16 березня 2022 року, розпочато синхронізацію енергосистеми України та Молдови з європейською енергосистемою ENTSO-E.

Україна приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E на рік раніше запланованого. Прискорення синхронізації, підготовка до якої триває з 2017 року, стало можливим завдяки попередньо проведеним випробовуванням. Енергосистема України, перебуваючи під обстрілами російських окупантів, довела свою надійність і стабільність, пропрацювавши ізольовано 21 день, замість відведених 3.

«Синхронізація енергосистем України та Європи є важливою складовою енергетичної безпеки нашої держави. Адже синхронна робота енергосистеми України з енергооб’єднанням ENTSO-E підвищить надійність та стійкість роботи ОЕС України, розширить можливості обміну електроенергією між суміжними країнами. Ми стаємо остаточно незалежними від росії та Білорусі, - коментує Андрій Герус, Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, - також синхронізація посилює конкуренцію на внутрішньому ринку та створює можливості для роботи на енергетичному ринку Європи. Інтеграція в більш великий ринок автоматично зменшує монополізацію, з точки зору економіки і з точки зору політики це однозначний плюс».

Андрій Герус також зазначив, що синхронізація допоможе українській енергосистемі позбутися залежності від дефіцитів і профіцитів. Об’єднання українського ринку з європейським дозволить здійснювати перетоки електроенергії і балансувати ринок електроенергії в більш прибутковий спосіб.

«Я вітаю наших європейських партнерів і українських енергетиків з цією подією. Відтепер Україна і Європа мають  єдиний енергетичний простір», - додав Голова Комітету.

 

Довідково:

До кінця лютого енергосистема України складалася з двох частин: об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) та Бурштинського енергоострова. Обидві були відокремлені одна від одної.

ОЕС була синхронізована з росією, Білоруссю та Молдовою, що дозволяло їй експортувати електроенергію в ці країни.

Бурштинський енергоострів - це умовна територія Закарпатської та частково Івано-Франківської та Львівської областей, яка з 1 липня 2003 року була під'єднана до енергосистеми Європи. Це дозволяло експортувати вироблену на цій території електроенергію в Угорщину, Словаччину та Румунію.

З впровадженням в Україні з 1 липня 2019 року нової моделі ринку електроенергії став можливий імпорт електроенергії у торгову зону «острова», а також в основну частину ОЕС України (з Білорусі, росії та Молдови).

В 2017 році НЕК «Укренерго» в ході Генеральної асамблеї ENTSO-E підписало Угоду про умови майбутнього об’єднання енергосистеми України з енергосистемою континентальної Європи. Серед умов було і проходження випробування у вигляді 3-денної ізоляції від енергосистем Росії та Білорусі.

24 лютого 2022 року енергосистема України розпочала проходження випробування, за декілька годин до початку війни.

Попри нищення та захоплення російськими окупантами об'єктів критичної інфраструктури, Україні вдалось зберегти стабільність роботи енергосистеми та довести європейським партнерам її надійність!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13