ПАРЄ

27 квітня під час дебатів про наслідки російської агресії в Україні у Парламентській асамблеї Ради Європи учасники виступили з промовами на підтримку України.

Депутат німецького парламенту Макс Лакс зазначив, що росія була не єдиною жертвою Другої світової війни. Він пообіцяв виступити за надання важкого озброєння Україні під час голосування в Бундестазі.

Президент Італії Серджо Маттарелла заявив, що міжнародне співтовариство несе відповідальність за припинення розповсюдження насильства, якщо воно не бажає бути «знищеним».

Кіммо Кіл’юнен, колишній член парламенту Фінляндії, заявив, що перемога України є неминучою, враховуючи, що найбільша «загроза» авторитарному режиму росії — це демократична сусідня країна, орієнтована на європейські цінності, – саме такою наразі є Україна.

 ЄВРОПА

Європарламент закликав негайно накласти загальноєвропейське ембарго на постачання Кремлем енергоносіїв у відповідь на рішення «Газпрому» призупинити експорт газу до Польщі та Болгарії. З відповідною заявою у Twitter виступила очільниця Європарламенту Роберта Метсола, яка також заявила, що ЄС «не скориться перед загрозою шантажу» та «не боїться Путіна».

 РУМУНІЯ

26 квітня румунські парламентарі вирушили до України у складі делегації, яку очолив прем’єр-міністр Румунії Ніколає Чуке, щоб відвідати столицю країни, а також міста Ірпінь та Бородянку. Це перший візит високопосадовців Румунії в Україну з початку російського вторгнення.

Делегація зустрілася з Президентом України Володимиром Зеленським та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, щоб обговорити вплив війни на українську економіку та можливості експорту сільськогосподарської продукції України через румунські порти. Офіційні особи також обговорили питання підтримки українських біженців та надання гуманітарної допомоги.

Голова Палати депутатів Румунії Марсель Чолаку заявив, що його країна рішуче підтримує прагнення України вступити до ЄС та підтвердив, що Румунія готова активно долучитися до повоєнної відбудови українських міст.

 КАНАДА

Марті Моранц, член Палати громад Канади, написав у колонці в газеті Winnipeg Free Press, що він «ніколи не бачив, аби депутати з різних політичних сил стали настільки єдиними у поглядах на одне й те саме питання», оскільки зараз парламент «об’єднався проти необґрунтованої і жахливої агресії Росії в Україні».

Він зазначив, що підтримка, яку Канада та її союзники надають Україні, досі включала фінансову та гуманітарну допомогу, постачання боєприпасів та летальної зброї, навчання понад 30 тисяч українських солдатів, широкомасштабні економічні санкції проти Росії та заморожування активів російських олігархів. Моранц вважає, що Канада також має скасувати візовий режим «для тих, хто залишає Україну у пошуках порятунку».

  ГРУЗІЯ

26 квітня під час брифінгу голова опозиційної партії «Єдиний національний рух» Ніка Меліа повідомив, що партія винесе на розгляд парламенту Грузії проєкт постанови про визнання подій в Україні геноцидом.

За словами Меліа, голосування за цю постанову покаже, чи визнали представники грузинської партії влади побачені ними сліди звірств, скоєних росіянами у передмісті Києва, справжнім геноцидом українського народу.

 ЛАТВІЯ

Членкиня Європарламенту від Латвії Інесе Вайдере в інтерв’ю каналу BNN звинуватила Росію в тому, що та лише вдає, що бере участь у мирних переговорах з Україною, а натомість лише сипле порожніми погрозами розв’язати Третю світову війну.

На думку депутатки Європарламенту, мирні переговори з росією можуть бути ефективними лише у разі, якщо росіяни визнають свою поразку та відсутність іншого виходу із ситуації. Щодо слів міністра закордонних справ росії сергія лаврова про загрозу Третьої світової війни, Вайдере відзначила, що залякування – це метод і політичний курс, які росія широко використовує. На її думку, це може слугувати «сигналом того, що росіяни розуміють, що їм не перемогти Україну», тому й «намагаються викласти на стіл останній козир», при цьому Заходу не варто боятися цих загроз.

Парламентарка також прокоментувала тему санкцій, заявивши, що необхідно запровадити істотно суворіші санкції проти олігархів та громадян росії, які підтримують війну. Вона поділяє думку вищого політичного істеблішменту США, який прагне вжити всіх необхідних заходів «задля того, щоб Росія не змогла продовжувати цю агресію і виграти війну».

 ІТАЛІЯ

Джузеппе Конте, голова партії «Рух п’яти зірок» (Movimento 5 Stelle) - найбільшої парламентської партії в Італії, висловився проти відправки зброї в Україну без попереднього схвалення парламенту.

Реагуючи на заяву Міністра оборони Італії Лоренцо Гуеріні 26 квітня про те, що питання про надсилання італійської зброї до України «наразі вирішується», пан Конте закликав його та Прем’єр-міністра Маріо Драґі «виступити перед парламентом з доповіддю про те, яку саме зброю вони хочуть надати Україні», зауваживши, що члени його партії «виступають проти військової допомоги, яка по суті не є виключно оборонною».

Незважаючи на те, що партія 5SM засудила російське вторгнення до України, вона також відома тим, що постійно відкидає все те, що може призвести до «подальшої ескалації конфлікту», виступаючи проти будь-якого «військового втручання».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

08 травня 2024 18:07
08 травня 2024 16:49
08 травня 2024 16:45
08 травня 2024 16:43
08 травня 2024 16:38
04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15