ЄВРОПА

21 квітня делегація політиків ЄС на чолі з депутатом Європарламенту від Бельгії Гі Вергофстадтом відвідала Київ та його передмістя на знак солідарності з Україною.

У Києві делегацію прийняв міський голова Віталій Кличко. Також депутати Європарламенту зустрілися із міським головою Львова Андрієм Садовим та головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком.

За словами Вергофстадта, метою візиту було схилити європейських лідерів «до реальних дій» та запровадження «ембарго на газ і нафту, повного відключення [російських банків] від системи Swift, розширення списку санкцій», а також закликати надати Україні «фінансову підтримку та важке озброєння».

Віце-президент Європарламенту Отмар Карас в інтерв’ю інформаційному агентству LETA назвав війну Росії проти України «війною проти демократії, спільних цінностей та розуміння принципів співіснування».

Він закликав до зміцнення єдності всередині ЄС задля того, щоб прийняти більш ефективні шостий та сьомий пакети санкцій, а також зменшити залежність Європи від російських енергоносіїв та розробити спільну міграційну політику, яка сприятиме кращому розподілу українських біженців та наданню їм допомоги.

За словами Караса, сутність послання, яке ЄС має й надалі передавати світові, «спирається на три стовпи», а саме: «протидію агресії Росії та підтримку України у її боротьбі за свободу, мир та суверенітет», «допомогу біженцям» та «формування цілковитої енергетичної незалежності».

 ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

Очільниця парламентського Комітету міжнародного розвитку Сара Чемпіон написала листа міністерці закордонних справ і справ Співдружності націй Елізабет Трасс із проханням викласти деталі реакції Великої Британії на продовольчу кризу, спричинену війною в Україні.

Парламентарка повідомила, що зараз через вторгнення Росії 12 мільйонів людей в Україні потребують продовольчої допомоги. Щодо глобальної нестачі продовольства, пані Чемпіон наголосила, що рівень продовольчої безпеки знизився через військові дії та російську блокаду Чорного моря.

Раніше аналогічні побоювання висловлювали Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (Food and Agriculture Organization (FAO)), Всесвітня продовольча програма ООН (United Nations World Food Programme (WFP)) та Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, оскільки до війни Україна була одним із найбільших міжнародних експортерів сільськогосподарської продукції.

 ПОРТУГАЛІЯ

Увечері 21 квітня Президент України Володимир Зеленський у режимі відеоконференції виступив із промовою перед парламентом Португалії.

Головні тези його виступу:

·         Лише у Київській області – і це станом на 21 квітня, бо ще не всі поховання було знайдено – окупанти вбили 1126 українців, із них 40 дітей. У Чернігівській, Сумській, Харківській та інших областях України, куди зайшли російські війська, кількість втрат ще з’ясовують.

 

·         Російські окупанти вже вивезли та направили у віддалені регіони не менше 500 тисяч громадян України – за кількістю населення це як два португальських міста Порту.

 

·         Через військові дії більше 10 мільйонів українців були вимушені покинути свої домівки – це дорівнює загальній чисельності населення Португалії.

 

·         Україна була і лишається опорою для демократичних процесів у регіоні. Дві революції 2004 та 2014 років допомогли захистити демократію не лише для українського народу, а й для всіх народів регіону.

 

·         Якщо Україна впаде, Росія намагатиметься принести смерть і руйнування у Молдову, Польщу, Грузію, Прибалтику, Казахстан та в усі інші держави, до яких вона зможе дотягнутися. Але її можна зупинити.

 

·         Хоча Україна вдячна за допомогу, яку їй уже надали португальський уряд та народ, вона потребує додаткової підтримки. Насамперед Україна просить про озброєння та військову техніку, як-от танки «Леопард», бронетранспортери та протикорабельні ракети «Гарпун».

 

·         Важливо також посилювати санкційний тиск на Росію. Вкрай важливо, щоб Португалія виявила лідерську позицію та домагалася повного ембарго на імпорт російської нафти.

 

·         Насамкінець, Португалії потрібно закрити всі порти для російських суден і боротися з російською пропагандою, наскільки це можливо, із впливом Росії на сусідні країни через корупцію.

 

·         Україна сподівається, що найближчим часом вона зможе увійти в європейську сім’ю.

У відповідь президент парламенту Португалії Августо Сантуш Сілва наголосив, що «Португалія із самого початку засуджувала військову агресію Російської Федерації проти України» та «підтверджувала свої слова діями», приймаючи українських громадян.

Він також підтвердив, що боротьба України за свободу «є боротьбою всієї Європи», і пообіцяв, що прем’єр-міністр Португалії «ретельно розгляне» прохання України про вступ до ЄС.

БОЛГАРІЯ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до болгарського парламенту з проханням дати чітку відповідь щодо надання військової допомоги Україні, оскільки чотирипартійна коаліція доки не досягла єдності у тому, чи слід відправляти в Україну зброю та боєприпаси.

Міністр закордонних справ Болгарії на відкритті фотовиставки, присвяченої війні в Україні, у стінах болгарського парламенту заявив, що країна «не може нескінченно тільки те й робити, що наводити аргументи», і що для Болгарії настав час зробити свій вибір. Він додав, що «сьогодні найкращий спосіб наблизити мир – це підтримати Україну, а не залишатися нейтральним».

Кулеба також відхилив компромісну пропозицію направити в Україну «технічну допомогу, необхідну для захисту», назвавши це політичним «напівзаходом» і наголосивши, що каска та бронежилет не можуть врятувати солдата, у якого в руках немає зброї.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17