25 травня 2023 року відбулося чергове засідання Комітету, під час якого народні депутати підтримали два законопроекти в соціальній сфері.

За підсумками голосування Комітет рекомендував Верховній Раді України включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання правовідносин, пов’язаних з призначенням, отриманням одноразової грошової допомоги та наданням пільг деяким категоріям осіб за реєстр. №9226.

Цей законопроект надає право військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служб цивільного захисту, працівникам об’єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування та поліцейським робити особисте розпорядження (заповіт) щодо виплати одноразової грошової допомоги на випадок загибелі.

У випадку відсутності особистого розпорядження, проект Закону визначає перелік людей, які матимуть право на отримання такої допомоги за рахунок бюджету.

При цьому законодавча ініціатива захищає права дитини на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі або смерті годувальника. Йдеться, зокрема, про дітей, зачатих за життя та народжених після смерті загиблого та усиновлених дітей.

Крім того, проект Закону убезпечує від порушення прав малолітніх, неповнолітніх дітей, повнолітніх непрацездатних дітей загиблого (померлого). Так, відмова від імені зазначених категорій дітей не допускається.

Члени Комітету також підтримали проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за реєстр. №9271, рекомендувавши парламенту включити його до порядку денного сесії та прийняти за результатами розгляду у першому читанні за основу.

Автори законодавчої ініціативи пропонують надати можливість вагітній жінці на власний розсуд та з урахуванням медичних показань визначати дату початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Передбачається, що дні відпустки, передбачені законодавством до пологів, можуть бути перенесена та використані жінкою частково або повністю після пологів (починаючи з дня пологів). При цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів або 140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

«Такий підхід сприятиме врахуванню позиції та інтересів жінок, вагітність яких протікає без ускладнень та які мають бажання продовжувати реалізувати своє право на працю та присвячувати свій час професійному розвитку до пологів, а після народження дитини мати більше часу для відновлення», - зазначено в пояснювальній записці до проекту Закону.

Нагадаємо, що наразі тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами становить 126 днів (70 календарних днів до пологів та 56 днів після). Жінки не мають можливості змінити дату початку такої відпустки, зважаючи на свій медичний стан та самопочуття. Більше того, якщо жінка не використала частину вказаної відпустки до пологів, невикористані дні не можуть бути перенесені та використані нею після пологів.

Реалізація положень законопроекту за реєстр. №9271 сприятиме балансу між роботою та особистим життям жінки.

Комітет продовжить розглядати та опрацьовувати важливі законопроекти соціальної сфери в інтересах громадян, захищаючи права та свободи людини.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25