ЄВРОПА

20 квітня публічно анонсовано саміт жінок-спікерок парламентів країн ЄС.

Маршалка Сейму Республіки Польща Ельжбета Вітек запросила жінок-очільниць парламентів Польщі, Австрії, Бельгії, Чехії, Кіпру, Латвії, Литви та Іспанії, а також заступницю Голови Верховної Ради Олену Кондратюк відвідати пункт пропуску «Дорогуськ-Ягодин» на польсько-українському кордоні. Делегація також побуває у центрах для біженців у Холмі, Люблінському воєводстві та біля Варшави, щоб краще зрозуміти, в якому становищі опинилися українські жінки та діти через війну.

Головною метою саміту є обговорення різних аспектів допомоги, яку ЄС у майбутньому може надати Україні та українцям. На брифінгу у Варшаві Вітек наголосила, що «війна в Україні має жіноче обличчя» і що Європа має докласти всіх зусиль, щоб зупинити її, продовжуючи допомагати українцям.

 ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

Прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив у зверненні до британських законодавців, що Великобританія надасть Україні більше артилерійських систем.

19 квітня, коли Палата громад повернулася після 11-денних великодніх канікул, прем’єр-міністр виступив у парламенті з промовою, в якій торкнувся, зокрема, й теми України. Він зазначив, що оскільки війна з Росією переходить у нову фазу, «артилерія відіграватиме дедалі більшу роль у цьому конфлікті», тож українцям буде «потрібна підтримка у вигляді додаткових артилерійських систем», які Великобританія «їм надасть».

Сара Чемпіон, очільниця парламентського комітету з міжнародного розвитку, обмінялася з Прем’єр-міністром та міністром закордонних справ листами щодо виплати Україні коштів у межах надання британської гуманітарної допомоги.

Вона закликала Великобританію виконувати «обіцяне Україні», надаючи допомогу більш оперативно та ефективно, а також зазначила, що «наразі Україні передано менше ніж 60 млн фунтів стерлінгів з обіцяних Великобританією 220 млн фунтів стерлінгів у рамках пакету гуманітарної допомоги». Парламентарка підкреслила, що кількість людей в Україні, які потребують гуманітарної допомоги, сягає понад 12 млн, тому важливо забезпечити, щоб вони отримали її якомога швидше.

 ЛИТВА

19 квітня парламент Литви проголосував за заборону публічної демонстрації літери «Z», георгіївської стрічки та інших символів, які розцінюються як знаки підтримки вторгнення Росії в Україну.

До запровадженої раніше заборони на публічну демонстрацію радянської та нацистської символіки парламент додав положення про «символіку тоталітарних або авторитарних режимів, яка використовувалася в минулому або використовується зараз для пропаганди військової агресії, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних раніше або таких, що їх наразі вчиняють». Штрафи за порушення цієї заборони будуть збільшені до 900 євро для фізичних осіб та до 1500 євро для юридичних осіб.

 МОЛДОВА

19 квітня президентка Молдови Майя Санду закликала населення та опозиційних політиків із комуністичних та соціалістичних партій утриматися від використання російських символів 9 травня під час святкування перемоги у Другій світовій війні. Це звернення було зроблено на тлі заборони до використання символіки тоталітарних режимів, яка була запроваджена у країні минулого тижня.

Ігор Додон, колишній президент Молдови й теперішній лідер соціалістичної партії, закликав людей «йти на Марш Перемоги з георгіївськими стрічками», незважаючи на можливі штрафи. У відповідь Санду попрохала своїх політичних опонентів не вносити розкол у суспільство в ім’я своїх особистих політичних інтересів і «утримуватися від будь-яких провокацій».

 ЯПОНІЯ

20 квітня парламент Японії дозволив уряду позбавити Росію торговельного статусу «найбільшого сприяння» через її вторгнення в Україну.

Прем’єр-міністр Фуміо Кісіда оголосив, що позбавлення Росії цього статусу буде здійснено відповідно до правил Світової організації торгівлі. Законодавча ініціатива, на основі якої уряд затвердить відповідну постанову, позбавить Росію таких переваг, як низькі тарифи та практично відсутні торговельні бар’єри. Однак імпорт сирої нафти, зрідженого природного газу та паладію не постраждає, оскільки тарифи на них були встановлені ще до того, як Росія отримала пільги.

 АВСТРІЯ

Парламент Австрії продовжує залишатися закритим для Президента Зеленського, оскільки ультраправа Австрійська партія свободи (Freiheitliche Partei Osterreichs (FPO)) виступає проти виступу українського президента, аргументуючи це тим, що такий буцімто «неправильний крок порушить дух нейтралітету».

Пропозицію, яку з самого початку внесла ліберальна партія Нова Австрія і Ліберальний форум (Das Neue Osterreich und Liberales Forum (NEOS), підтримала більшість інших партій та фракцій, за винятком FPO. Аксель Кассеггер, член Національної ради від FPO, вважає, що ефект від промови президента України «не сприятиме деескалації конфлікту», тимчасом як віце-голова NEOS Ніколаус Шерак назвав таку позицію «хибним розумінням нейтралітету».

21 квітня це питання буде ще раз виноситися на засідання президії Національної ради.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21