Верховна Рада України прийняла Постанову №8337 про Звернення Верховної Ради України до Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу, Світової організації торгівлі, урядів та парламентів іноземних держав щодо встановлення санкцій на імпорт російської і білоруської деревини та продуктів з неї, російської риби та морепродуктів, заборони на експорт устаткування та його компонентів, а також недопустимості діяльності на території Російської Федерації систем міжнародної екологічної сертифікації.

Про це розповіла автор постанови, народний депутат Юлія Овчинникова.

«Ми дуже вдячні нашим європейським партнерам за накладені влітку санкції на російську та білоруську деревину, це вже призвело до багатомільярдних втрат бюджетів країн-агресорів. Проте агресори знайшли лазівки, які дозволяють, хоч і частково, але й далі заробляти кошти на торгівлі з цивілізованим світом. А потім ці кошти витрачаються на ведення агресивної війни - і, як наслідок, вчинення військових злочинів та екоциду в Україні. Зокрема журналістські розслідування показали, що підсанкційна деревина та вироби з неї походженням з Росії та Білорусі, в тому числі виготовлена в колоніях політв’язнями, продовжує потрапляти на європейські та американські ринки як  китайська, в’єтнамська, казахстанська, киргистанська тощо», - зазначила вона.

Санкції є ефективним інструментом протидії варварській поведінці Російської Федерації та Республіки Білорусь, адже завдяки санкціям зменшується здатність країни-агресора вести цю кровопролитну війну, що так само дозволяє рятувати життя українців, які щодня стають ціллю і потерпають від знахабнілого російського агресора.

Зокрема у постанові, мова йде про санкції щодо російської та білоруської деревини та усіх продуктів з неї, а також російської риби та морепродуктів. Обсяги такого експорту лише з Російської Федерації оцінюються в щонайменше 18 мільярдів доларів США щорічно. Ряд країн вже запровадив санкції щодо вищезгаданої продукції російського та білоруського походження. Однак впроваджені санкції є неповними та залишають можливість обходити їх за допомогою різних механізмів, зокрема через треті країни. До того ж, існує можливість посилення санкцій шляхом відмови від визнання російської продукції системами екологічної сертифікації, зокрема Морською опікунською радою (Marine Stewardship Council, MSC), яка досі вважає, що заготовлена в Російській Федерації риба та морепродукти є сталим промисловим виловом і сприяє її доступу на міжнародні ринки.

Дуже важливо закрити лазівки в санкціях на деревину, накласти потужні санкції на рибопромислову галузь, сприяти виходу з ринків країн-агресорів усіх систем сертифікації та стандартизації. Це дозволить позбавити бюджети країн-агресорів мільярдів доларів валютних надходжень, які вони використовують на ведення війни, зауважила Юлія Овчинникова

Верховна Рада України звертається до Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу, Світової організації торгівлі, урядів та парламентів іноземних держав та закликає:

встановити заборону на купівлю, імпорт та транзит деревини та усієї продукції з деревини під митними кодами 44, 47, 48 та 94 відповідно до Гармонізованої системи опису та кодування товарів, які походять з Російської Федерації та Республіки Білорусь, у тому числі таких, що вироблені з російської та білоруської сировини в третіх країнах;

встановити заборону на купівлю, імпорт та транзит усіх видів риби та морепродуктів під митним кодом 03 відповідно до Гармонізованої системи опису та кодування товарів, що походять з Російської Федерації, в тому числі таких, що вироблені з російської сировини і продуктів у третіх країнах;

встановити заборону на продаж, постачання, передачу, експорт, здачу в оренду в Російську Федерацію та Республіку Білорусь устаткування та ийого компонентів, що використовуються для лісозаготівлі, перероблення деревини та заготівлі її переробки риби та морепродуктів, а також заборону на обслуговування такого устаткування;

запровадити відмову від визнання усіх сертифікатів російської продукції системами екологічної сертифікації, які досі працюють у межах Російської Федерації, зокрема Морською опікунською радою (Marine Stewardship Council, MSC).

Проект Постанови зареєстровано за №8337.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 квітня 2024 12:55
29 квітня 2024 12:37
28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14