США

Група американських законодавців, до складу якої увійшли чотири сенатори та один конгресмен, вирушить з дев’ятиденною поїздкою для участі у мітингах на підтримку України до Польщі, Індії, Німеччини, Об’єднаних Арабських Еміратів і Непалу.

Про цю поїздку ввечері 17 квітня повідомив сенатор Марк Келлі.

Законодавці у спільній заяві пояснили, що основна мета їхнього візиту до Польщі – «дізнатися, як США можуть і надалі надавати підтримку Україні та союзникам із країн НАТО у боротьбі проти неспровокованої та невиправданої російської агресії». Решта країн у списку країн для візиту делегації відзначаються тим, що не стали співпрацювати із США у питаннях міжнародної ізоляції Росії.

Під час інтерв’ю американському телеканалу CBS у рамках програми Face the Nation сенатор Кріс Кунс сказав, що глибоко стурбований тим, чи не перетвориться Україна на другу Сирію.

Висловлюючи глибоку повагу президентові Джо Байдену за виявлене лідерство у згуртуванні Заходу, за запровадження нищівних санкцій проти Росії та залучення до боротьби тих країн, які раніше залишалися осторонь, Кунс разом з тим заявляє, що у нинішній критичній ситуації урядові США необхідно ретельно зважити ступінь жорстокості російських військ.

За словами сенатора, якщо на запитання «Коли США можуть бути готові відправити свої війська до України?» даватимуть відповідь «Ніколи», це означатиме, що Сполучені Штати таким чином запрошуватимуть Путіна перейти на новий рівень ескалації конфлікту та насильства. І якщо російському керівництву буде дозволено продовжувати вбивати мирних мешканців і вчиняти воєнні злочини без остраху, що НАТО і Захід перейдуть до більш рішучих дій задля допомоги Україні, то Україна, швидше за все, перетвориться на другу Сирію.

 ГРУЗІЯ

16 квітня парламентська делегація Грузії на чолі зі спікером Шалвою Папуашвілі прибула до Києва, де зустрілася з головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком. Також парламентарі відвідали міста Бучу та Ірпінь, де російські війська вбили або до смерті закатували велику кількість мирних жителів України.

Папуашвілі підкреслив «сміливість та рішучість українців» і засудив звірства, скоєні Росією на околицях Києва, назвавши їх «невимовною та приголомшливою трагедією у самому серці Європи». Грузинський спікер заявив, що побачивши «справжнє обличчя російської армії», його країна не допомагатиме Росії жодним чином.  

У відповідь на це Стефанчук запевнив, що Україна підтримує територіальну цілісність та суверенітет Грузії, а також зазначив, що Україна, Грузія та Молдова мають дві спільні риси: з одного боку, Росія тимчасово окупувала частину їхньої території, з іншого боку, - обидві країни прагнуть до європейського майбутнього.

Український спікер також запросив Грузію взяти участь у повоєнній відбудові України та окреслив пріоритети майбутньої співпраці двох країн, пов’язаної з їхнім «спільним рухом до європейської інтеграції».

 ЛИТВА

Група литовських депутатів підготувала законопроєкт, який пропонує зробити 9 травня днем пам’яті жертв геноциду в Україні. Цей день пропонують проголосити не лише днем пам’яті жертв злочинів, які російські збройні сили продовжують здійснювати і надалі, а й днем відзначення трагедії Голодомору, «організованого Радянським Союзом». Автори законопроєкту підкреслили, що путінська Росія є реінкарнацією Радянського Союзу, влада якого також була винна у скоєнні злочину геноциду.

Раніше з аналогічною законодавчою ініціативою виступив парламент іншої балтійської країни – латвійський Сейм.

 ЧЕХІЯ

Спікерка Палати депутатів Маркета Пекарова Адамова виставила на торги позолочену тарілку із зображенням будівлі Держдуми РФ та картину будівлі Ради Федерації, які раніше були подаровані Чехії російськими чиновниками та зберігалися у музеї чеського парламенту.

Депутатка вважає недоречним експонувати подібні предмети у будівлі парламенту «нині, під час війни в Україні».

Обидва лоти було продано за 250 тисяч чеських крон (10 тисяч євро). Кошти передадуть на закупівлю бронежилетів для працівників організацій, які розшукують докази російських воєнних злочинів, скоєних в містах України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51