На своєму засіданні 17 жовтня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проєкт Державної цільової програми розвитку та поширення української мови, презентований Міністерством культури та інформаційної політики України.

Основні напрямки програми окреслені як розвиток мови в країні та за кордоном. Згідно з проєктом, зокрема, планується досягнути до 2030 року, щоби щонайменше 80% населення розмовляли в родині та в побуті українською мовою, а частка українськомовного культурного продукту в культурно-інформаційному просторі України зросла з 55% до 85%. Важливим пластом роботи також є подолання наслідків лінгвоциду української мови та заходи з відновлення функціонування державної мови на деокупованих територіях.

Комітет підтримав проєкт Програми та ухвалив рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією його затвердження.

Крім того, народні депутати члени Комітету рекомендували Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проєкт Закону про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України щодо особливостей виконання зобов’язань, що виникли в попередніх бюджетних періодах (реєстр. №10098). Пропонована зміна дозволяє НСТУ сплачувати минулі зобов’язання або авансувати наступні витрати з поточних коштів.

Голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Тетяна Скрипка виступила зі словом у питанні призначення опікунів/піклувальників дитини та увідповіднення українського законодавства згідно із європейською практикою. «Як повідомляє Міністерство закордонних справ в державах-членах ЄС, де перебуває переважна більшість тимчасово переміщених за межі України дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є проблема визнання повноважень призначених українськими органами законних представників (опікунів, піклувальників, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, осіб, які супроводжують за кордоном вихованців інституційних закладів тощо). В Україні опікуни / піклувальники та законні представники дітей інших форм сімейного влаштування призначаються в адміністративному порядку органами місцевої влади. Це спричиняє колізії із законодавством держав ЄС, де призначення законних представників дитини здійснюється виключно за рішенням відповідного (спеціалізованого) суду», - розповіла Тетяна Скрипка. За результатами обговорення теми, з метою подальшого опрацювання цього питання, Комітет звернеться до Міністерства закордонних справ та Національної соціальної сервісної служби щодо отримання інформації про дітей, вилучених у їхніх законних представників на території держав Європейського Союзу. Крім того, Комітет звернеться до Уряду з проханням посилити роботу із повернення таких дітей їхнім законним представникам.

Також Комітет заслухав виконавчого директора Українського культурного фонду Владислава Берковського про напрямки та перспективи діяльності УКФ у 2024 році. Питання прокоментувала заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук. «УКФ продовжує активну роботу в умовах війни з урахуванням нових викликів культурі, і дуже чекає на активність ініціатив з регіонів. Закликаємо громади цікавитися лотами, брати участь у конкурсах. Вся інформація є на офіційному сайті», - написала парламентарій.

Народні депутати - члени Комітету одноголосно підтримали за основу і в цілому в редакції Комітету проєкт Постанови про увічнення пам’яті народних депутатів України попередніх скликань О.Барни, О.Марченка, С.Слабенка, які загинули, захищаючи Україну від російських загарбників №10106). У разі ухвалення Закону буде встановлено відповідну меморіальну дошку.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16