Законом щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках (також відомий як Закон №5322) Україна імплементує Регламент REMIT - набір європейських правил, що запобігає зловживанням на енергетичних ринках (ринку електричної енергії та природного газу) та передбачає відповідальність учасників ринків за такі зловживання.

За словами Голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, який був ініціатором цього Закону, відтепер визначення маніпулювання на енергетичних ринках існуватиме на рівні закону. Посилюються повноваження НКРЕКП щодо проведення розслідувань зловживань та встановлення жорстких санкцій за маніпулювання на енергетичних ринках, а також за торгівлю на основі інсайдерської інформації.

Враховуючи практику ЄС, було запропоновано встановити за використання інсайдерської інформації, маніпулювання або спроби маніпулювання максимальний штраф у розмірі до 500 млн грн, за нерозкриття або розкриття інсайдерської інформації з порушенням встановлених Регулятором вимог - до 50 млн грн.

«Відтак, навіть найбільші учасники ринку будуть демотивовані планувати змови на ринку і маніпулювати заявками на основі інсайдерської інформації, - коментує Голова Комітету та додає, - вважаю, що посилення контролю НКРЕКП і унеможливлення зловживань, підозрілих операцій, до яких можуть вдаватись учасники ринків, будуть вагомим кроком до формування конкурентного та прозорого енергоринку, що гарантуватиме побутовим та непобутовим споживачам справедливі ціни».

Андрій Герус також зазначив, що в Законі також додано положення, яке зобов’язує Регулятора протягом двох років консультуватись із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства при прийнятті рішення про накладення штрафів за зловживання на енергетичних ринках.

Так само Регулятор зобов’язується консультуватись із Секретаріатом Енергетичного Співтовариства перед затвердженням порядку визначення розміру штрафів.

«Таким чином ми прибираємо будь-які спекуляції на тему заангажованості Регулятора у прийнятті рішень», - сказав він.

Варто зауважити, що з прийняттям цього Закону Україна зможе перейти до подальшої інтеграції енергетичних ринків з європейськими, зокрема в частині комерційних операцій. Таким чином українські експортери зможуть без посередників експортувати електричну енергію через європейські біржі. А в умовах дефіциту Україна може напряму імпортувати електричну енергію з європейських торгових площадок.

Також імплементація Регламенту REMIT була необхідною для виконання умов Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

З 2010 року Україна мала міжнародне зобов'язання щодо імплементації в українське законодавство Регламенту REMIT.

«Я радий, що наш Комітет напрацював версію законопроекту, який виявися максимально наближеним до Регламенту та містить жорсткі санкції для порушників», - додав Андрій Герус у коментарі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 травня 2024 15:36
17 травня 2024 15:06
17 травня 2024 14:41
17 травня 2024 14:09
17 травня 2024 13:04
17 травня 2024 12:39
17 травня 2024 11:29
17 травня 2024 09:56
17 травня 2024 09:23
16 травня 2024 20:42