«Про це говорили сьогодні на форумі Investing and rebuilding Ukraine's future 2024 у Таллінні разом з прем'єр-міністром Естонії Каєю Каллас, спікером парламенту Естонії Лаурі Хуссаром, єврокомісаром з питань енергетики Кадрі Сімсон, головою фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давидом Арахамією, дипломатами та потенційними інвесторами», - зазначив Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

«Це перша масштабна конференція з інвестування в Україну у країнах Балтії та Скандинавії після початку повномасштабного вторгнення. Отримали важливий сигнал від партнерів. Дякую прем'єр-міністру Естонії Каї Каллас за слова: «час інвестувати в Україну прямо зараз, не чекаючи завтра». Звісно, пані прем’єр зазначає, що в інвесторів є побоювання щодо масштабних інвестицій, але Україна потребує негайної підтримки на всіх рівнях, в тому числі економічному.

Під час свого виступу на панельній дискусії розповів, що команда Президента зробила для залучення інвестицій в українську економіку.

Ухвалений закон про страхування військових інвестицій. Відповідно до нього, Експортно-кредитне агентство України страхує інвестиції від воєнних ризиків, і підприємці можуть розраховувати на компенсацію втрат у випадку «прильоту». В індустріальних парках по всій країні створені пільгові умови для заходу інвесторів, також працює механізм «інвестиційної няні», коли посадова особа Уряду допомагає інвестору вирішити всі питання до підписання інвестиційного договору. У парламенті розробляється законопроєкт про Національну установу розвитку. Це буде аналог німецького державного банку KfW, що був створений у 1948 році у Німеччині як частину Плану Маршалла. Ця установа фінансуватиме кредитування релокованого бізнесу, підприємства на прифронтовій території, ВПО, грантові проєкти.

Окремо звернув увагу на масштаби пошкодження медичної інфраструктури: ворог повністю зруйнував понад 200 медичних закладів, 1,8 тис. пошкодив. За оцінками Світового банку, втрати в системі охорони здоров’я через війну складають понад $16 млрд. Разом з колегами та міжнародними партнерами напрацювали План післявоєнного відновлення сфери охорони здоров’я України до 2030 року. Запросив потенційних інвесторів ознайомитися з документом та приєднатися до реалізації Плану.

Але українські пацієнти не можуть чекати закінчення війни, тому відновлення медичної інфраструктури триває й зараз. Також складена карта проєктів відбудови медичних закладів України, які були пошкоджені або зруйновані ворогом. Зокрема проведено картування всіх проєктів відбудови медичної інфраструктури. Завдяки карті інвестор може подивитися, де найбільше потрібна допомога і яка саме.

Хочу відзначити допомогу Естонії Україні. Загальна сума оборонної допомоги складає 523,8 млн євро, що становить 1,4 ВВП країни. Гуманітарної допомоги надано на 26 млн євро, 88 тис. українських біженців перебувають в Естонії. Ми вдячні за підтримку Уряду та народу Естонії.», - додав Михайло Радуцький.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 липня 2024 18:11
26 липня 2024 14:48
26 липня 2024 14:44
26 липня 2024 12:56
26 липня 2024 12:50
26 липня 2024 11:48
26 липня 2024 11:13
26 липня 2024 09:13
25 липня 2024 16:37
25 липня 2024 13:44