Комітет з питань правоохоронної діяльності повідомляє, що Президент України Володимир Зеленський підписав наступні Закони України, а саме:

Закон України «Про внесення змін до статті 1142 Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за несанкціоноване розповсюдження інформації про засоби протидії збройній агресії Російської Федерації» №2178- IX від 01 квітня 2022 року.

Даним Законом удосконалюються положення статті 114-2 Кримінального кодексу України «Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану».

Зокрема, уточнюються терміни щодо джерел інформації від органів країн-партнерів, а також до правомірних суб’єктів поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України додається Міністерство оборони України та інші уповноважені державні органи. Крім того, уточнюються кваліфікуючи ознаки скоєння даних кримінальних правопорушень.

Прийняття Закону сприятиме захисту національних інтересів України, відновленню суспільної справедливості, забезпеченню захисту української державності від осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на спричинення шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

 Закон набрав чинності 13 квітня 2022 року.

 

Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність та особливостей застосування запобіжних заходів за вчинення злочинів проти основ національної та громадської безпеки» № 2198-IX від 14 квітня 2022 року.

Даним Законом встановлено кримінальну відповідальність за співпрацю (пособництво) з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією та/або її збройними чи воєнізованими формуваннями на шкоду Україні.

Пособництвом державі-агресору та кримінально караними визнаються:

- реалізація чи підтримка рішень, дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора;

- добровільний збір, підготовка, передача матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, його збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора.

Такі дії караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Під час дії воєнного стану слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні щодо пособництва державі-агресору.

Нагадаємо, що даний Закон було повторно прийнято з пропозиціями Президента, який не погодився із попередню редакцію однієї з форм об’єктивної сторони складу злочину, зазначеного у статті 111-2 КК України, у вигляді «іншої добровільної взаємодії з представниками держави-агресора, збройними формуваннями, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, в тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора», оскільки таке формулювання не давало змоги з достатньою чіткістю визначити, які саме діяння мають визнаватися протиправними.

Крім того, додаткові зміни було внесено до частини другої статті 216 КПК України в частині визначення підслідності злочинів, передбачених статтею 1112 КК України за слідчими органів безпеки.

Закон набрав чинності 23 квітня 2022 року.

 

Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» № 2200-IX від 14 квітня 2022 року.

Даний Закон врегульовує низку процесуальних питань, пов’язаних з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти».

Зокрема, Законом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими у тексті Кодексу слова «Комісія з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, члена Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» замінити словами «Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, представника Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» у відповідних відмінках (зміни до статті 188-51 «Невиконання законних вимог Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, члена Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» та частини першої статті 255 «Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення»).

Відтепер право складати протоколи про адміністративні правопорушення мають не лише Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а й уповноважені особи Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Закон набрав чинності 27 квітня 2022 року.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

08 травня 2024 18:07
08 травня 2024 16:49
08 травня 2024 16:45
08 травня 2024 16:43
08 травня 2024 16:38
04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15