На початку повномасштабного вторгнення в Україні були ухвалені закони, які максимально спрощували життя підприємців і стимулювали у надзвичайно складних умовах розвивати свою господарську діяльність. Наразі парламент проголосував за повернення довоєнного оподаткування, при цьому про збільшення податків не йдеться.


Про це розповіла народна депутатка, членкиня парламентського Комітету із питань бюджету Леся Забуранна.


«Уже другий рік триває війна, і нині держава все, що заробляє, стовідсотково витрачається на забезпечення армії й обороноздатності. Усі інші потреби держави – пенсії, соцвиплати, зарплати лікарям, учителям – покриваємо за рахунок міжнародних партнерів. Тому питання щодо повернення до довоєнного рівня оподаткування, зокрема перевірок, це була одна з вимог МВФ, який є одним з найбільших донорів України. За підрахунками Мінфіну й аналітиків, це дасть змогу залучити додатково до бюджету у 2023 році близько 8 млрд грн», - зазначила парламентарій.


Вона нагадала, що фізичні особи-підприємці і юридичні особи з обігом до 10 млрд грн мали можливість сплачувати податки в розмірі 2% єдиного податку відповідно до умов третьої групи, а це відсутність необхідності сплати ПДВ. 1 і 2 група підприємців мали право взагалі не сплачувати єдиний податок. 


«Сьогодні ми повертаємося до тих умов, що були до війни. Якщо підприємець хоче перейти на іншу форму оподаткування, він має право про це заявити в податкову, якщо ж ні, то всі підприємці автоматично повертаються на ті групи, на яких вони були до війни. Це не стосується тих господарюючих суб’єктів, які були зареєстровані на окупованих територіях чи територіях, де тривають воєнні дії», - повідомила народна депутатка. 


Вона додала, що також повертаються перевірки, котрі стосуються, як і було в довоєнний час, продажу підакцизних товарів, грального бізнесу тощо. 


«Ще одне актуальне питання, що хвилює підприємців, - використання РРО. Вони будуть впроваджені з 1 жовтня. При цьому штрафні санкції сьогодні будуть на рівні 25-50% (до повномасштабного вторгнення вони складали 100-150% за суму товару). Тобто вони зменшені, але з першого жовтня буде необхідність повернутися до цієї системи», - зауважила Леся Забуранна.


Вона наголосила, що ухвалений законопроєкт не підвищує податки й не змінює їх, а тільки повертає підприємців до попередньої системи оподаткування. 


«Що стосується податкової реформи, то нині в умовах повномасштабної війни дуже важко про це говорити. Тут потрібно бути дуже обережним, щоб, з одного боку, дбати про наповнення держбюджету, а з іншого – сприяти господарській діяльності підприємців, оскільки без підтримки бізнесу національна економіка не буде життєздатною, що матиме негативні наслідки особливо після завершення війни. Тут треба враховувати інтереси усіх сторін», - упевнена народна депутатка.


За її словами, наразі держава намагається розв’язувати ті оперативні задачі, які виникають, враховуючи всі ті обставини, в яких ми перебуваємо.







Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55