Інформація щодо Чорнобильської АЕС

З початку російської військової агресії проти України всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти, що знаходяться у зоні відчуження, перебувають під контролем військових країни-агресора.

Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів досі неможливий.

За уточненою інформацією ДСП «Чорнобильська АЕС» 20.03.2022 вдалося здійснити лише часткову ротацію оперативного персоналу, який знаходився на окупованій території майданчику з 24.02.2022.

Денний персонал, ремонтний персонал та персонал підрядних організацій на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» відсутній.

Інформація, що отримується від ДСП «Чорнобильська АЕС» щодо параметрів безпеки та стану радіаційної обстановки на майданчику, свідчить про тенденцію сталого погіршення низки показників. Окупант продовжує грубо порушувати вимоги радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму на підприємстві та в Зоні відчуження, що призводить до погіршення радіаційної обстановки на підприємстві та Зоні відчуження, а також сприяє розповсюдженню радіоактивного забруднення за межі Зони відчуження.

Регламентні роботи, заходи з технічного обслуговування та ремонту систем та обладнання об’єктів ДСП «Чорнобильська АЕС», які повинні виконуватися денним персоналом, з 24 лютого 2022 року не здійснюються внаслідок окупації. Також не виконуються роботи, які здійснюються із залученням персоналу підрядних організацій.

Нагадуємо, що така ситуація вже призвела до унеможливлення відновлення роботи окремих датчиків контролю нейтронного потоку, потужності дози гамма-випромінювання та радіаційного забруднення повітря, подальше невиконання ремонтних робіт може призвести до відмов інших систем та елементів, важливих для безпеки. Непрацездатність обладнання ускладнює здійснення повного контролю за критичністю та низкою радіаційних параметрів в одному з приміщень об’єкта Укриття.

В межах зони відчуження продовжують фіксувати осередків займання за даними супутникових знімків Sentinel-2 європейського космічного агентства (ESA).

Російські окупанти незаконно заволоділи новітньою лабораторією вартістю 6 млн євро, яка знаходиться у зоні відчуження.

Російські окупанти розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію в м. Чорнобиль, яка є унікальним комплексом з потужними аналітичними можливостями, може надавати послуги на будь-якому етапі поводження з РАВ, від кондиціонування до захоронення, а також на стадії досліджень та розробки технологій.

Завдяки Інструменту ЄС зі співробітництва у сфері ядерної безпеки (ІСЯБ) разом із українським партнером ДАЗВ у 2015 році успішно реалізовано проєкт, спрямований на вдосконалення інфраструктури з поводження з радіоактивними відходами. Майже 100 одиниць найсучаснішого вартісного аналітичного обладнання, аналогів якого немає у Європі.

Лабораторія виконувала стратегічні, унікальні функції, а саме:

-                  проведення характеризації проб радіоактивних відходів із Чорнобильської зони відчуження за фізичними, хімічними та радіаційними показниками;

-                 аналітична допомога при проведенні перевірки відповідності стану упаковок кондиціонованих відходів до специфікацій;

-                 розробка необхідних методик для здійснення контролю та стандартизації.

-                 надання аналітичних послуг у питаннях державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки та контролю за виконанням ліцензійних умов при здійснення діяльності у сфері поводження з РАВ;

-                 консультаційна підтримка органів державного управління у питаннях щодо шляхів реалізації Концепції розвитку зони відчуження (перезахоронення РАВ, вибір майданчика для створення могильника РАВ, моніторинг зони відчуження тощо);

-                 експертно-аналітична та методична підтримка учасників процесу поводження з РАВ (об’єкти зони відчуження, НАЕК «Енергоатом» тощо).

На базі лабораторії знаходились високоактивні проби та зразки радіонуклідів, які сьогодні знаходяться в руках ворога, чим сподіваємось він нашкодить собі, а не цивілізованому світу.

 

 

 

Поруч із Чорнобилем є місто Славутич — наймолодше місто України. Його будували разом усі республіки союзу після чорнобильської аварії. Чудове місто. Чудові люди. Більшість дорослого населення – ліквідатори та співробітники Чорнобильської станції.

Зараз до Славутич підійшла російська окупаційна армія, яка висунула ультиматум — здати місто.

Вимога відхилена, місто готується до оборони. Артилерія працює дуже близько. Там тисячі людей і дітей. Може повторитись трагедія Маріуполя. Молимося за Славутич!

 

27 день окупації м.Іванків.

В Іванкові проживає велика кількість працівників ДАЗВ та підприємств, що належать до сфери управління.

Світла, води та мобільного зв’язку у місті немає від часу захоплення. Окупантом захоплено адміністративні будівлі міста.

Не зважаючи на постійні запити органів державної влади України, окупанти не дають згоду на відкриття коридорів для евакуації населення.

Віримо та чекаємо на відкриття зелених коридорів та нашу перемогу.

 

Про ЯПУ «Джерело нейтронів»

У зоні розміщення ЯПУ «Джерело нейтронів» постійно ведуться бойові дії.

За інформацією експлуатуючої організації (ННЦ ХФТІ) під час огляду 22-23.03.2022  промислового майданчику ЯПУ «Джерело нейтронів» персоналом:

- виявлено предмет, попередньо кваліфікований, як нерозірваний реактивний снаряд РСЗВ 9К58 «Смерч», що створює потенційну небезпеку нового вибуху в безпосередній близькості до ядерної установки;

- підтверджено відсутність пошкоджень систем/елементів та будівель ЯПУ «Джерело нейтронів», насосної та градирень, лабораторії ізотопів, які б впливали на безпеку, але відмічені численні пошкодження вікон та обшивки будівель.

Персоналом ЯПУ «Джерело нейтронів» проінформовано про вибухонебезпечну знахідку відповідні служби. Але роботи із знешкодження унеможливлюються через постійні бойові дії у районі розташування ЯПУ «Джерело нейтронів».

За уточненою інформацією на завершальній стадії огляду майданчик в черговий раз потрапив під обстріл. Наслідки будуть уточнені після нормалізації ситуації і відсутності небезпеки для персоналу.

Нагадаємо, що 06 та 10 березня 2022 року ЯПУ «Джерело нейтронів» потрапило під бомбардування та обстріли. Крім того, в районі її розташування постійно проходять бойові дії. Як результат, зазнали пошкоджень система зовнішнього енергопостачання, система кондиціювання системи охолодження клистронної галереї лінійного прискорювача електронів та будівель (безпосередньо ядерної установки, а також насосної та градирень, лабораторії ізотопів).

Станом на 15:00 23.03.2022 року:

- оперативний персонал контролює стан ЯПУ «Джерело нейтронів»;

- ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин» з 24.02.2022);

- зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє, але із-за постійних обстрілів майданчика відсутня можливість його відновлення;

- радіаційна обстановка на майданчику в межах норми;

- персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки.

Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

 

Про всі українські АЕС

Станом на 09:00 23 березня 2022 року всі чотири діючі атомні електростанції України продовжують стабільно виробляти електричну енергію. Їхня сумарна поточна потужність забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах чинних норм.

В умовах воєнного стану та повномасштабної агресії росії НАЕК «Енергоатом» посилив контроль і визначив виключну пріоритетність питань безпеки ядерних установок над усіма іншими.

Основне обладнання реакторних відділень енергоблоків, приміщень та будівель електростанцій, периметри захищених зон і прилеглих територій, а також особливо важливих об’єктів АЕС за межами їхніх захищених зон перебувають під посиленим наглядом та контролем.

Запорізька АЕС і місто Енергодар захоплені окупантами та вже 19-ту добу перебувають під контролем ворожих  військових формувань.

Всі 6 енергоблоків Запорізької АЕС обслуговуються українським персоналом, зміни мають можливість ротації. Формально окупанти не втручаються в роботу АЕС, проте всі технічні рішення персонал вимушений погоджувати з командиром загарбників. Увесь персонал по прибутті на станцію ретельно перевіряється озброєними терористами. Внаслідок цього ядерна та радіаційна безпека – під загрозою.

У місті стало значно більше військових, зокрема і «поліціянтів» для придушення мирних зібрань енергодарців. Майже на всіх адмінбудинках зняли прапори України, а окупанти використовують засоби інформаційно-психологічного тиску, намагаються проводити агітаційну роботу серед населення, щоб схилити його на свій бік, та містяни посилають загарбників услід за російським воєнним кораблем.

Через фактичну блокаду Енергодару продовжуються проблеми з пальним, поставкою продуктів харчування та ліків першої необхідності. Вже четверту добу окупанти утримують викраденого першого заступника міського голови Івана Самойдюка, який координував всі гуманітарні вантажі до міста і не погодився на співпрацю з ворогом.

Попри всі складнощі місто, його жителі та ЗАЕС – тримаються. Перемога буде за нами. Наближаємо її разом!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17