9-14 жовтня 2023 року відбуваються Всеукраїнські #ErasmusDays 2023

Це низка заходів й активностей для учасників і новачків Еразмус+, на яких висвітлять результати та успіхи українців, які скористалися можливостями програми. До події можуть долучитися заклади освіти, молодіжні та інші організації, а також еразмусівці.

Цьогоріч на #ErasmusDays обговорять питання «Sustainability&Responsibility», адже розбудова та стійкий розвиток України залежать від кожного та кожної з нас.

Серед заходів Всеукраїнських #ErasmusDays 2023:

Відеовідкриття за участю українських та європейських партнерів Презентація результатів конкурсів 2023 року програми ЄС Еразмус+ в Україні

Тренінг для працівників відділів з міжнародної діяльності та Еразмус+ координаторів закладів вищої освіти

Воркшоп для команд проєктів-переможців Еразмус+ напряму Жан Моне 2023 року

Вебінар для представників проєктів-переможців Еразмус+ конкурсу «Розвиток потенціалу професійної освіти (CBVET)» 2022-2023 рр.

Вебінар для команд проєктів-переможців Еразмус+ конкурсу «Розвиток потенціалу вищої освіти (CBHE)» 2023 р.

EAIE 2023 Follow-Up Webinar for Ukrainian HEI "Boost Your Network and Share Your Internationalisation Experience at the EAIE conference"

 

Студентам-медикам дозволено перескладати  ЄДКІ та поновлюватися на навчання

У разі неуспішного складання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту здобувач має право повторно скласти іспит не більше одного разу.

У разі повторного неуспішного складання будь-якого з компонентів кваліфікаційного іспиту особа вважається такою, що не виконала індивідуальний навчальний план, та відраховується відповідно до пункту 4 частини першої статті 46 Закону України “Про вищу освіту”. Водночас така особа може бути поновлена на навчання за відповідним ступенем вищої освіти за такою самою спеціальністю для повторного навчання протягом не менше як двох семестрів та однократного повторного складання кваліфікаційного іспиту. Рішення про зарахування особі, яка здобуває ступінь вищої освіти, результатів контрольних заходів під час повторного навчання та надання допуску до складання кваліфікаційного іспиту ухвалюється закладом вищої освіти.

Відповідне рішення ухвалено Кабінетом Міністрів через негативні результати складання студентами іспитів цьогоріч і   ризик  виникнення  дефіциту медичних і фармацевтичних працівників під час та після війни.

В уряді зазначають, що тривала війна та складна безпекова ситуація призвели до значних ускладнень у навчальному процесі та підготовці до складання іспитів, особливо в університетах, наближених до лінії фронту.

Тож, з огляду на те, що студенти після неуспішного складання іспиту мають бути відраховані, є ризик виникнення дефіциту медичних і фармацевтичних працівників під час та після війни.

Тому уряд ухвалив рішення, завдяки якому студенти зможуть поновитися на навчання за тією ж самою спеціальністю та перескласти кваліфікаційний іспит  через рік (після двох семестрів навчання). Перескласти іспит у такому випадку студент може лише один раз.

В уряді зазначають, що таке рішення є важливим для забезпечення прав студентів на здобуття вищої освіти та позитивно вплине на збереження  кадрового  потенціалу в системі охорони здоров’я України як під час, так і після війни.

 

Учені НАН України представили свої розробки на виставці безпекових технологій «SECURITY 2.0»

У виставковому центрі «ACCO Іnternational» компанія «Euroindex» провела форуми «Безпечна громада. Обладнання, споруди й системи захисту життя» та «Розмінування територій України. Сучасні технології та обладнання». Під час роботи форумів відбулися панельні дискусії, на яких обговорювалися питання інформаційної безпеки та цивільного захисту в умовах воєнного стану, зокрема новітніх технологій у гуманітарному розмінуванні. Крім того, за участі НАН України й інших компаній було проведено виставку безпекових технологій «SEСURITY 2.0».

Метою зазначених форумів і виставки були:

демонстрація та ознайомлення зацікавлених представників органів державної влади, зокрема, Міністерства оборони України, Генерального Штабу Збройних Сил України, а також ділових кіл України з новітніми розробками і технологіями в галузі безпеки,

проведення зустрічей провідних компаній та фахівців індустрії безпеки, транскордонної співпраці, захисту критичної інфраструктури, майбутнього міського середовища, захисту цифрових активів тощо.

Тематичними напрямами виставки безпекових технологій «SEСURITY 2.0» були:

- безпека інфраструктури;

- сучасні безпекові технології;

- кібербезпека;

- гуманітарне розмінування;

- захисні споруди цивільного захисту;

- засоби індивідуального захисту.

Задля популяризації результатів наукових досліджень НАН України розгорнула окрему експозицію науково-технічних розробок у межах зазначених напрямів індустрії безпеки. У ній узяли участь 26 наукових установ НАН України.

 

Опублікований рейтинг найкращих вишів світу Times Higher Education

Цього року до рейтингу найкращих вишів світу, який складає британська агенція Times Higher Education, потрапила рекордна кількість українських ЗВО - 32. Загалом у списку – 1591 університет зі 112 країн світу.

Однак українські заклади вищої освіти не потрапили у першу двадцятку чи навіть сотню найкращих.

У рейтингу враховують такі показники: науково-дослідну роботу ЗВО; якість освіти; цитованість; інтернаціоналізацію та інновації.

У рейтингу домінують виші США - 36 вишів зі ста найкращих закладів вищої освіти світу. Велика Британія має 12 закладів вищої освіти, які належать до сотні найкращих закладів освіти світу. Ще два виші з першої двадцятки розташовані у Китаї.

 

Прийнята Постанова Кабінету Міністрів України від 6 жовтня 2023 р. №1053 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018р. №90»

Зазначеною Постановою затверджено новий склад Ради з питань інтелектуальної власності. До складу Ради включено Голову підкомітету з питань науки та інновацій Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій В.В.Колюха.

 

Військову освіту України трансформують відповідно до стандартів НАТО

Такі кроки передбачає Концепція трансформації системи військової освіти за стандартами НАТО. Її почали реалізовувати з 1 вересня 2023 року після погодження Кабміну.

Головними перевагами її  в Міністерстві оборони України назвали такі:

- запровадження спільної підготовки ЗСУ з іншими складовими Сил оборони України, починаючи з оперативного рівня військової освіти;

- створення єдиної та інтегрованої системи освіти для підготовки особового складу Сил оборони на основі курсів лідерства L1 – L5;

- підготовка особового складу Сил оборони за єдиними освітніми програмами;

- реалізація принципу "Освіта впродовж військової кар'єри";

- відповідність військової освіти стандарту НАТО "Освіта і підготовка" тощо.

Наразі у військових вишах нашої держави реалізовуються пілотні проекти щодо удосконалення організаційно-штатних структур. Зокрема, створюють Школи лідерів і відповідні підрозділи забезпечення якості освіти.

Інституційний аудит системи військової освіти стартує у квітні 2025 року за участі представників держав-членів НАТО.

Міністерство оборони України заявляє, що  його  амбітна ціль - 1 вересня 2026 року почати процедуру сертифікації наших курсів професійної військової освіти. До 2026 року кожний військовослужбовець ЗСУ має вільно розмовляти англійською мовою.

 

Обрано нового голову Наукового комітету Національної ради України з питань науки та технологій

Його очолила заступниця директора Київського академічного університету, провідна наукова співробітниця Інституту математики Олександра Антонюк

Науковий комітет Національної ради України з питань науки та технологій очолила доктор фізико-математичних наук Олександра Антонюк.

За відповідне рішення проголосували 18 членів із 21 на засіданні Наукового комітету 6 жовтня 2023 року.

Олександра Антонюк – заступниця директора з розвитку та інновацій Київського академічного університету, керівниця проєкту наукового парку Academ.city та провідна наукова співробітниця Інституту математики НАН України. Вона активно займається популяризацією науки, залученням талановитої молоді до наукової діяльності.

 

Науковцям пропонують гранти для участі у конференціях

Представництво Фонду цивільних досліджень та розвитку США пропонує науковцям гранти на подорожі для участі у конференціях.

Участь у конкурсі можуть узяти вчені, техніки та інженери, які працюють у секторі хімічної, біологічної, радіаційної та ядерної безпеки.

Переможці конкурсу отримають гранти у розмірі до 1500 доларів, які зможуть витратити для подорожі на конференцію.

Гранти, отримані у період з 1 вересня 2023 року до 31 грудня 2023 року, можуть покрити витрати на транспорт.

У конкурсній заявці необхідно чітко визначити мету та обґрунтувати, чому важливо просувати саме ваші наукові дослідження.

Приймання заявок триватиме до 6 листопада 2023 року.

Узяти участь у відборі зможуть лише перші 50 заявок.

 

Міністерство освіти і науки України оголосило конкурс підручників

Міністерство освіти і науки оголосило конкурс підручників для 1-х, 2-х, 7-х та 11-х класів.

Протягом визначених термінів автори підручників мають подати комплекти конкурсних матеріалів до Інституту модернізації змісту освіти.

Після цього має бути організоване ознайомлення педагогів з поданими матеріалами та обговорення підручників, поданих на конкурс.

Також буде організоване проведення онлайн- презентацій авторських концепцій підручників, у яких візьмуть участь автори книг.

Після цього школи здійснять вибір підручників та посібників і передадуть результати вибору в електронній формі до органів управління освітою.

 

Змінами до Державного бюджету виділили понад пів мільярда на друк підручників

6 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроект №10038 про внесення змін до Державного бюджету на 2023 рік. Зокрема, виділено 552,8 млн грн на друкування підручників.

Це додаткове фінансування дасть змогу додрукувати підручники для 5 і 6 класів, що вчаться за програмою НУШ. Для п’ятикласників випустять книжки з таких предметів: англійська та інші іноземні мови, курс «Здоров?я, безпека та добробут», етика, мистецтво, технології. Для 6 класів за ці кошти зможемо додрукувати підручники з інформатики, курсу «Здоров?я, безпека та добробут», етики.

Крім цього, нині за кошти держбюджету для 5 класів друкують підручники з історії України. А за підтримки міжнародних партнерів надруковані книжки з української мови, математики, природничих наук. У перспективі надрукуємо українську й зарубіжну літератури та інформатику. Для 6 класів решту підручників уже надруковано держкоштом, а з допомогою міжнародних партнерів плануємо видати мистецтво і географію.

 

Оголошено переможців Global Teacher Prize 2023

В Україні оголосили переможців Національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2023. Ними стали українські педагоги, які зробили важливий внесок у захист і розвиток освіти під час війни. Цьогоріч фіналістів відзначили у п’ятьох номінаціях:

«Дошкілля». Нагороду отримала вихователька закладу дошкільної освіти з Харкова Вікторія Душина, яка не залишила своїх вихованців навіть у перші дня війни.

«Незламність». У цій номінації нагороду отримала Лариса Фесенко, яка працювала директоркою та викладала англійську мову у Лісностінківському ліцеї Куп’янського району, Харківської області і пережила полон.

«Вибір серцем». Лауреаткою у цій номінації стала логопед закладу дошкільної освіти №103, а зараз логопед реабілітаційного відділення міської лікарні у Миколаєві Катерина Якушевська.

«Новатори». Учителем-новатором став викладач фізики із Запоріжжя Максим Гвоздецький. Педагог планує повністю завершити створення відео для програми з фізики 7-9 класів та доробити проєкт «Фізика в реальному житті».

«Молодий вчитель». Відзнаку отримав 23-річний Петро Сітек, викладач громадянської освіти у львівській Школі вільних та небайдужих.

Кожен із переможців отримав грант в один мільйон гривень на здійснення своєї освітньої мрії.

 

У 10 регіонах розпочнуть роботу мобільні класи безпеки

Україні передали 15 мобільних класів безпеки від ЮНІСЕФ. Це спеціально обладнані транспортні засоби, у яких будуть інформувати та навчати населення, особливо дітей, на деокупованих і прифронтових територіях. Ініціатива спрямована на підвищення обізнаності населення щодо мінних та інших загроз сьогодення.

Під час занять працівники ДСНС та Нацполіції використовуватимуть інтерактивні інструменти та формати, щоб ознайомити дітей і дорослих з правилами мінної, пожежної та побутової безпеки, правилами дорожнього руху, безпеки на льоду, на воді, кібербезпеки тощо.

Очікується, що мобільні класи працюватимуть у Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Полтавській, Харківській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській областях та місті Києві.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16