Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України став ключовим майданчиком спілкування громад і всіх гілок центральної влади. А від початку осені було впроваджено певні зміни – це так звані розширені засідання президії Конгресу, де представники певного регіону мали можливість обговорити свої нагальні проблеми напряму з конкретними відповідальними представниками центральної влади.

Про це розповів народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

«Якщо брати до уваги поточний стан прогресу, то приблизно 20% питань, які протягом останніх трьох місяців порушувалися представниками територіальних громад, уже вирішені, а 80% на стадії вирішення. Вважаю, що це нормальний прогрес для такої прямої комунікації, яка при цьому не потребує ані законодавчого забезпечення, ані, як правило, рішення Кабміну», - зазначив політик.

Він також наголосив, що навіть попри війну українські громади зміцніли за час децентралізації. Водночас, переймаючи європейський досвід, наша держава впроваджує практику допомоги більш заможними територіями за рахунок різних програм більш слабким територіям.

«Під «парасолькою» Конгресу створена така ініціатива Президента як «Пліч-о-пліч», яка відпілотована на Херсонській області. Суть її в тому, що умовно безпечні регіони Західної України допомагають у прямому відновленні конкретних об’єктів, зруйнованих на Херсонщині. Ініціатива працює та повною мірою відповідає духу і практиці ЄС. Хоча, звісно, ми розраховуємо, що з приходом європейських фондів на український ринок грошова кількість та якість підтримки громад зросте», - наголосив парламентарій.

Він додав, що сьогодні одним із надзвичайно важливих треків на рівні громад залишається євроінтеграція, а саме потреба регіонів навчитися працювати з європейськими фондами.

«Фактично з 1 січня наступного року ми отримаємо можливість конкурувати з регіонами ЄС на суму близько 6,4 млрд євро. В України не було досвіду писати європейські проєкти. Для цього є ще одна ініціатива – це регіональні офіси міжнародного співробітництва, які зараз працюють під «парасолькою» того ж Конгресу майже при кожній обласній військовій адміністрації і сприяють тому, щоб наші регіони вчилися працювати з міжнародними партнерами. У деяких випадках це вже виливається у вигідне партнерство і навіть конкретні відкриті об’єкти соціальної інфраструктури», - повідомив народний депутат.

За його словами, українські громади мають чітко розуміти, що ніхто з європейських партнерів не виділятиме кошти без підзвітності та реалізації інклюзії. Тому нам треба вчитися повторювати кращі практики таких країн, як, наприклад, Польща.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 травня 2024 09:15
18 травня 2024 09:00
17 травня 2024 17:53
17 травня 2024 17:51
17 травня 2024 17:49
17 травня 2024 15:36
17 травня 2024 15:06
17 травня 2024 14:41
17 травня 2024 14:09
17 травня 2024 13:04