вирішили чи розпочинати свою діяльність, активно включатись у процес економічної відбудови країни. Адже активація існуючих та створення нових робочих місць не тільки дасть можливість вижити людям, які залишились без домівок та вимушені були покинути рідні місця, але й наповнить бюджет для фінансування відновлення постраждалих територій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17