Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів продовжує звітувати про прийняті рішення на крайньому засіданні Комітету.

Одним з важливих рішень, прийнятих Комітетом, стало схвалення порівняльної таблиці до «євроінтеграційного» проекту Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах за реєстр. №8244. Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Підготовлена на друге читання редакція законопроекту передбачає приведення національного законодавства про працю у відповідність до положень Директиви Ради №2001/23/ЄС від 12.03.2001 про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств/бізнесових структур іншим власникам.

У разі прийняття відповідного Закону, відчужувач та набувач бізнесу зобов’язані не пізніше ніж за десять робочих днів до здійснення передачі суб’єкта господарювання, поінформувати профспілку або інших представників працівників про дату або орієнтовну дату такої угоди; причини передачі підприємства; правові, економічні та соціальні наслідки передачі бізнеса для працівників; будь-які заходи, передбачені стосовно працівників. Протягом п’яти робочих днів з дня отримання такої інформації профспілка або представники працівників зможуть ініціювати консультації з відчужувачем та/або набувачем підприємства для уникнення чи пом’якшення наслідків зміни власника для трудового колективу. Якщо працівник не погоджується зі зміною власника підприємства, його має бути попереджено за два місяці про зміну істотних умов праці.

Презентуватиме на засіданні Верховної Ради України рішення Комітету та доопрацьований законопроект заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (aquis ЄС), виконання міжнародноправових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції Вадим Струневич.

Також Комітет рекомендував парламенту включити до порядку денного сесії та прийняти за основу і в цілому проект Закону про внесення зміни до статті 3-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо приведення у відповідність із законодавством у сферах електронних комунікацій та захисту інформації в інформаційних, електронних комунікаційних та інформаційно-комунікаційних системах за реєстр. №9108.

Крім того, Комітет переглянув власне рішення від 5 липня 2023 року щодо створення робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо спрощення процедури присвоєння статусу ветерана за реєстр. №9141. За новим рішенням співголовами вказаної робочої групи визначені члени Комітету Анатолій Остапенко та Ірина Никорак.

Під час засідання було розглянуто також законопроекти, з опрацювання яких Комітет не є головним, а саме проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення за реєстр. №9219.

Метою проекту є розмежування сфер, в яких центральні органи виконавчої влади реалізують державну політику, зокрема, щодо промислової безпеки, охорони праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду. Законопроект, зокрема, передбачає реформування діяльності Державної служби з питань праці та акцентування її діяльності на боротьбі з неформальною працею в Україні. Наразі, за словами заступника Міністра економіки Тетяни Бережної, Служба займається доволі нетиповими для себе функціями, наприклад, реєстрацією та обліком великотоннажних транспортних засобів; проведенням технічного розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті; контролем за дотриманням законодавства про рекламу; здійсненням державного гірничого нагляду. «Законопроект передбачає відокремлення одна від одної політик, що дозволить розмежувати функції, якими займається Держпраці. Наприклад, ми хочемо зробити перерозподіл функцій між центральними органами виконавчої влади так, щоб Держпраці могла докладати всіх зусиль для своєї основної функції, яка є актуальною - боротьба з тіньовою зайнятістю та забезпечення дотримання прав працівників на робочому місці», - зазначила у своєму виступі Т.Бережна. Голова Комітету Галина Третьякова також наголосила, що для комплексної та більш зрозумілої реформи Держпраці необхідно якнайшвидше винести до зали Верховної Ради проект Закону «Про охорону праці», який вже давно напрацьований Міністерством економіки України та стосується безпеки та здоров’я працівника.

Підсумовуючи, Комітет рекомендував Верховній Раді за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект №9219 за основу з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету. Про прийняте рішення повідомлено головний з опрацювання законопроекту Комітет - Комітет з питань екологічної політики та природокористування.

Розглядаючи наступний проект Закону про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство за реєстр. №8011, народні депутати України-члени Комітету рекомендували відповідній робочій групі доопрацювати законопроект з подальшим повторним винесенням на засідання Комітету. Розгляд проектів Законів за реєстр. №9166, №9166-1, 9166-2 та №9472 перенесено.

Нагадаємо, що про хід розгляду контрольного питання - Аналіз практики застосування Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» №2179-IX від 1 квітня 2022 року - Комітет повідомив окремо (див. посилання: https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/76251.html).

Про підтримку проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України за реєстр. №9453 Комітет також повідомив окремою новиною (див. https://komspip.rada.gov.ua/news/main_news/76252.html).

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52
01 травня 2024 12:29
01 травня 2024 09:10
01 травня 2024 09:00
30 квітня 2024 18:10