78680 вступників отримали омріяні рекомендації на бюджет!

Вступники, що подавали заяви до ЗВО на основі 11-ти класів (ПЗСО) та диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста (НРК5), уже почали отримувати рекомендації до зарахування на бюджет.

«Як дізнатися, що я отримав(-ла) рекомендацію?»

Ви можете перевірити це в електронному кабінеті. Якщо отримали рекомендацію на бюджет, напроти однієї з поданих заяв має з’явитися статус «Рекомендовано (бюджет)». Рекомендація надається лише на одне бюджетне місце, за однією заявою.

Якщо ви не отримали рекомендацію на бюджет, ваші заяви автоматично беруть участь у конкурсі на контракт. Такі заяви мають статус «Допущено». Рекомендації до зарахування на контракт з’являться в електронному кабінеті з 9 серпня 2023 року.

Якщо хочете зарахуватися на бюджет за отриманою рекомендацією, необхідно до 18:00 8 серпня 2023 року:

онлайн або в закладі освіти підтвердити вибір місця навчання;

виконати вимоги до зарахування (онлайн/офлайн надати копії необхідних документів);

укласти договір про навчання між закладом освіти і вступником (за участю батьків або законних представників – для неповнолітніх вступників).

Бажаємо успіхів у зарахуванні на навчання!

 

Національний науковий фонд США оголосив нову ініціативу міжнародного партнерства для підтримки освіти і науки України

Національний науковий фонд США разом з національними науковими фондами п’яти європейських країн оголосили нову ініціативу під назвою «Міжнародне багатостороннє партнерство для стійкої системи освіти та науки в Україні».

Партнерами ініціативи виступили: Естонська дослідницька рада, Латвійська наукова рада, Дослідницька рада Литви, Національний науковий центр Польщі, Національне агентство академічних обмінів Польщі, Національний фонд досліджень України, Національні академії наук, техніки та медицини США, Управління військово-морських досліджень США, а також приватні донори і фонди.

Головними цілями даного партнерства є:

підтримка передового досвіду наукових та інженерних досліджень, освіти та інновацій шляхом міжнародної співпраці;

сприяння інтеграції українських науковців у міжнародну дослідницьку спільноту.

Ініціатива передбачає партнерство протягом наступних трьох років.

Дізнатися більше про ініціативу

 

Стартувала сертифікація вчителів математики та української мови і літератури

1-11 серпня 2023 року триватиме реєстрація для участі в сертифікації вчителів математики та української мови і літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти та мають стаж педагогічної роботи два та більше років.

Сертифікація педагогічних працівників серед учителів математики та української мови і літератури проводиться вперше. Цьогоріч у ній можуть взяти участь по 500 педагогів кожної з зазначених спеціальностей, зареєструвавшись через вебсайт Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

Основний етап реєстрації відбуватиметься 1-7 серпня в межах граничної кількості, визначеної для кожної області. Квоти, що не будуть використані протягом цього періоду, підсумуються в загальну граничну кількість та будуть застосовані в додатковому, загальноукраїнському, етапі реєстрації 8-11 серпня.

Після успішної реєстрації учасники будуть допущені до першого етапу сертифікації - незалежного тестування, яке проводить УЦОЯО за програмами для вчителів математики та української мови та літератури.

Наступні два етапи - самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності та вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації - організовує Державна служба якості освіти України.

 

У США стартувала ракета-носій «Антарес», розроблена за участі українських фахівців

Як повідомляє Державне підприємство (ДП) «Конструкторське бюро (КБ) «Південне», 02 серпня 2023 року о 03:31 за київським часом із Центру космічних польотів на острові Воллопс (Вірджинія, США) відбувся пуск ракети середнього класу «Антарес». Вона вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель «Cygnus», на облавку якого близько 3700 кг корисного вантажу американського Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) для Міжнародної космічної станції.

Ракета-носій «Антарес» складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП «КБ «Південне»» та виготовило ДП «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» (ВО ПМЗ)» спільно з українськими підприємствами, зокрема «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів), на замовлення корпорації «Northrop Grumman» (США). Ракету-носій «Антарес» готували, випробовували та запускали за участі фахівців ДП «КБ «Південне»», ДП «ВО ПМЗ» і «Хартрон-АРКОС».

Проект «Антарес» - вдалий приклад участі підприємств української космічної галузі у міжнародних комерційних проектах.

 

Стартував Всеукраїнський конкурс шкільних космічних експериментів: як взяти участь

Переможці конкурсу матимуть можливість відправити мінілабораторії з дослідження мікрогравітації на Міжнародну космічну станцію (МКС) на кораблі «SpaceX Dragon» з майданчика 39A Космічного центру NASA імені Кеннеді, що в штаті Флорида, США.

До участі у всеукраїнському відборі запрошені команди учнів (3–5 осіб) 7–9 або 10–11 класів, а також учителі й викладачі біології, хімії та фізики, зацікавлені у менторстві командних проектів.

Школярі, які візьмуть участь у цьому конкурсі, матимуть можливість:

навчитись планувати експеримент як професійні вчені, з реальними обмеженнями, що накладаються експериментальним обладнанням, поточними знаннями та середовищем, у якому буде проводитися експеримент;

підготувати офіційну дослідницьку пропозицію з дотриманням вимог письмового спілкування;

здобути досвід проходження справжнього двоетапного процесу розгляду заявки на наукові дослідження;

пройти професійний огляд безпеки польотів;

взяти участь у науковій конференції та форумі (у Національному музеї авіації і космонавтики США, що в Смітсонівському інституті, Вашингтон).

Реєстрацію на конкурс повинні здійснити зацікавлені заклади загальної середньої освіти (школа, ліцей, гімназія тощо), заповнивши реєстраційну форму. Зареєструватися.

Рішення про участь закладу освіти в конкурсі ухвалюватиме експертна комісія програми SSEP в Україні. Дедлайн реєстрації – 15 серпня 2023 року.

 

Понад 4 200 абітурієнтів подали заявки на реабілітаційні спеціальності

31 липня 2023 року в медичних університетах завершився прийом заяв на бюджетну і контрактну форми навчання. Тепер додатковий набір проводитимуть лише на «контракт».

За період вступної кампанії до медичних університетів тільки на реабілітаційні спеціальності подав заяви 4 241 абітурієнт, зокрема:

2 899 - на здобуття ступеня бакалавра за спеціальністю 227 «Терапія та реабілітація»,

1 342 - на здобуття ступеня магістра за спеціальністю 225 «Медична психологія».

Цього року обсяг державного замовлення планують збільшити на 1005 майбутніх фахівців із фізичної терапії та ерготерапії і 40 лікарів-психологів. Адже через повномасштабну війну значно зросла кадрова потреба у професійних реабілітологах і психологах, завдяки яким у майбутньому ми зможемо ефективніше долати післявоєнні виклики та відновлювати цивільних і військових громадян.

Нагадаємо, нещодавно уряд ухвалив постанову, якою суттєво збільшив обсяги підготовки фахівців з реабілітації та лікарів-психологів у закладах вищої освіти, підпорядкованих МОЗ.

 

Держенергоефективності та Житомирська політехніка працюватимуть над підготовкою фахівців для потреб країни у сфері енергоефективності

«Наша молодь – запорука енергонезалежного майбутнього України. Це справжні драйвери змін. Тому для нас важливо розвивати співпрацю з університетами», - наголосила Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва під час підписання меморандуму про співпрацю з ректором Житомирської політехніки Віктором Євдокимовим.

«Наше спільне завдання – підвищити якість освітньо-наукового процесу у сферах, які важливі для відбудови та сталого розвитку, – енергоефективності, зеленої енергетики, декарбонізації», - зауважила Голова.

Відповідно до досягнутих домовленостей Держенергоефективності та Державний університет «Житомирська політехніка» спільно працюватимуть над:

запровадженням нових освітніх програм;

створенням широкопрофільного хабу комплексного навчання та підвищення кваліфікації енергоаудиторів для потреб промисловості та муніципалітетів;

науковими розробками та дослідженнями.

 

Створено Центр ветеранського розвитку

На базі Університету Григорія Сковороди в Переяславі створено Центр ветеранського розвитку. Однією з місій центру є надання психологічних індивідуальних консультацій військовослужбовцям, ветеранам і ветеранкам війни та членам їхніх сімей, а також сімей загиблих (померлих) ветеранів і ветеранок війни.

У перспективі фахівці центру здійснюватимуть координацію, методичне забезпечення та організацію програм, спрямованих на соціальну адаптацію і сприяння працевлаштуванню військовослужбовців, ветеранів і ветеранок війни та членів їхніх сімей, сімей загиблих ветеранів і ветеранок війни. Також будуть організовані короткострокові курси науково-професійної перепідготовки та заходи з соціально-психологічної адаптації для зазначених категорій осіб.

З вересня 2023 року у межах центру стартують декілька соціально значущих проектів під патронатом Міністерства освіти і науки України, Міністерства ветеранів та Міністерства соціальної політики України й інших потужних громадських інституцій.

За інформацією Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

 

Перемоги української збірної на ХХХІ Всесвітній літній Універсіаді

Цьогоріч на Універсіаді у змаганнях з художньої гімнастики українська студентська збірна виборола 5 нагород: 2 золоті, 2 срібні (в індивідуальному та командному багатоборстві) і 1 бронзову!

Христина Погранична стала дворазовою чемпіонкою - вона здобула дві золоті медалі Універсіади у Ченду. Крім того, дівчина стала четвертою у вправах з мчем і шостою у вправах з булавами. Христина представляє у студентській збірній Україні одразу два ЗВО: вона паралельно навчається у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького і Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського.

Ще одну медаль для України вибороли наші дівчата у групових вправах з пятьма обручами. Третє місце у фіналі посіла команда, у складі якої Діана Довганюк, Марта Борис, Анастасія Пташник, Ніколь Красюк і Дарія Іваник.

Вітаємо спортсменок, студентську збірну України та радіємо перемогам!

 

Розроблено Рекомендації щодо організації програм із надолуження освітніх втрат

Два роки пандемії COVID-19 та перерви в навчанні, спричинені війною в Україні, вкрай негативно вплинули на навчальний процес. Тож зараз гостро стоїть потреба створити та впровадити програми з надолуження освітніх втрат, які допоможуть школярам і дошкільнятам заповнити прогалини у знаннях. Саме тому наразі впроваджуються освітні ініціативи з надолуження знань.

Більшість таких ініціатив також передбачають психологічну підтримку дітей, які опинилися перед величезним викликом, адже їм доводиться опановувати необхідні для їхнього майбутнього знання в умовах війни. Крім вчителів, їм у цьому допомагають численні міжнародні та українські громадські організації.

Щоб систематизувати та підтримати такі ініціативи, Міністерство освіти і науки України спільно з ЮНІСЕФ розробили рекомендації щодо організації програм з надолуження освітніх втрат для громадських організацій, закладів освіти, органів управління освітою та інших організацій, які вже впроваджують або планують впроваджувати програми з надолуження освітніх втрат.

Напрацьовані рекомендації стануть основою для розроблення Національної стратегії з надолуження освітніх втрат в Україні.

Рекомендації можна завантажити за посиланням.

 

В межах програми Європейського союзу «Горизонт Європа» триває формування консорціумів і подання заявок на участь у конкурсі 2024 року на отримання грантів Європейської дослідницької ради на спільні дослідження (ERC Synergy Grant 2024).

Гранти Європейської дослідницької ради на спільні дослідження  надаються з метою підтримки співпраці від двох до чотирьох дослідницьких груп з метою вирішення амбітних наукових проблем, які не можуть бути розв’язані окремими дослідниками та їхніми командами поодинці. Аплікантам необхідно продемонструвати новаторський характер, амбітність та здійсненність своєї дослідницької пропозиції. Зазначені гранти можуть надаватися на суму до 10 млн Євро на період до 6 років.

Детальну інформацію щодо конкурсу можна отримати на сайті за посиланням.

Термін подання заявок: 08 листопада 2023 року.

Інформація щодо усіх поточних конкурсів за програмою «Горизонт Європа» доступна на сайті Європейської Комісії (Funding & tenders opportunities).

 

Український Уряд планує змінити механізм обліку дітей дошкільного та шкільного віку шляхом впровадження Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту (АІКОМ)

Проект урядової постанови розроблено Міністерством освіти і науки України та знаходиться на громадському обговоренні.

Планується створення профілю для кожної дитини, який буде містити персональні дані, документи, місце здобуття освіти та місце проживання. Профіль дитини буде формуватись при зарахуванні її на навчання відповідальним працівником закладу освіти. Інформація в профілі буде актуалізуватись та накопичуватись шляхом електронної взаємодії між АІКОМ та інформаційними системами, а також через внесення даних працівниками. Ця облікова система дозволить автоматично генерувати статистичні звіти про кількість дітей.

Метою цих змін є поліпшення системи обліку та забезпечення більш точної та зручної статистичної звітності. Очікується, що нова система дозволить більш ефективно відстежувати та аналізувати дані про дітей шкільного віку. Окрім того, це може сприяти виявленню дітей, які не отримують достатньої освіти, та допомогти удосконалити систему їхньої підтримки. Загалом, впровадження АІКОМ може стати важливим кроком у модернізації системи освіти в Україні.

 

ООН попереджає про ризик використання смартфонів у школах

Численні дослідження показали, що заборона мобільних телефонів у школах покращує успішність (зокрема, дослідження ЮНЕСКО).

ЮНЕСКО, агентство ООН з освіти, науки та культури, попереджає, що мобільні пристрої можуть відволікати увагу, загрожувати конфіденційності та кібербулінгу в школах. Проте менше 25% країн мають закони або політику, що забороняє телефони в навчальних закладах. У Великій Британії директори мають право встановлювати такі правила, і більшість шкіл накладають обмеження на користування телефоном. У звіті Global Education Monitor за 2023 рік наголошується, що в школах мають бути дозволені лише технології, які підтримують навчання, і необхідні чіткі вказівки щодо дозволених технологій.

Колишній міністр освіти Великої Британії Гевін Вільямсон запропонував заборонити мобільні телефони в англійських школах, але нинішні вказівки Департаменту освіти залишають рішення за директорами, підкреслюючи потенційні ризики, такі як відволікання та кібербулінг.

У деяких випадках батьки та школи вживають добровільних заходів для обмеження використання смартфонів. Ірландська асоціація батьків запровадила добровільну заборону на використання смартфонів для дітей вдома чи в школі. Бангладеш і Франція запровадили заборони в навчальних закладах, тоді як Нідерланди в майбутньому переважно заборонять мобільні пристрої в класах середніх шкіл.

 

З 1 вересня у школах Львова ініціюватимуть заборону для учнів використовувати мобільні телефони

Мета такої ініціативи – заохотити учнів більше спілкуватися з однолітками і не відволікатися під час навчання. Про це пишуть на сайті Львівської міської ради.

Управління освіти разом з керівництвом шкіл та педагогами вже зовсім скоро напрацюють механізм для втілення подібної ініціативи.

 

Будуємо цифрову державу разом: презентація освітнього серіалу для людей старшого віку

Міністерство цифрової трансформації України разом з Програмою розвитку ООН в Україні та Українською бібліотечною асоціацією провели онлайн-захід для бібліотекарів та освітян, під час якого презентували освітній серіал «Базові цифрові навички для людей елегантного віку».

Під час заходу розповіли про можливості оновленої платформи Дія.Освіта, про процедури створення та організації діяльності хабів цифрової освіти.

Наразі в Україні діє близько 5000 хабів цифрової освіти, більшість з них – бібліотеки. Для бібліотек це можливість навчати громади і спільноти цифрової грамотності, зокрема, використовуючи освітні продукти, доступні на платформі Дія.Освіта.

Переглянути запис події можна за посиланням: https://www.youtube.com/live/LTT9VAmeRZU?feature=share.

Переглянути освітній серіал можна за посиланням: https://osvita.diia.gov.ua/courses/basic-digital-skills-for-the-elegant-age.

 

Відбулася зустріч із представниками Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні

31 липня 2023 року заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків зустрівся з представниками Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні. Під час зустрічі було обговорено вектори подальшої співпраці у сфері освіти.

Під час розмови було окреслено пріоритетні напрями діяльності МОН, зокрема про відновлення зруйнованих і пошкоджених закладів освіти, облаштування безпечних умов для учасників освітнього процесу, продовження роботи над реформою «Нова українська школа», оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти, продовження роботи над реформуванням системи шкільного харчування, організацію навчального процесу для дітей, що вимушено перебувають за кордоном тощо.

Від ЮНІСЕФ участь у зустрічі взяли: Еммануель Абріу – голова секції освіти, Людмила Лефтер – координатор із питань шкільної освіти, Манан Котак – спеціаліст з освіти в надзвичайних ситуаціях, Тарас Деркач – координатор програм із розвитку молоді.

Представники ЮНІСЕФ наголосили на тому, що готові продовжувати й посилювати співпрацю з МОН задля забезпечення права українських дітей на здобуття освіти.

 

Розпочалося подання заяв для вступу до магістратури

Подати заяву можна до 21 серпня (18:00). Рекомендації на бюджет оприлюднять до 26 серпня включно, а на контракт – із 30 серпня.

Подати заяву можна зареєструвавшись на сайті.

Аби не розгубитися та не наплутати нічого під час подання заяв, стежте за інструкціями: текстова; відео.

Що означають статуси заяв в електронному кабінеті, дивіться тут.

 

31 серпня 2023 року о 18:00 завершився прийом заяв до ЗВО на бюджет та контракт для вступу на бакалавра, молодшого бакалавра, магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямувань

Про це нагадав Міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Включно до 5 серпня в електронному кабінеті вступники отримають відповідь щодо зарахування на бюджет. Якщо в однієї з заяв статус зміниться з «Допущено до конкурсу» на «Рекомендовано (бюджет)», це означатиме, що абітурієнт отримав своє бюджетне місце.

До 18:00 8 серпня 2023 року потрібно підтвердити вибір місця навчання та виконати вимоги до зарахування.

Рекомендації на контракт почнуть надавати з 9 серпня 2023 року, а отримати її можна за будь-якою кількістю заяв. А вже до 30 серпня 2023 року триватиме зарахування вступників до закладів освіти.

 

Держслужбовці можуть долучитися до навчальної програми «Доступ до публічної інформації»

Навчальна ініціатива буде корисною для державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування. Під час навчання можна дізнатися більше про сферу доступу до публічної інформації та способи забезпечення права громадян на інформацію під час воєнного стану.

Постійне підвищення компетенцій у цій сфері впливає на якість публікації даних, а отже, і на легкість їх використання для бізнесу, журналістів та громадськості. Уже близько 250 держслужбовців успішно пройшли цю програму.

За результатами програми ви навчитеся: застосовувати національне законодавство про доступ до публічної інформації; використовувати міжнародні стандарти та найкращі практики в цій сфері; організовувати ефективну публікацію публічної інформації у формі відкритих даних; захищати інформацію з обмеженим доступом під час її публікації; оцінювати та обґрунтовувати причини обмеження доступу до публічної інформації.

Програма розрахована на один тиждень дистанційного навчання в асинхронному режимі та два дні в режимі реального часу. Дата початку навчання – 07 серпня 2023 року.

Дізнатися більше про програму можна за посиланням: https://bit.ly/3rM4GjL.

 

Українські студенти – чемпіони Європи з футзалу серед закладів вищої освіти

Завершився чемпіонат Європи з футзалу серед університетів у хорватському місті Спліт. Українські команди вибороли золото і срібло.

У чоловічому заліку найсильнішими стали студенти Івано-Франківського фахового коледжу фізичного виховання – вони виграли усі 7 своїх матчів!

У фіналі чемпіонату хлопці перемогли Університет прикладних наук (Загреб, Хорватія) з рахунком 4:3. У другому матчі поспіль хет-триком відзначився Назар Швед, а також ще один гол записав на свій рахунок Андрій Британ.

Крім золотих нагород і чемпіонського кубка, наші хлопці отримали й індивідуальні нагороди: Микола Гуйван визнаний найкращим воротарем турніру, а Назар Швед – найціннішим гравцем – MVP!

Срібні медалі чемпіонату Європи виборола жіноча команда Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова. На шляху до фіналу наші дівчата виграли 4 матчі, а у фіналі змагалися із суперницями з Університету короля Хуана Карлоса (Мадрид, Іспанія) та, на жаль, поступилися – 4:8. Мячі на рахунку Анни Шульги, Олександри Скибіної та два у Єлизавети Кузнецової.

Індивідуальну нагороду MVP змагань у жіночій команді отримала Анна Шульга.

 

Уряд ухвалив зміни до плану заходів щодо реалізації Декларації про безпеку шкіл»

28 липня на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято розпорядження «Про внесення змін до пункту 3 плану заходів щодо реалізації Декларації про безпеку шкіл». Документ спрямований на врегулювання порядку раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти.

Створення безпечного освітнього середовища складається з багатьох компонентів, зокрема організації та проведення заходів у закладах освіти для створення безпечних умов перебування учасників освітнього процесу. Однією з передумов є наявність чітких процедур реагування та неухильне їх дотримання всіма учасниками.

У зв’язку із цим Національна поліція України підготувала проект наказу Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України, метою якого є створення безпечного освітнього середовища, удосконалення порядку реагування на факти нападу або ризики нападу на заклад освіти та оперативного інформування в органах (підрозділах) Національної поліції України, яким передбачався б порядок дій працівників освіти щодо раннього попередження та евакуації в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти; порядок та організація дій посадових осіб органів (підрозділів) поліції щодо раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу або ризику нападу на заклад освіти.

 

В Україні буде розроблено правопис кримськотатарської мови, – розпорядження Уряду

28 липня 2023 року Кабінет Міністрів України схвалив розпорядження щодо розроблення правопису кримськотатарської мови з використанням алфавіту цієї мови на основі латинської графіки.

Таке рішення стало результатом роботи засідання Національної комісії з питань кримськотатарської мови, які проходять під співголовуванням Віце-прем'єр-міністра - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

Розробити новий правопис доручено Державній службі з етнополітики та свободи совісті й МОН. Ця наукова робота буде здійснюватися за участю Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також Меджлісу кримськотатарського народу.

Використання латинського алфавіту полегшить вивчення кримськотатарської мови як етнічними кримськими татарами, так і всіма охочими.

 

61 учасник представить Студентську збірну України у Всесвітній літній Універсіаді

З 28 липня до 8 серпня в китайському місті Ченду відбувається XXXI Всесвітня літня Універсіада.

На змаганнях приблизно 7 тисяч учасників зі 115 країн світу представляють 900 університетів. У 18 видах спорту розіграють 269 комплектів медалей.

Студентську збірну України представить 61 спортсмен – частина вже розпочала тренування в місті Ченду. Вони змагатимуться у 10 видах спорту: легка атлетика, волейбол, бадмінтон, фехтування, художня гімнастика, спортивна гімнастика, стрільба з лука, тхеквондо (ВТФ), дзюдо й ушу.

Стежити за трансляціями з Універсіади можна буде на ТБ-платформі Міжнародної федерації студентського спорту (FISU) та телеканалі XSPORT.

Побачити весь ексклюзив з табору збірної України, результати, коментарі спортсменів і тренерів, фото і відео – стежте за фейсбук-сторінками і сайтами Комітету з фізичного виховання і спорту МОН України і Спортивної студентської спілки України.

Уболіваємо за студентську збірну України, бажаємо спортсменам і спортсменкам успіхів та перемог!

 

«Українським дітям – українську книгу»

26 липня 2023 року в межах благодійної організації «Українським дітям - українську книгу» за сприяння Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» з бібліотечного резерву Міністерства освіти і науки України до бібліотек шкіл Черкащини доставлено понад 6,5 тис. навчальної та художньої літератури. Ще понад 9 тис. нині готується до відправлення на Харківщину. Рівненщина, Одещина та Миколаївщина – наступні регіони для доставлення книг.

Ініціатива реалізується в Україні понад рік за сприяння Офісу Президента України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Держкомтелерадіо, Міністерства закордонних справ України. Її мета - забезпечити підручниками, навчальними посібниками та художньою літературою дітей, які вимушено покинули небезпечні регіони України на більш безпечні або виїхали за кордон через повномасштабну війну, яку розпочала рф.

За цей час Україною та понад 25 країнами розвезено до читачів понад 700 тис. літератури.

Тепер у межах акції навчальна і художня література доставляється до бібліотек закладів освіти.

Ініціатива має й міжнародний благодійний напрям «Українській молоді - європейську книгу». Його мета – дати можливість українській молоді долучитися до європейської наукової літератури.

Перша партія книг від Університету Вебстера з міста Лейден (Нідерланди) (Webster University Leiden) була передана Київському національному університету імені Тараса Шевченка. Також таку літературу отримали Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова та Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана.

 

3554 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 339 повністю зруйновано

Станом на 30 липня 2023 року 3215 закладів освіти пошкоджено та 339 зруйновано повністю - про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55