Михайло Радуцький зазначив, що на жаль, в аспекті гуманітарних питань Ізраїль займає доволі неоднозначну позицію.

«Що ранить у саме серце - ставлення влади Ізраїлю до українських біженців», - пише голова Комітету.

Михайло Радуцький нагадав, що Україна входить до п’ятірки країн із найбільшою кількістю праведників народів світу, що рятували євреїв під час Голокосту.

«Сьогодні саме проти українців, які страждають від геноциду путінських військ, Ізраїль запроваджує обмеження, зупиняє дію безвізового режиму, фактично блокує можливість в’їзду до країни українських біженців, які не є етнічними євреями», - зазначив він.

 

ЗВЕРНЕННЯ ЄВРЕЇВ УКРАЇНИ ДО ДЕРЖАВИ ІЗРАЇЛЬ

 

Ми, євреї України, висловлюємо вдячність державі Ізраїль за публічне засудження військової агресії Росії щодо України, за голосування за Резолюцію на підтримку України, ухвалену в межах спеціальної сесії Генеральної асамблеї ООН, а також надання гуманітарної допомоги Україні в умовах військового конфлікту.

Ми також вітаємо ініціативи прем'єр-міністра Ізраїлю Нафталі Бенета, спрямовані на дипломатичне врегулювання військового конфлікту.

Водночас викликає обурення рішення Міністерства внутрішніх справ Ізраїлю, яким зупиняється дія безвізового режиму з Україною та запроваджуються процедури, що ускладнюють в'їзд до країни, а також політика щодо біженців з України – українців-не євреїв.

Протягом багатьох років для України Ізраїль був прикладом стійкості, героїзму та самовідданої боротьби за свою свободу та незалежність. І сьогодні, коли вся Україна стала на захист своєї незалежності, багато громадян України з подивом і обуренням звертаються до нас щодо згаданих рішень Ізраїлю.

Українські євреї – близько 250 тис. осіб – це четверта за розміром єврейська громада у Європі. Українське суспільство з повагою ставиться до євреїв. Рівень антисемітизму в Україні – один із найнижчих у Європі. Згідно з дослідженням Pew Research Center, відсоток дорослих громадян, які не хочуть бачити євреїв своїми співгромадянами, становить лише 5%. Для порівняння, у Росії це – 14%, у Білорусі – 13%, у Польщі – 18%.

Хочемо нагадати, що за часів Голокосту саме українці були одними з тих, хто, ризикуючи власним життям, допомагав, надавав захист та рятував життя євреям, переслідуваним нацистським режимом. Праведники народів світу – цей високий статус мають близько 2700 українців.

Сьогодні, через вісімдесят років, допомоги та підтримки потребують громадяни України, які внаслідок російської військової агресії втратили свої будинки і змушені шукати захисту за кордоном.

Ізраїль неодноразово і зі справедливим обуренням вказував, що під час Другої світової війни багато країн світу закривали свої кордони для біженців - євреїв. Тому сьогоднішня позиція країни щодо біженців із України - українців для нас є нонсенсом.

Впевнені, що у ситуації війни зачиняти двері перед українцями, запроваджувати квоти та інші обмеження - вкрай негуманно. Подібна ситуація істотно підриває міжнародний авторитет держави Ізраїль.

Ми, євреї України, звертаємося до прем'єр-міністра, уряду Ізраїлю, Кнесету, ізраїльської громадськості та журналістів із закликом зробити все необхідне для того, щоб негайно скасувати рішення про зупинення безвізового режиму з Україною, скасувати процедури, що ускладнюють в'їзд до країни, а також прийняти рішення про прийом біженців з України без обмежень та штучних перешкод.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13