Понад 400 депутатів європейських парламентів з понад 40 країн входять до міжпарламентської мережі «Об’єднані для України» (United for Ukraine, U4U), 30 з яких із 15 країн відвідують Україну у День Державного Прапора та День Незалежності України. У межах цього візиту європейські законодавці здійснили робочу  поїздку Київщиною до Бучанського району, до села Андріївка, селищ Макарів та Бородянка, а також міст Буча та Ірпінь, де відвідали місця масового поховання вбитих та закатованих російськими окупантами цивільних українців, зруйновані лікарні, житлові будинки,  дитячі садочки та школи.
За словами керівника делегації, депутата Сейму Литовської Республіки Жигімантаса Павільоніса, «делегація саме цими днями перебуває з  героїчним українським народом,  щоби засвідчити  йому свою підтримку». Голова Комітету у закордонних справах Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Том Тугендхат наголосив на незмінній підтримці суверенітету та незалежності України.

Підтримку з боку європейських країн членам делегації продемонструвала  міська влада селища Макарів —  у селищі міського типу працює модульний тимчасовий шпиталь, який надала Данія замість зруйнованої районної лікарні.

Законодавці країн-членів ЄС повідомили, що вивчають можливості своїх країн задля допомоги, якої потребує Україна. «Сьогодні ми тут, з вами, щоб краще зрозуміти потреби України, надати ще більше допомоги, враховуючи те, що насувається зима», —  сказав представник Парламенту Чеської Республіки Павел Фішер і запевнив: «Як головуюча країна у ЄС, ми зробимо все можливе,  аби Україна залишалася серед пріоритетних питань на порядку денному ЄС. Сьогодні в Україні вирішується доля Європи:  свобода проти гніту, верховенство права проти тероризму, демократія проти ненависті».

Європейські політики висловили впевненість, що Україна є частиною Європи і вона має якнайшвидше стати членом Європейського Союзу. «Всі політичні партії Польщі виступають за те, щоб Україна стала членом ЄС і НАТО. У нас є повне несприйняття агресивної путінської війни.  Ми засуджуємо жорстокість і  злочини проти людства, які були скоєні в Україні»,- наголосив, зокрема, представник Польщі Владіслав Теофіл Бартошевський.

За словами членів делегації, їх візит засвідчує солідарність європейського суспільства у боротьбі за демократичні цінності на українській землі. «Ми повернемося до своїх країн і наступними днями, тижнями, місяцями будемо переконувати усіх, що маємо залишатися єдиними, підтримувати боротьбу України всіма методами, які у нас є: економічними, політичними та мілітарними», —  наголосив член Комітету у європейських справах Національної Асамблеї Французької Республіки Бенджамін Хаддад. Його колеги з Німеччини - член комітету з питань оборони Сара Нанні та депутат Німецького Бундестагу Крістіан Клінк – акцентували на послідовній підтримці незалежності та суверенітету України і наголосили на необхідності припинення війни, яка несе багато жертв і руйнувань.

До перемоги закликала і  депутатка Парламенту Фінляндської Республіки Саара-Софія Сірен: «Ми щиро підтримуємо Україну у боротьбі за перемогу. Мужні українці зараз борються не тільки за себе, а за ті цінності, які всі ми в ЄС поділяємо і поважаємо. Чого росія домоглася у цій війні? Фінляндія вирішила стати членом НАТО. І ми раді, що Україна стає частиною цього простору та хочемо, щоб вона стала сильним партнером нашої спільноти».

Європейські законодавці також високо оцінили Кримську платформу, яка результативно працює цими днями. На їхню думку, досвід боротьби за цілісність своїх кордонів та політико-дипломатичних рішень має використовуватися у світі. Зокрема, за словами Голови Комітету у європейських справах Хорватського Сабору Домагоя Хайдуковича, Україна неодмінно переможе «кривавий руській мір», з яким зіштовхнулася, і тому треба думати про майбутнє: «Хорватія – наймолодший член ЄС і ми готові надати всю експертну фахову допомогу Україні на її шляху до повноправного членства в ЄС та в інших сферах: розмінування, підтримки ветеранів тощо. Ми збираємося у нас провести конференцію Кримської платформи у Хорватському парламенті».

Підтримку Україні на євроінтеграційному шляху, зокрема, також підтвердили депутати Литви, Ірландії, Польщі, Естонії, Греції, Франції, Румунії, Іспанії: «Україна — це Європа і Європа —  це Україна, оскільки зараз Україна демонструє, як ніхто, боротьбу за європейські цінності».

Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе підсумувала візит делегації міжпарламентської мережі U4U: «Для нас дуже важливо, що наші друзі з великої кількості країн продовжують тримати Україну у фокусі своєї уваги. І саме завдяки приїзду цієї делегації, саме через те, що вони на своєму власному досвіді, своїми очима бачать ті трагедії, які довелося пережити Київщині, вони стають ще більшими адвокатами допомоги Україні у своїх країнах: з надання додаткової зброї, застосуванням додаткових санкцій проти російської федерації, фінансової допомоги Україні і наступного незворотного покарання росії за усі злочини. Ми вдячні всім, хто має таку можливість і робить це. Сподіваємося, що з їхньою допомогою ми переможемо у цій війні».

До делегації, що відвідала Україну, увійшли депутати парламентів Великої Британії, Литви, Естонії, Латвії, Хорватії, Чехії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Ірландії, Норвегії, Польщі, Румунії, Іспанії.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15