У Польщі відбулася зустріч Ініціативи з Обміну Інформацією (ISI) в рамках Глобального Партнерства Проти Розповсюдження Зброї та Матеріалів Масового Знищення, у якій взяла участь Голова підкомітету з питань розвитку конкуренції та рівних умов для бізнесу Комітету з питань економічного розвитку Людмила Буймістер.

Учасники заходу приділили особливу увагу стану нормативно-правового регулювання сфери хімічної, бактеріологічної, радіаційної та ядерної безпеки (CBRN - stands for Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear), яке, на жаль, і досі є регулюванням мирного часу та не відповідає умовам сьогодення і глобальним викликам. З боку партнерів також були порушені питання ефективності та прозорості використання донорської допомоги у сфері CBRN, що підкреслює необхідність більш злагодженої координації зусиль з боку України.

«Хімічна, бактеріологічна, радіаційна та ядерна безпека (CBRN) - в історії людства ця тема ще ніколи не була настільки актуальною, як зараз,  - розповідає Людмила Буймістер.

В той час як країна-терорист росія підриває основи світового безпекового порядку і фундаментальні засади міжнародного права та режиму нерозповсюдження - це наша спільна відповідальність з усім цивілізованим світом давати гідну відсіч шантажу і тероризму, забезпечуючи надійний захист та безпеку від CBRN загроз.

З 24 лютого 2022 року глобальний безпековий ландшафт змінився назавжди. Змінюється і наша реакція на ці виклики. Найпотужніша команда з боку української делегації та найвищий рівень представництва партнерів за всю історію ISI дозволили досягти домовленостей щодо безпрецедентного рівня спільних зусиль.

Застосування хімічної зброї на лінії зіткнення, захоплення, озброєння та мінування мирних ядерних об'єктів, підрив дамби Каховської ГЕС, ядерний шантаж з боку країни-терориста - росія відповість за всі ці та багато інших найтяжчих злочинів проти людства»,- підсумовує парламентарій.

Представники Парламенту взяли на себе зобов’язання створити на базі підкомітету з енергетичної безпеки відповідну робочу групу для розробки та парламентського нагляду за впровадженням «Національного плану дій» з реагування на CBRN загрози та відповідних регуляторних механізмів. Партнери підтвердили свою беззаперечну підтримку таких ініціатив та готовність долучитись до розробки відповідних законодавчих та регуляторних змін, для опрацювання яких необхідно залучити найкращих світових фахівців та увесь наявний національний досвід у цій сфері, адже виклики, які сьогодні стоять перед Україною ще ніколи не повставали перед жодною країною світу.

Підхід, орієнтований на загрози, допоможе чітко окреслити відповідальність органів влади, уникнути дублювання повноважень та сприятиме більш ефективному та прозорому використанню донорської допомоги, а залучення та експертиза слідчих Служби Безпеки України дозволяє забезпечити невідворотність покарання держави-терориста росії за злочини проти людства та порушення режиму нерозповсюдження в міжнародних інстанціях.

Досягнуті результати переговорів під час Ініціативи з Обміну Інформацією підтверджують важливість парламентської дипломатії та парламентського контролю задля поглиблення співпраці з партнерами для найскорішої перемоги України.

Детальніше з цією інформацією можна ознайомитися на сайті Комітету:

https://komprompol.rada.gov.ua/news/main_news/74940.html

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52
01 травня 2024 12:29
01 травня 2024 09:10
01 травня 2024 09:00
30 квітня 2024 18:10