«Фінляндія на 100% впевнена у перемозі України!» — на цьому під час зустрічі Заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк на полях Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи наголосив Перший заступник Спікера Едускунти Фінляндії Антті Рінне.

Він запевнив, що Фінляндія продовжить посилювати санкційний тиск на росію та підтримувати Україну, щоби вона перемогла, а в Європі було встановлено кращий та надійніший мир.

«Від імені Верховної Ради України подякувала Парламенту та Уряду Фінляндії за відчутну та комплексу допомогу Збройним Силам України в обороні України на суму понад 96 мільйонів євро. Передусім важким озброєнням та артилерійськими системами і набоями до них», — зазначила Олена Кондратюк, додавши, що Україна потребує нарощування саме такої допомоги та, безумовно, постачання сучасних систем ППО, з огляду на терористичні атаки рф на українські міста.

«Ми також вдячні та сподіваємося на розширення фінських тренувальних місій для наших героїчних військових», — зауважила Віцеспікерка. При цьому Перший заступник Спікера Едускунти пообіцяв, що Фінляндія допоможе розробити й втілити предметну програму навчання українських захисників і захисниць.

Заступниця Голови Парламенту України повідомила, що під час зустрічі окремо було обговорено політичний блок питань спільного порядку денного: «Як Віцеспікерка Верховної Ради, звернулася до пана Антті та Парламенту Фінляндії з проханням офіційно визнати росію державою-терористом».

Вона додала, що Україна цінує підтримку надання нашій країні статусу кандидата на членство в ЄС та зусилля Фінляндії, «яка є однією з послідовних країн-прихильниць розширення ЄС і європейської інтеграції України»: «Ми так само розраховуємо на підтримку Фінляндією українських прагнень стати членами НАТО».

«Фінляндія підтримує вступ України в ЄС і допоможе досягти цієї мети», — запевнив Перший заступник Спікера Едускунти.

«Питання забезпечення рівності прав і можливостей чоловіків та жінок — це те, що також об’єднує наші країни», — акцентувала Олена Кондратюк та поінформувала пана Антті Рінне, що, на сьогодні, в українському війську служать понад 50 тисяч українок — це є одним із найвищих показників серед усіх країн НАТО.

Своєю чергою, Перший заступник Спікера Едускунти відзначив позитивним рішення Верховної Ради України ратифікувати «Стамбульську конвенцію».

«Україна та Верховна Рада України вдячні Фінляндії за небайдужу позицію та внесок у розслідування воєнних злочинів рф у Міжнародному кримінальному суді», — зауважила Віцеспікерка.

Вона повідомила, що Фінляндія не лише направила для роботи в МКС своїх експертів, юристів та слідчих: «Було виділено 300 тисяч євро допомоги на використання нових технологій розслідування воєнних злочинів в Україні. Фінляндія підтримує й створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії рф проти України».

«росія має відповісти за всі злочини, скоєні в Україні. Фінляндія не лише братиме участь у розслідуванні цих злочинів та притягненні винних до відповідальності, але й надаватиме підтримку їх жертвам та постраждалим», — зазначив Антті Рінне.

«Розраховуємо на активну участь Фінляндії у відбудові України, а саме — Чернігівщини. На ці потреби Урядом Фінляндії нещодавно було виділено понад 70 мільйонів євро. Зокрема, на гуманітарну допомогу, встановлення модульних будинків для тимчасово переміщених осіб і спеціального броньованого мобільного житла для українських рятувальників. Дуже важливою для нас була б участь Фінляндії у відбудові освітнього сектору України, з огляду на фінський досвід та активну підтримку цією країною нашої шкільної реформи», — насамкінець акцентувала Віцеспікерка Парламенту України.

Зі свого боку, Перший заступник Спікера Едускунти Фінляндії Антті Рінне наголосив, що Фінляндія візьме участь у відбудові України, продовжить надавати нам гуманітарну та військову підтримку — будь-яку допомогу, яка є необхідною, стільки, скільки це потрібно.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00