Комітет на позачерговому засіданні 23 травня 2023 року розглянув ряд законопроектів і прийняв рішення щодо них.

Члени Комітету розглянули проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в сфері колективно-договірної діяльності (реєстр. №7629).

 https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/40185

Цим законопроектом пропонується забезпечення можливості практичної реалізації положень частини першої статті 32 Закону України «Про колективні угоди та договори» (у редакції законопроекту за реєстр. №7628), в частині притягнення до відповідальності за порушення вимог законодавства під час укладення та виконання колективних угод і договорів.

Даний законопроект віднесено за предметом правового регулювання до міжнародно-правових зобов’язань України в сфері європейської інтеграції та сфери дії права Європейського Союзу, і спрямований на виконання низки Директив Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за наслідками розгляду прийняти законопроект в другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції (реєстр. №4411).

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/4774

Законопроект передбачає доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) новою статтею 185-14, яка передбачатиме встановлення адміністративної відповідальності за вчинення злісної непокори законному розпорядженню чи вимозі працівника ДМС під час виконання ним службових обов'язків, пов’язаних із запобіганням та протидією нелегальній (незаконній) міграції, іншим порушенням міграційного законодавства; удосконалення диспозиції статей 203-206 КУпАП, якими встановлена адміністративна відповідальність іноземних громадян та українських громадян - фізичних і посадових осіб за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства та посилити штрафні санкції за ряд порушень міграційного законодавства; внесення змін до статей 221, 255 КУпАП з метою врегулювання питання притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які, перетинаючи державний кордон, демонструють георгіївські (гвардійські стрічки), що заборонено законом.

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді за наслідками розгляду прийняти в другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення правил перевезення у міському електричному транспорті»(реєстр. №6164).

 https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/27947

Законопроектом пропонується розширити дію статті 119 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) та передбачити адміністративну відповідальність за вчинення окремих протиправних дій у метрополітені, зокрема за: пошкодження вагонів метрополітенів та їх внутрішнього обладнання; засмічення вагонів та станцій метрополітену; куріння у вагонах та станціях метрополітену; проїзд на дахах вагонів, міжвагонних з’єднаннях та інших виступаючих зовні частинах вагонів; самовільне проникнення у вентиляційні шахти, тунелі та інших приміщень метрополітену.

Одночасно законопроект передбачає запровадження адміністративної відповідальності за провезення в метрополітені небезпечних предметів та речовин (стаття 133 КУпАП) та неоплачене провезення багажу в міському електричному транспорті (стаття 134 КУпАП).

Комітет рекомендує Верховній Раді за наслідками розгляду прийняти законопроект в другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації (реєстр. №5488).

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/26573

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), Кримінального кодексу України (далі - КК) та Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» (далі - Закон), а саме: віднести учинення правопорушення з мотивів нетерпимості до обставин, що обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення, та обставин, які обтяжують покарання; встановити адміністративну відповідальність за порушення законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації та передбачити більш тривалий строк накладення адміністративних стягнень за порушення нової ст. 188-56 КУпАП; замінити в КК поняття «расова, національна чи релігійна нетерпимість» на поняття «нетерпимість»; надати повноваження Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини складати протоколи про адміністративні правопорушення тощо.

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Під час засідання також було розглянуто проект Закону про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" щодо унормування проблемних питань забезпечення житлом прокурорів (реєстр. №9277).

 https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41882

Законопроектом пропонується внести до Закону України «Про прокуратуру» зміни, якими ч. 1 ст. 83 «Матеріально-побутове забезпечення прокурора» доповнити новим абзацом, в якому передбачається можливість забезпечення жилим приміщенням прокурора, якщо він потребує поліпшення житлових умов, відповідно до діючих державних програм із житлового забезпечення.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43