28 березня 2024 року Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова провела робочу зустріч з економетристкою, спеціалісткою з питань оплати праці в Штаб-квартирі МОП у Женеві Розалією Васкес-Альварес та Національним координатором МОП Сергієм Савчуком.

Учасники зустрічі обговорили механізми обрахування мінімальної заробітної плати; особливості визначення належного рівня мінімальної заробітної плати; методологію обрахунку прожиткового мінімуму, а також потребу у зниженні рівня незадекларованої плаці та подоланні нерівності в оплаті праці чоловіків та жінок.

Окремою темою розмови стало питання можливостей людини забезпечити власну економічну самостійність й незалежність, та як цьому перешкоджає діюча система оподаткування доходів фізичних осіб. Голова Комітету Галина Третьякова зауважила, що в Україні існує дискримінація між тими громадянами, які мають високі доходи та тими, хто отримує мінімальну заробітну плату. На думку очільниці Комітету, загальна система оподаткування не враховує обставини життя годувальника та його родини. Так, будь-яка людина (годувальник), незалежно від рівня її доходів та наявності в родині утриманців (діти, люди поважного віку, особи з інвалідністю) однаково щомісяця сплачує податки у розмірі 19,5% від доходу. Крім того, при купівлі будь-якого товару, людина сплачує 20% ПДВ від вартості такого товару. При цьому, системи звільнення від сплати ПДВ або зменшення його відсотку при купівлі «захищених» товарів, таких як молоко, яйця, мука, хліб, тощо «бідними» домогосподарствами на сьогодні в Україні не існує (наразі лише лікарські засоби та медичні вироби оподатковуються ПДВ за ставкою 7%).

У Комітеті впевнені, що одним з основних завдань держави є сприяння економічному зростанню кожної людини/домогосподарства, а також підтримка громадян, які в умовах ринкової економіки не змогли забезпечити достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї. «Потрібно дати можливість домогосподарствам вільно створювати мікробізнеси. При цьому не потрібно забирати податки з тих сум, які годувальник витрачає на утримання кожного непрацюючого члена родини, - упевнена Г.Третьякова. - В ЄС кожен має можливість повернути переплачені податки на кожного утриманця в кінці року. Домогосподарство має стати основою економіки України та передумовою створення малого та середнього бізнесу». Така система сприяє викоріненню такого явища як незадекларована праця; зменшує кількість людей, які потребують допомоги від держави, а також дозволяє здійснити адресну підтримку тих, хто дійсно цього потребує (на період складних життєвих обставин).

Зазначалося також, що для обрахунку мінімальної заробітної плати в Україні доцільно також дослідити доходи та видатки домогосподарств, з урахуванням потреб членів родини.

Учасники робочої зустрічі зупинилися ще на одному важливому питанні - різниці (більше ніж вдвічі) між середнім грошовим забезпеченням військовослужбовців та середньою заробітною платою в цивільному секторі. Такий дисбаланс може призвести до складнощів в процесі пошуку демобілізованим військовослужбовцем робочого місця в цивільному секторі з тим рівнем доходу, який був звичним для нього під час несення військової служби. Саме тому держава розробила та активно пропонує програми створення та розвитку ветеранами власного бізнесу. Також на розгляді парламенту знаходиться проект Закону про ветеранське підприємництво за реєстр. №10258.

«Потрібно дати можливість кожній людини реалізувати себе та забезпечити своє домогосподарство. Це позитивним чином позначиться і на демографічній політиці, і на розвитку держави в цілому», - резюмувала  Голова Комітету Галина Третьякова.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55