Міжнародна спільнота продовжує підтримувати Україну у боротьбі з російським агресором. Так, днями  Європарламент закликав до додаткових обмежень проти Росії, зокрема негайного повного ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу. За таке рішення проголосували 513 євродепутатів.

«Це має супроводжуватися планом забезпечення постачання енергоносіїв до ЄС, а також стратегією «скасування санкцій у разі, якщо Росія зробить кроки до відновлення незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та повністю виведе свої війська з території України», – йдеться у повідомленні прес-служби Європарламенту.

Крім того, члени Європейського парламенту виступають за виключення Росії з «Групи двадцяти» та інших міжнародних організацій, таких як Інтерпол, Світова організація торгівлі, ЮНЕСКО.

Щоб зробити санкції більш ефективними, європарламентарі закликають виключити російські банки із системи SWIFT, заборонити всім російським суднам заходити в територіальні води ЄС і причалюватися в портах ЄС. Також пропонують заборонити автомобільні вантажні перевезення з Росії та в Росію.

В Європарламенті також наполягають, що поставки зброї мають продовжуватися та посилюватися, щоб дозволити Україні ефективно захищатися.

Вказуючи на участь Білорусі у війні в Україні, резолюція вимагає відображення санкцій й на Білорусь, щоб закрити будь-які "лазівки", які дозволяють РФ використовувати допомогу цієї країни для обходу санкцій.

В свою чергу Сполучені Штати Америки наполягають, що Росія має бути виключена з клубу 20 найбільших економік світу G20, і обіцяють бойкотувати «низку зустрічей» у форматі G20, якщо на них з’являться російські представники.

Також Сенат США одностайно ухвалив закон, який уповноважує Президента Д.Байдена активувати програму ленд-лізу, востаннє використовувану під час Другої світової війни, для прискорення доставки військової техніки, зброї та боєприпасів в Україну.

Водночас міністри іноземних справ країн ЄС найближчими днями планують обговорити нові санкції проти РФ. Про це сьогодні, 11 квітня, заявив  Верховний представник Євросоюзу з іноземних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. "Санкції завжди на столі. При обговоренні України, ми будемо  вести розмову про ефективність санкцій. Міністри обговорять, що ще ми зможемо зробити", - сказал Ж.Боррель.

Такої ж думки притримуються Міністр іноземних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, який заявив про підготовку країнами ЄС шостого пакету санкцій проти Росії, який включає "нафтову опцію" та Міністр іноземних справ Ірландії Саймон Ковені, який підтвердив цю позицію.

У Комітеті з питань економічного розвитку підкреслюють, що спільна робота наших міжнародних партнерів з посилення санкцій відносно РФ має стратегічне значення у перемозі над агресором та сподівається на подальшу ефективну співпрацю у цьому напрямку.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21