Саміт голів держав та урядів Ради Європи у Рейк’явіку став історичним. Зокрема, під час зустрічі підписано політичну декларацію про створення міжнародного Реєстру збитків, яких зазнала Україна внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Підписантами стали 43 держави й тільки 6 держав не підписали документ.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

«Майданчик Ради Європи дуже важливий для України, адже туди входять не лише країни Євросоюзу, а й нейтральні держави. І вони теж підписали цю декларацію. Для нас важливо, що всі країни Великої сімки стали підписантами. Очікуємо, що згодом список розшириться. Сам Реєстр - це перший крок до отримання репарацій», - зазначила парламентарій.

За її словами, Азербайджан, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Угорщина, Сербія не підписали угоду, оскільки перебувають під впливом росії.

«Дещо розчаровує позиція Туреччини, адже Анкара займає чітку позицію щодо Криму, що він - це Україна і Туреччина ніколи не визнає анексію. Це специфіка зовнішньої політики, бо, з іншого боку, це дозволяє Туреччині впливати на рф, щоб, наприклад, такі угоди як «зернова» були продовжені. Зрештою, всі ці країни можуть приєднатися до декларації пізніше», - сказала політикиня.

Вона також наголосила, що саміт у Рейк’явіку чітко засвідчив, що цивілізований світ усвідомлює небезпеку, яку несе Путін, і готовий надалі допомагати Україні.

«Кожного місяця ми отримуємо все більше зброї від Заходу, про яку ми навіть не могли мріяти рік тому. Колись здавалося, що неможливо отримати системи Patriot чи сучасні західні танки, але тепер це реальність. Ми розуміємо, що рано чи пізно рішення стосовно винищувачів також буде ухвалене. Тут питання часу. Поки політичне рішення дозріє та знайдуться кошти, то в нас вже будуть пілоти, які зможуть літати на F-16 і воювати», - вважає Євгенія Кравчук.

На її думку, остання поїздка Президента України Володимира Зеленського Європою продемонструвала гарну конкуренцію між європейськими державами в намаганні допомогти нам.

«Якщо раніше країни побоювалися бути першими, то зараз вони все відстежують: коли Британія дала обіцянку щодо пілотів, Франція відразу ж також щось пообіцяла. Важливо, що кожен лідер, який виступав на саміті в Рейк’явіку, казав, що ми будемо з Україною стільки, скільки треба буде для перемоги. Це показово, бо всі меседжі про те, що Європа нібито втомилася від війни в Україні, грошей нема - це неправда, а підтримка тільки зростає», - підсумувала народна депутатка.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

02 травня 2024 16:48
02 травня 2024 16:10
02 травня 2024 15:52
02 травня 2024 15:09
02 травня 2024 14:45
02 травня 2024 13:42
02 травня 2024 13:09
02 травня 2024 12:52
02 травня 2024 10:31
02 травня 2024 09:51