Йде другий місяць від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ведення активних бойових дій, знищення інфраструктури, житлових будинків змусила простих українців з першого дня війни покидати свої домівки. На сьогодні такі переміщення не припиняються, ворог, частково  відвівши свої війська з Київського та Чернігівського напрямків, активізувався на сході та півдні нашої країни. Проте, й після визволення міст, містечок та сіл, де велись активні бойові дії, відсутні будь-які умови для проживання, зокрема мобільний зв’язок, світло, газ, вода, знищено штучні транспортні споруди, зокрема, мости, які є транспортною артерією між регіонами, та найбільше  люди зіткнулися з реаліями масштабної гуманітарної кризи, яка наростає з кожною секундою. Крім того, після визволення міст та містечок Київської області світова спільнота здригнулась від тих жахіть, які людям прийшлось пережити. Тому, навіть після їх визволення волонтери продовжують евакуацію населення у більш безпечні куточки України, в першу чергу, керуючись тим, що таким людям потрібна психологічна підтримка і  поруч люди, які допоможуть пережити всі ті події, що закарбувались у їх пам’яті.

За офіційною інформацією Міжнародної організації з міграції (International Organization For Migration), датованою 5 квітня 2022 року,  понад 7,1 млн осіб стали внутрішньо переміщеними особами (далі - ВПО), що на 10% більше, ніж це було зафіксовано станом на 16 березня цього року. Протягом першого місяця війни доходи ВПО різко знизилися, хоча лише 13% таких осіб повідомили, що їх сукупний щомісячний дохід не перевищив 5 тис гривень. На сьогодні цей відсоток значно зріс та становить 61%.

Слід зауважити, що з різних причин, в першу чергу психологічних, люди не проявляють активності щодо реєстрації та отримання статусу ВПО. Саме тому у березні цього року в державних органах соціального захисту було зареєстровано 260 тисяч внутрішньо переміщених осіб, про що заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, обговорюючи на засіданні Уряду розроблені програми підтримки ВПО. При цьому, в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, з часу початку у 2014 році конфлікту на сході України та окупації Криму, зареєстровані майже 1,6 млн людей (довідково: облік внутрішньо переміщених осіб ведеться відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014р. №509).

Проте, війна продовжується, заощадження ВПО вичерпуються і вони будуть змушені звертатись до державних органів за допомогою і відповідно їх чисельність збільшуватиметься.

Уряд з перших дній війни почав підтримку населення, зокрема за дорученням Президента України було оновлено Програму «єПідтримка». Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.2022 №199 (шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2021 №1272) у межах цієї програми до 31 березня п.р. застрахованим особам надавалась з державного бюджету у розмірі 6500 гривень одноразова матеріальна допомоги у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні (до таких осіб було віднесено осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, та фізичних осіб - підприємців, страхувальники яких одночасно відповідають таким ознакам: перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; подали в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. або річну звітність за 2021 рік; не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування). На проведення таких виплат у державному бюджеті було передбачено майже 21,5 млрд гривень. По завершенню програми Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що програму успішно реалізовано – нею скористалось близько 5 млн українців.

Варто зазначити, що розпорядженням Уряду від 06.03.2022 р. № 204-р до переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога в рамках Програми “єПідтримка”, віднесено Волинську, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирську, Запорізьку, Київську, Луганську, Миколаївську, Одеську, Сумську, Харківську, Херсонську, Чернігівську області та м. Київ.

На даний час держава запровадила такі види соціальної підтримки внутрішньо переміщеним особам внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні:

- Виплату щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу допомоги на проживання у таких розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей - 3 000 гривень; для інших осіб – 2 000 гривень (Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 №332 /зі змінами/). На проведення таких виплат з резервного фонду державного бюджету виділено 10 млрд гривень. Крім того, така виплата може здійснюватися також за рахунок коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, іноземних держав і міжнародних організацій у вигляді благодійної, гуманітарної та матеріальної допомоги, а також добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та громадських об’єднань, інших, не заборонених законодавством джерел.

- Виплату щомісячної компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб (Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 №333). Така компенсація надається фізичним особам - громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду і безоплатно розмістили в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб,  які після введення воєнного стану перемістилися з території, на якій проводяться бойові дії, і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад або власники жилих приміщень вносять відомості щодо приміщень приватного житлового фонду, доступних для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, до веб-ресурсу “Прихисток”. В свою чергу, власник жилого приміщення зобов’язаний не пізніше наступного дня з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб за встановленою формою подати заяву до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення, а також в день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості подати відповідну заяву про такі зміни. За кожну безоплатно розміщену людину власник житла отримуватиме орієнтовно 450 гривень компенсації на місяць (загальна сума компенсації встановлюватиметься шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день, яка визначена на рівні 14,77 гривні).

Так, компенсація здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (зокрема резервного фонду бюджету), коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності і господарювання, іноземних держав та міжнародних організацій у вигляді благодійної, гуманітарної та матеріальної допомоги, а також добровільних пожертвувань фізичних і юридичних осіб, благодійних організацій та громадських об’єднань, інших не заборонених законодавством джерел виключно у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа місяця з дня закінчення звітного місяця, за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.

Доцільно зауважити, що за офіційними даними, наведеними на сайті https://prykhystok.gov.ua/, станом на 06.04.2022 року українці розмістили на сайті «Прихисток» близько 30 тисяч актуальних оголошень з пропозиціями житла, при цьому тисячі людей уже скористались цим застосунком та мають дах над головою /на жаль, інформація щодо чисельності розміщених ВПО на сайті не наводиться/.

- Виплату роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні (Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 331 /зі змінами/). Компенсація витрат надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, за таких умов: роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством; подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік. При цьому, вказана компенсація надається всім роботодавцям, крім тих, які є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Водночас, особа з числа внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на вказаних умовах лише один раз.

Компенсація витрат надається у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення. Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи. Для отримання компенсації витрат роботодавець не раніше ніж через 5 календарних днів після працевлаштування особи має подати заяву до центру зайнятості (за місцезнаходженням роботодавця) або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Ще необхідно зазначити, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 р. № 221 в умовах воєнного стану керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні надано право в межах фонду заробітної плати, передбаченого у кошторисі, самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

Народні депутати України - члени Комітету з питань бюджету підтримують ініціативи Уряду щодо соціального захисту ВПО і переконані, що це прямий обов’язок держави надавати допомогу своїм громадянам у такий нелегкий для них час, адже багато невинних людей постраждало як матеріально, так і психологічно під час війни. Крім того, члени Комітету з питань бюджету переконані, що вже запроваджені Урядом ініціативи є реагуванням на сьогоднішні проблеми і вони покликані надати першочергову допомогу ВПО в даних умовах. З часом держава має перепрофілювати допомогу ВПО і створити належні умови для їх повноцінного життя, зокрема, надавши матеріальну допомогу через втрачене житло та майно, медичну, психологічну та соціальну реабілітацію. Виклики,  які сьогодні постають перед українським народом, вони багатогранніші та масштабніші, ніж це може здатись на перший погляд.

Ми - українці і ми єдині. Лише в єдності і взаємній підтримці зуміємо вистояти і бути щасливими на своїй рідній землі!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21