07 червня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Головував Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України - члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Грищук Р.П., Кириленко І.Г., Коваль О.В., Колюх В.В., Лис О.Г., Павленко Р.М.

Також у засіданні брали участь представники Міністерства освіти і науки, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Національної академії аграрних наук України, Офісу Президента України. Усього понад 30 учасників.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

Про затвердження Рекомендацій слухань у Комітеті на тему: «Освітні втрати й освітні розриви на рівні загальної середньої освіти: вимірювання та механізми подолання»

Заслухавши інформацію заступника Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Колебошина, Міністра освіти і науки України Оксена Лісового про проведення слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на тему: «Освітні втрати й освітні  розриви на рівні загальної середньої освіти: вимірювання та механізми подолання», які відбулися 11 травня 2023 року, народні депутати України - члени України одностайно прийняли рішення затвердити Рекомендації Комітетських слухань.

 

Про проект Закону про внесення зміни до розділу XІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про освіту” щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану (реєстр. №9332 від 26.05.2023, н.д.О.Корнієнко, Т.Тарасенко, А.Задорожний та інші).

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що основним завданням цього законопроекту є забезпечення прав національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і які розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року.

Проектом пропонується продовжити перехідний період здобуття такої освіти відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим Законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою, до 1 вересня 2024 року.

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, а також враховуючи висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, народні депутати України - члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення зміни до розділу XІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про освіту” щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану (реєстр. №9332 від 26.05.2023), поданий народним депутатом України Корнієнком О.С. та іншими народними депутатами України, за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозиції Комітету та техніко-юридичних правок, а саме:

Розділи І-ІІ викласти в такій редакції:

“І. У підпункті 19 пункту 3 розділу XII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України  “Про освіту” (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., №38-39, ст. 380 із наступними змінами) слова та цифри “до 1 вересня 2023 року” замінити словами та цифрами “до 1 вересня 2024 року”.

ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України здійснити заходи, пов’язані з реалізацією положень цього Закону.”

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” щодо забезпечення українським спортсменам можливості виїжджати в умовах воєнного стану за кордон для участі у міжнародних змаганнях та інших спортивних заходах (реєстр. №9074 від 03.03.2023, н.д.Г.Мазурашу, А.Остапенко, С.Кузьміних, Ю.Камельчук).

У пояснювальній записці до проекту Закону визначено, що його розроблено з метою внесення до законодавства змін, які посприяють вирішенню проблем, пов’язаних з обмеженням права на виїзд за кордон для громадян чоловічої статі, зниженню рівня соціальної напруги, зміцненню економіки та пов’язаної з нею обороноздатності країни, забезпечення українським спортсменам можливості виїжджати в умовах воєнного стану за кордон для участі у міжнародних змаганнях та інших спортивних заходах.

Для досягнення цієї мети ініціаторами проекту Закону пропонується внести зміни до Закону України “Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України”, які, зокрема, забезпечать українським спортсменам можливість виїжджати в умовах воєнного стану за кордон для участі у міжнародних змаганнях та інших спортивних заходах.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Романа Грищука, враховуючи рішення підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу від 29 травня 2023 року, а також висновки Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства оборони України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення направити Висновок Комітету з питань освіти, науки та інновацій до проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” щодо забезпечення українським спортсменам можливості виїжджати в умовах воєнного стану за кордон для участі у міжнародних змаганнях та інших спортивних заходах (реєстр. №9074 від 03.03.2023), поданий народним депутатом України Мазурашу Г. та іншими народними депутатами України, до Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту, та рекомендувати зазначеному Комітету визначитися щодо цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” щодо особливостей виїзду за кордон в особливий період студентів та інших громадян, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (реєстр. №9075 від 03.03.2023, н.д.Г.Мазурашу).

У пояснювальній записці до проекту Закону визначено, що його розроблено з метою внесення до законодавства змін, які забезпечать можливість українським студентам іноземних закладів вищої освіти (чоловічої статі) та іншим категоріям громадян, які не підлягають мобілізації в особливий період, вільно виїжджати за кордон, за погодженням з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, або взявши на себе офіційно обов’язок повернутися в Україну не пізніше завершення терміну, на який вони не підлягають мобілізації відповідно до норм чинного законодавства (або протягом 30 днів після виїзду за кордон).

Для досягнення цієї мети ініціаторами проекту Закону пропонується внести зміни до Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” для забезпечення можливості виїжджати за кордон в умовах воєнного стану студентам та іншим громадянам, які не підлягають мобілізації.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Романа Грищука, враховуючи рішення підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти і адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу від 29 травня 2023 року, а також висновки Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України, Міністерства фінансів України, народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення направити Висновок Комітету з питань освіти, науки та інновацій до проекту Закону України про внесення змін до Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” щодо особливостей виїзду за кордон в особливий період студентів та інших громадян, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (реєстр. №9075 від 03.03.2023), поданий народним депутатом України Мазурашу Г., до Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, визначеного головним з опрацювання цього законопроекту, та рекомендувати зазначеному Комітету визначитися щодо цього законопроекту.

 

Про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо вилучення земель державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій, які не використовуються за призначенням, та передачі громадам для облаштування спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчої інфраструктури, реабілітаційних центрів, виділення земельних ділянок учасникам бойових дій (реєстр. №9086 від 06.03.2023, н.д.Г.Мазурашу).

За твердженням автора, законопроект розроблено для сприяння підвищенню ефективності використання земель державної та комунальної власності у зв’язку з необхідністю облаштування нових спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчої інфраструктури, реабілітаційних центрів (для реабілітації та відновлення учасників бойових дій, створення умов для занять фізичною культурою і спортом для осіб з інвалідністю тощо), а також для розширення можливостей для виділення земельних ділянок учасникам бойових дій (для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд).

Для цього законопроектом пропонується внести зміни до статтей 24 та 122 Земельного кодексу України, якими запроваджуються механізми вилучення у державних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій отримані у постійне користування земельні ділянки, які не використовуються за цільовим призначенням, визначеним у частині першій цієї статті, протягом одного року (і більше), або неефективно використовуються, і передавати такі земельні ділянки (або їх частину) та передати вилучені земельні ділянки у постійне користування громадам, до території яких вони відносяться (або з якими межують).

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, а також враховуючи експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії аграрних наук України, Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України “Украгроосвіта”, Громадської організації “Всеукраїнська асоціація працівників професійно-технічної освіти”, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України щодо вилучення земель державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій, які не використовуються за призначенням, та передачі громадам для облаштування спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчої інфраструктури, реабілітаційних центрів, виділення земельних ділянок учасникам бойових дій (реєстр. №9086 від 06.03.2023), поданий народним депутатом України Мазурашу Г.Г., за результатами його розгляду в першому читанні відхилити.

 

Про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України щодо вилучення земель, які не використовуються за призначенням державними сільськогосподарськими підприємствами установами, організаціями, що не здійснюють свою господарську діяльність в установленому порядку, та передачі громадам для облаштування спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчої інфраструктури, реабілітаційних центрів, виділення земельних ділянок учасникам бойових дій (реєстр. №9086-1 від 20.03.2023, н.д.В.Мороз).

Цей проект Закону є альтернативним до проекту Закону “Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо вилучення земель державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій, які не використовуються за призначенням, та передачі громадам для облаштування спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчої інфраструктури, реабілітаційних центрів, виділення земельних ділянок учасникам бойових дій” (реєстр. №9086 від 06.03.2023).

За твердженням автора, необхідність розробки альтернативного законопроекту пов’язана з тим, що основним законопроектом пропонується надати право лише Кабінету Міністрів України вилучати земельні ділянки у державних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, які отримані у постійне користування та не використовуються за цільовим призначенням протягом одного року.

Автор альтернативного законопроекту зазначає, що положення основного законопроекту не враховують статтю 122 Земельного кодексу, яка розмежовує повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність чи користування.

Тому автор вважає, що доцільно уточнити випадки за якими можливе вилучення земельних ділянок у державних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, а також надати можливість органам місцевого самоврядування самостійно ініціювати вилучення таких земельних ділянок у державних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій шляхом подання пропозиції до органу, який здійснює розпорядження земельними ділянками.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Валерія Колюха, а також враховуючи експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Національної академії педагогічних наук України, Національної академії аграрних наук України, Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України “Украгроосвіта”, Громадської організації “Всеукраїнська асоціація працівників професійно-технічної освіти”, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України щодо вилучення земель, які не використовуються за призначенням державними сільськогосподарськими підприємствами, установами, організаціями, що не здійснюють свою господарську діяльність в установленому порядку, та передачі громадам для облаштування спортивно-оздоровчих парків, будівництва спортивно-оздоровчої інфраструктури, реабілітаційних центрів, виділення земельних ділянок учасникам бойових дій (реєстр. №9086-1 від 20.03.2023), поданий народним депутатом України Морозом В.В., за результатами його розгляду в першому читанні відхилити.

 

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства щодо протидії булінгу (цькуванню) (реєстр. №6393 від 06.12.2021, н.д.М.Мезенцева, І.Аллахвердієва, Д.Соломчук, Р.Горбенко, Ю.Камельчук, В.Стернійчук та інші)

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства щодо протидії булінгу (цькування) (реєстр. №6393-1 від 22.12.2021, н.д.Н.Піпа, Г.Васильченко, В.Івченко, Р.Лозинський та інші).

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні 07 червня 2023 року повторно розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства щодо протидії булінгу (цькуванню) (реєстр.  6393 від 06.12.2021) та альтернативний до нього проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства щодо протидії булінгу (цькування) (реєстр. №6393-1 від 22.12.2021).

У пояснювальній записці до законопроекту №6393 визначено, що його розроблено з метою вдосконалення на законодавчому рівні поняття булінгу (цькування), розширення сфер його застосування, а також встановлення механізму захисту прав дітей та інших осіб, які є учасниками процесу оздоровлення та відпочинку, освітнього процесу, навчально-тренувальної та спортивної роботи.

Для досягнення цієї мети законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про освіту”, “Про вищу освіту”, “Про охорону дитинства”, “Про оздоровлення та відпочинок дітей”.

Положеннями законопроекту передбачається, зокрема, що держава здійснює захист дитини від булінгу (цькування); засновник закладу вищої освіти здійснює контроль за виконанням плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню); батьки або інші законні представники дітей мають право на повне та неупереджене розслідування випадків булінгу (цькування) стосовно дитини або будь-якого іншого учасника процесу оздоровлення та відпочинку дітей та інше.

У пояснювальній записці до законопроекту №6393-1 визначено, що його розроблено з метою захисту прав учасників освітнього, оздоровчо-виховного, навчально-тренувального процесу від булінгу задля створення безпечного середовища, що у свою чергу убезпечить учасників освітнього, оздоровчо-виховного, навчально-тренувального процесу.

Для досягнення цієї мети законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про фізичну культуру і спорт”, “Про охорону дитинства”, “Про оздоровлення та відпочинок дітей”, “Про освіту”.

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій було звернено увагу на те, що концепція запропонованих законопроектом за реєстр. №6393-1 змін в цілому є ідентичною з тими змінами до законодавства, які містяться в законопроекті за реєстр. №6393.

Опрацювавши законопроекти №6393, 6393-1 та враховуючи, що обидва законопроекти потребують суттєвого доопрацювання та розширення сфер застосування (зокрема в частині сфери культури, охорони здоров’я, соціальних послуг тощо), Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій дійшов висновку про необхідність комплексного підходу до питання вдосконалення законодавства стосовно протидії булінгу (цькуванню) та у зв’язку із зазначеним вважає за доцільне внести на розгляд Верховної Ради України у порядку, встановленому частиною другою статті 110 Регламенту Верховної Ради України, доопрацьований народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій законопроект з урахуванням основних положень законопроектів реєстр. №№6393 та 6393-1 (додається), а законопроекти реєстр. №№6393 та 6393-1 - відхилити.

Заслухавши інформацію автора одного із законопроектів Наталії Піпи, голову підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олени Лис О., враховуючи рішення підкомітетів з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях та з питань вищої освіти від 29 травня 2023 року, а також експертні висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів України, Міністерства молоді та спорту України, Національної академія правових наук України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Інституту законодавства Верховної Ради України (нині Дослідницька служба Верховної Ради України), Освітнього омбудсмена, народні депутати України – члени Комітету одностайно ухвалили висновок прийняти доопрацьований народними депутатами України – членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій законопроект з новою назвою «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми» за основу, а законопроекти реєстр. №6393 і №6393-1-відхилити.

 

Про затвердження Рекомендацій слухань у Комітеті на тему: Відновлення освіти на деокупованих територіях”.

Заслухавши інформацію Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака про проведення слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на тему: «Відновлення освіти на деокупованих територіях», які відбулися 25 травня 2023 року, народні депутати України - члени України одностайно прийняли рішення затвердити Рекомендації Комітетських слухань: «Відновлення освіти на деокупованих територіях».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24