Інформація щодо Чорнобильської АЕС

Всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», що знаходяться у зоні відчуження, досі перебувають під контролем військових країни-агресора.

З 11:22 09.03.2022 на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» відсутнє електропостачання. За інформацією керівництва АЕС на майданчик доставлений додатковий запас дизельного палива для дизельних електростанцій, що забезпечують аварійне електроживлення сховищ відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1 та СВЯП-2), а також Нового безпечного конфайменту над об’єктом «Укриття».

Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів на підприємстві наразі неможливий.

Робота Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження досі не відновлена. Відсутня інформація щодо реального стану справ на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», оскільки відсутній будь-який зв'язок із персоналом АЕС, що безпосередньо знаходиться на майданчику вже 17-ту добу поспіль.

Враховуючи психологічну, моральну та фізичну втомленість персоналу, а також відсутність денного та ремонтного персоналу заходи з технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки об’єктів на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», не здійснюється, що може призвести до зниження його надійності, що в свою чергу може призвести до відмов цього обладнання, аварійних ситуацій та аварій.

Про ЯПУ «Джерело нейтронів»

Оновлена інформація про майданчик ядерної підкритичніої установки «Джерело нейтронів»

Станом на 12.03.2022 року ситуація на ядерній підкритичній установці «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» (ЯПУ «Джерело нейтронів») залишається без змін:

- ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин»);

- електропостачання систем/елементів, важливих для безпеки, відновлено.

- радіаційна обстановка на майданчику в межах норми;

- персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бомбардувань та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки.

Нагадуємо, що 6 та 10 березня 2022 року ЯПУ «Джерело нейтронів», яка розташована на майданчику Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (м. Харків), потрапила під бомбардування. В результаті чого будівельні конструкції ЯПУ «Джерело нейтронів»  зазнали незначних пошкоджень.

Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування може призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

Інформація щодо Запорізької АЕС станом на 12.03.2022.

Запорізька АЕС та місто Енергодар все ще перебувають під контролем російських військових формувань.

Поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті, решта – зупинені. Продовжуються планово-попереджувальні ремонт енергоблоку 1 та аварійний ремонт блокового трансформатора енергоблоку №6, в обсягах та засобами, що наразі доступні ЗАЕС в умовах окупації території ворогом.

Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені, здійснюються заходи щодо відновлення працездатності пошкоджених високовольтних ліній. Це питання ускладнене активними бойовими діями у місцях пошкоджень ліній.

Незалежний регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі не здійснюється через потенційну небезпеку для життя та здоров’я державних інспекторів Держатомрегулювання, а також пошкодження робочих місць інспекторів на майданчику в результатів обстрілу та захоплення Запорізької АЕС окупантом. В той же час, Держатомрегулювання продовжує передувати на постійному зв’язку із ЗАЕС.

Так, за інформацією ЗАЕС:

- оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації.

- відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу.

- продовжуються обходи персоналом майданчика ЗАЕС та прилеглих територій з метою виявлення та знешкодження небезпечних предметів, що з’явилися у результаті обстрілу та захоплення російськими військами Запорізької АЕС.

- автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано.

Офіційна інтернет сторінка Запорізької АЕС досі не працює, що не дає можливість отримання даних про показники безпеки АЕС громадськості.

Також, ЗАЕС підтверджено інформацію щодо присутності на майданчику представників державної корпорації з атомної енергії РФ «Росатом» у складі як мінімум 11 чоловік. Зі слів персоналу експлуатуючої організації, зазначені особи поки не втручаються в процес експлуатації ядерних установок, управління та експлуатація АЕС здійснюється виключно персоналом ЗАЕС. Також персонал ЗАЕС категорично заперечує інформацію, що наразі активно поширюється у ЗМІ, щодо переходу ЗАЕС у власність корпорації «Росатом».

Інформація щодо діяльності ДСП «Об’єднання «РАДОН» та радіаційний стан на пунктах зберігання радіоактивних відходів

Через військові дії на території України, ДСП «Об’єднання «Радон» призупинено здійснення ліцензованої діяльності з поводження з радіоактивними відходами, зокрема:

- призупинено перевезення радіоактивних матеріалів (джерел іонізуючого випромінювання і радіоактивних відходів);

- обмежено участь у ліквідації радіаційних аварій на територіях обслуговування окремих міжобласних філій ДСП «Об’єднання «Радон».

Діяльність міжобласних філій ДСП «Об’єднання «Радон» - Центрального виробничого майданчика у м. Києві (ЦВМ), Харківської, Дніпровської, Львівської і Одеської міжобласних філій (ХМФ, ДМФ, ЛМФ, ОМФ), наразі обмежується проведенням:

- регламентних робіт із забезпечення безпеки сховищ радіоактивних відходів (РАВ), розміщених на майданчиках пунктів зберігання радіоактивних відходів (ПЗРВ);

- заходів радіаційного контролю та моніторингу за допомогою інтегрованої автоматизованої системи радіаційного моніторингу, а також  переносними дозиметричними приладами радіаційного контролю;

- забезпечення фізичного захисту РАВ та відпрацьованих ДІВ.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 05:51
23 квітня 2024 19:13
23 квітня 2024 18:25
23 квітня 2024 18:22
23 квітня 2024 18:18
23 квітня 2024 18:16
19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30