Сьогодні, 30 листопада 2023 року, за сприянням Київської школи економіки (KSE) та підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) відбулась публічна дискусія «Ринок земель в Україні: стан, ефективність, прозорість».

Участь у заході взяли Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, Директор Місії USAID в Україні Джеймс Хоуп, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик, перший заступник Міністра юстиції України Євгеній Горовець, в.о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Дмитро Макаренко, заступник керівника управління мінімізації корупційних ризиків та антикорупційної експертизи НАЗК Інна Запоровська, директорка Департаменту фінансової стабільності Національного банку України Первін Дадашова, в.о. голови правління Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, віце-президент Нотаріальної палати України Інна Бернацька, керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) Сергій Кубах, експерт із аграрної та земельної політики KSE Агроцентр Роман Нейтер, аграрії та експерти.

Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) було презентовано поточний стан та перспективи розвитку ринку земель в України. Зокрема, було зазначено, що земельний ринок в Україні попри умови воєнного часу демонструє високий потенціал, наповнює бюджет, забезпечує дохід власникам ділянок та сприяє залученню інвестицій.

Учасники заходу обговорили питання ефективності та прозорості ринку земель, питання його публічного моніторингу, пріоритетні кроки для повноцінного функціонування ринку землі та його вплив на економіку країни.

Голова Комітету Олександр Гайду зауважив, що у 2020 році був прийнятий Закон України про обіг сільськогосподарських земель, який скасував 20-річний земельний мораторій та відкрив можливості введення в Україні ринку сільськогосподарських земель. Завдяки даному закону була сформована модель земельного ринку, яка передбачає поетапне відкриття земельного ринку.

Також він акцентував, що Комітет постійно проводить моніторинг реалізації норм законодавства з питань обігу сільськогосподарських земель та продовжує законодавчу роботу в реалізації земельної реформи, яка відповідає вимогам сьогодення та інтересам країни на шляху інтеграції до Європейського Союзу.

Олександр Гайду відмітив, що сьогодні головним питанням, яке стоїть перед Комітетом – це пристосування земельного законодавство під потреби війни та післявоєнної відбудови держави.

Нагадаємо, що на першому етапі відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення, який почався 1 липня 2021 р. і має завершитися 31 грудня 2023 р., його учасниками є тільки громадяни України, які можуть набувати у власність не більше 100 га угідь. Другий етап земельного ринку має розпочатися 1 січня 2024 р. На цьому етапі набувати у власність сільськогосподарської землі зможуть не тільки громадяни, а й юридичні особи України, а також збільшиться наявне обмеження площі угідь.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 квітня 2024 16:08
29 квітня 2024 15:29
29 квітня 2024 14:21
29 квітня 2024 13:58
29 квітня 2024 13:14
29 квітня 2024 13:05
29 квітня 2024 12:55
29 квітня 2024 12:37
28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48