Про результати засідання Комітету з питань економічного розвитку, яке відбулося 25 липня 2023 року, розповідає Заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський.

"Відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку. Коротко про прийняті рішення:

Схвалили для розгляду за основу та в цілому проєкт змін до Закону “Про публічні закупівлі”, законопроєкт реєстр. №9448. Суть:

На час дії воєнного стану ціна договору про закупівлю робіт з будівництва та послуг з поточного ремонту (без зміни обсягу та якості робіт) може змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі.

Необхідність зміни ціни має бути документально підтверджена експертною організацією, що має право на проведення експертизи проєкту будівництва відповідно до законодавства.

Збільшення ціни договору про закупівлю робіт з будівництва та послуг з поточного ремонту (без зміни обсягу робіт (послуг) та без зміни їх якості), може здійснюватися лише один раз.

Дозвіл змінювати ціну не поширюється на договори, місце виконання яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях України та/або територіях активних бойових дій.

Переглянули рішення та схвалили до розгляду у другому читанні посилення повноважень Антимонопольного комітету, законопроєкт реєстр. №5431. Суть змін:

Антимонопольний комітет України (АМКУ) отримує право здійснювати перевірки суб’єктів господарювання лише у разі наявності ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції з метою збирання доказів порушення.

Посилено повноваження АМКУ щодо проведення фізичних обшуків, конфіскації документів та забезпечення обміну інформації з іншими правоохоронними органами.

Запроваджується можливість для АМКУ за рішенням суду проводити перевірки у місцях проживання та інших володіннях осіб.

АМКУ отримує право опломбовувати приміщення, системи комунікації чи місць зберігання інформації. За самочинне розпломбування встановлюється відповідальність - штраф у розмірі одного відсотка доходу (виручки) суб’єкта господарювання від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік.

Після отримання попередніх висновків у суб’єкта господарювання з’являється право добровільно врегулювати справу шляхом підписання угоди з АМКУ. Угода про врегулювання затверджується господарським судом.

Підставою для повного або часткового звільнення від відповідальності суб'єкта господарювання може стати розкриття антиконкурентних узгоджених дій, припинення участі в таких діях, співпраця з органами АМКУ та надання доказів, які відсутні в Антимонопольного комітету України.

Запроваджується солідарна відповідальність суб’єктів господарювання, що входять до групи компаній, яка вчинила порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Вносяться зміни в процедуру обрахунку порогових показників учасників концентрації. З метою запобігання придбання по частинах вводиться запобіжник - транзакції між одними і тими ж суб’єктами господарювання протягом 2 років вважаються однією концентрацією.

Вартісні показники суб'єкта господарювання, над яким або частиною якого набувається контроль, знижено з 4 мільйонів євро до 2 мільйонів євро.

Передбачається розширення процесуальних прав учасників концентрації, зокрема: право на подання клопотання щодо проведення слухання по справі; на ознайомлення з протоколом слухання та отримання його копії; право на продовження строку розгляду справи на один місяць, якщо учасники концентрації бажають запропонувати зобов’язання у концентрації.

Взяли до відома звіт Антимонопольного комітету України за 2022 рік та звіт Рахункової палати про результати аналізу цього звіту."

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

02 травня 2024 10:31
02 травня 2024 09:51
02 травня 2024 09:32
02 травня 2024 09:00
01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52