ЛИТВА

Президент України Володимир Зеленський звернувся до парламенту та народу Литви, щоб подякувати цій дружній країні за лідерську позицію і закликати й надалі консолідувати зусилля для аргументованого і конструктивного реагування на дії Росії.

Головні моменти виступу Президента Зеленського перед парламентом Литви:

·            Литва була однією з перших країн, що прийшли на допомогу Україні. Литва належить до кола тих європейських країн, які найбільше дбають про мир і безпеку Європи. Український народ завжди пам’ятатиме щирість та готовність литовців підтримати нас у найскладніші часи.

·            З огляду на повномасштабну війну Росії проти України перед європейськими країнами постало стратегічне питання: а чи живі та актуальні ще й досі цінності, навколо яких Європа об’єдналася після Другої світової війни?

·            Сутність російських військових, що називають себе «захисниками» дітей та «російського світу», уособлює десантник Бичков зі Пскова, який зґвалтував немовля та відправив товаришами відео.

·            Весь світ запам’ятав назву міста Буча. Але світова спільнота не має й жодної гадки про те, наскільки страшнішими є наслідки дій російських злочинців у Маріуполі та Волновасі, практично знищених російською армією.

·            Росіяни вчиняють всі ці злочини лише тому, що мають на це схвалення політичного керівництва Росії, яке впевнене в своїй безкарності, впевнене, що світ їм все це забуде і пробачить.

·            Якби в Європі всі були такими принциповими, як Литва, Росія точно не могла би сподіватися, що їм все зійде з рук. Незважаючи на те, що ЄС обговорює вже шостий пакет санкцій, наразі й досі достеменно невідомо, чи будуть нові санкційні умови включати нафтове ембарго.

·            Якщо існують великі європейські компанії та банки, які й досі перебувають на російському ринку, то це означає, що й інші компанії братимуть з них приклад та намагатимуться всього лишень перечекати період жорстких санкцій, а далі працюватимуть як зазвичай, навіть якщо нічого суттєво не зміниться в поведінці Російської Федерації.

·            У двосторонніх відносинах Україна та Литва досягли вже дуже, дуже багато, тож дві країни лише посилюватимуть співпрацю в оригінальному форматі Люблінського трикутника, який стане основою для нової безпекової конфігурації в Балто-Чорноморському регіоні.

·            Президент Зеленський закликав Литву, литовські компанії та суспільство взяти участь у повоєнній відбудові України.

 США

Senator Joni Ernst, a member of the Armed Services Committee, spoke about the russian invasion of Ukraine. She credited Ukraine's "far underestimated" might in fighting the occupiers, as well as the country’s will for outlasting initial reports that it would last only three to five days before falling to russia.

Сенаторка Джоні Ернст, членкиня Комітету з питань збройних сил, розповіла про вторгнення Росії до України. Вона віддала належне «украй недооціненій» спроможності  Збройних сил України, продемонстрованій у боротьбі з окупантами, а також волелюбності українців і жаги до життя у власній незалежній країні. Адже, згідно з первісними прогнозами, країна мала протриматися не більше 3-5 днів, а далі російські війська планували захопити владу в країні.

Сенаторка також закликала США до більш рішучих дій на підтримку України. Ернст вважає, що у разі падіння України «це не означатиме кінець російської агресії», оскільки «однією лише Україною Росія не вдовольниться», тож на Європу чекає «ефект доміно».

 НОВА ЗЕЛАНДІЯ

Джеррі Браунлі, депутат парламенту Нової Зеландії, речник департаменту закордонних справ Національної партії, невпинно закликає вислати російського посла з країни. За словами парламентаря, це дасть чіткий сигнал про те, що новозеландська влада «не толеруватиме абсолютно неспровокованої агресії з боку Росії».

Він також прокоментував кроки уряду щодо надання допомоги Україні, заявивши, що рівень підтримки значно зріс. Раніше Прем’єр-міністерка Нової Зеландії утрималася від постачання військової техніки в Україну, аргументуючи це тим, що її уряд бажає зосередитися виключно на гуманітарній допомозі. Незважаючи на це, нині новозеландський уряд організовує вантажний літак та відряджає 50 військовослужбовців для допомоги Україні. Країна також виділить додаткові 13,1 мільйона доларів США на військову, юридичну та правозахисну підтримку країни.

 ГРУЗІЯ

Після конфлікту, що розгорівся навколо надісланого грузинським депутатам запрошення відвідати Україну, 12 квітня віце-спікер парламенту Грузії Арчіл Талаквадзе заявив, що парламентська група «висловила бажання приїхати до України». Він також додав, що візит із метою «розділити з Україною горе людських втрат» відбудеться, щойно «з’явиться така можливість».

Виконавчий секретар партії більшості «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе також підтвердив, що представники парламентської більшості Грузії готові відвідати Україну найближчим часом, щойно будуть вирішені організаційні питання.

Водночас Мдинарадзе заявив, що його уряд не отримав відповіді «на жодне з питань», порушених у відповіді спікера парламенту Папуашвілі на запрошення України.

 КІПР

Анніта Деметріу, речниця Палати представників Кіпру, висловила загальне розчарування Кіпру у зв’язку з тим, що президент України «не згадав про турецьке вторгнення» у зверненні до кіпрських депутатів 7 квітня, а також через його відключенням посеред виступу Деметріу у відповідь на його промову – саме коли вона говорила про Туреччину. Посол України в Нікосії направив листа, в якому пояснив, що прямий зв’язок був перерваний через технічні причини, а також перепросив за це від імені Зеленського. У відповідь на це Деметріу запевнила, що підтримка кіпріотів є щирою і «не залежить від жодних умов і домовленостей».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21