На цю тему в рамках засідання Робочої групи з протидії агресії рф у сфері спорту на базі Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту відбулася відверта й важлива дискусія га рівні керівників спортивних відомств, організацій та провідних медіа. Про це повідомляє народний депутат України, голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Ольга Саладуха.

Україна має визначити для себе, як діяти в ситуації, коли спортсмени держав-агресорів повертаються на спортивні арени. На рівні Уряду обрана політика бойкоту. Тобто на змаганнях, куди допущені росіяни та білоруси, ми не виступаємо. Але є деякі розбіжності між задекларованою державою позицією і реальним станом речей. Наприклад, українські тенісисти й тенісистки як і раніше змагаються з росіянами та білорусами на кортах. Так само наші футболісти грають в кваліфікації на Євро-2024, хоча у відборі бере участь білорусь.

Під час дискусії почули різні точки зору щодо політики бойкоту. Спортивна спільнота ставиться до нього неоднозначно. Потрібно опрацьовувати усі механізми, щоб карати росіян та білорусів, які підтримують війну, але зберегти власний спорт і бути максимально представленими на Олімпіаді-2024.

Бойкот заради бойкоту - це не варіант. Наш протест слід зробити більш гнучким та таким, що матиме належний вплив на міжнародну спільноту.

І, звичайно, справедливим щодо усіх видів спорту.

Так, ще далеко не все втрачено. Більшість міжнародних федерацій не толерують росіян та білорусів, попри позицію МОК. Та і самі росіяни відмовляються дотримуватися низки жорстких вимог, які їм виставляються. Тому маємо спільно тиснути, голосно заявляти свою позицію і різними механізмами домагатися єдиної цілі - очищення світового спорту від агресорів.

«Зі свого боку ми - народні депутати - будемо звертатися до колег з інших держав, аби вони обмежили в’їзд на змагання до своїх країн російським та білоруським спортсменам. Уже є випадки, що у змаганнях брали участь представники збройних сил та інших силових структур рф та білорусі. Відповідно, вони могли брати участь і в бойових діях, бути військовими злочинцями. І це становить загрозу нацбезпеці усіх цивілізованих держав. Посилення політичного тиску - запровадження персональних санкцій проти спортсменів з рф, рб є беззаперечно дієвим механізмом, на думку усієї нашої спортивної спільноти. Тому над цим і працюватимемо надалі.

Сподіваюсь, наша сьогоднішня зустріч матиме практичні позитивні наслідки для українського спорту. Усе засідання, на якому було чимало конструктивних позицій та думок, відверта чесна дискусія, можна переглянути за посиланням нижче», - зазначає Ольга Саладуха.

Ольга Саладуха дякує усім, хто долучився! Народним депутатам Жану Беленюку, Георгію Мазурашу та Василю Мокану, Міністру молоді та спорту Вадиму Гутцайту та його заступнику Матвію Бідному, представнику Офісу Президента Олександру Гонтаруку, представниці МЗС Вікторії Рясній, директору Департаменту молоді та спорту м. Києва Юлії Хан, виконавчому директору НОК Наталії Коваленко, президенту Спортивного комітету України Іллі Шевляку, віце-президенту Національного комітету спорту інвалідів України Оксані Скугаревій, віце-президенту Федерації шахів України Юрію Гнипу, віце-президенту Артему Сачуку, голові Ради гравців Федерації шахів Ігорю Коваленку, віце-президенту Федерації тхеквондо Сергію Васильченку, відповідальному секретарю Федерації фехтування Олені Шевчук, керівнику секції спортивного напряму Федерації тенісу Вікторії Шувайниковій, представникам Білоруського фонду спортивної солідарності Олексію Апєйкіну та Анатолію Котову, головному редактору видання Tribuna.com Україна Олегу Щербакову.

ВІДЕО ЗАСІДАННЯ: https://www.youtube.com/watch?v=PQ-gItRMoYk

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 18:30
17 квітня 2024 18:30
17 квітня 2024 17:57
17 квітня 2024 17:11
17 квітня 2024 14:54
17 квітня 2024 13:41
17 квітня 2024 12:05
17 квітня 2024 09:00
16 квітня 2024 18:12